8. června 2011 • 15:04

Nabroušený Bílek: Cením si, jak jsme to zvládli

Autor: kub
Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devatenáct hodin trvala cesta z Jokohamy do Prahy. A celou tu dobu v něm bublala zlost nad tím, jak bylo počínání jeho týmu ve vlasti přijato. Žádný div, že sotva Michal Bílek dostal po příletu první dotaz, vybuchl. Trenér české fotbalové reprezentace je s japonskou misí zkrátka spokojen a nikým se ve svém postoji nenechá zviklat. Jaké tedy Kirin Cup přinesl z koučova pohledu klady a zápory?



+ turnajové prvenství
Když už se Češi na turnaj přihlásili, bylo od nich hezké, že svou účast potom na základě havárie jaderné elektrárny neodvolali – už ze solidarity k pořadatelům. V Japonsku zanechali dobrý dojem, což se určitě může v budoucnu hodit. A navíc – světe div se – turnaj vyhráli, aniž by vstřelili gól. Tím si mimo jiné zajistili místo ve fotbalové sekci Guinessovy knihy rekordů.

Bílek:
Zvláštní situace, turnaj vlastně vyhráli všichni jeho účastníci. Ale o celkové prvenství mi nešlo. Cítím uspokojení z toho, jak hráči zvládli utkání proti Japonsku, jenž pro mnohé bylo možná nejtěžší, které v životě odehráli.

+ jistota Čech
Ač s gólmanem Chelsea cestovali do Japonska i Tomáš Grigar a Aleš Hruška, bylo dopředu jasné, že je do hry dostane jen nějaká nehoda. Michal Bílek přiznal, že si nezkušený tým bez muže v helmě zkrátka nedokázal představit. Bylo to prozíravé rozhodnutí, Petr Čech v obou zápasech zabránil několika jistým gólům.

Bílek:
Petr chytal velmi dobře, byl nám velikánskou oporou. Potvrdil, že je to světový brankář. K dispozici máme ještě Laštůvku a Drobného, ti jsou před Grigarem a Hruškou.



+ nováček Gebre Selassie

Podniky tohoto typu slouží k tomu, aby si trenér vyzkoušel nové adepty reprezentačního trika. Při pohledu na nominaci však byly na místě obavy, zda se význam slova zkoušení neposune trochu jinam – totiž že si mezistátní úroveň vyzkouší každý, kdo byl zrovna k mání. Byly to liché obavy, nováčci v žádném případě nevyhořeli. A pravý bek Theodor Gebre Selassie dokonce naznačil, že se s ním musí vážně počítat.

Bílek: Theo byl pro mě největší překvapení. Dostal šanci v obou zápasech po poločase a odehrál oba dobře. Peruáncům se vyrovnal ve všem, v pohybu, v rychlosti... Ale byl jsem spokojený se všemi debutanty, kteří dostali příležitost.

– dvě střely na bránu
Největší negativum japonského zájezdu – Češi ve dvou zápasech trefili bránu soupeře celkem -  dvakrát! Proti Peruáncům byl tím šťastným Tomáš Necid, s Japonskem navázal na jeho odkaz Jan Rezek. Brr, to je ohyzdná statistika.

Bílek: Je pravda, že ofenziva nebyla taková, jako bychom si přáli. Nedostávali jsem se do zakončení, ale ve středu pole hráli kluci, kteří nemají zkušenost s touto úrovní, s touto atmosférou. Naše představa každopádně není taková, že budeme hrát jen z defenzivy.

Petr Čech byl s výkonem české reprezentace na turnaji Kirin Cup v Japonsku spokojený
Petr Čech byl s výkonem české reprezentace na turnaji Kirin Cup v Japonsku spokojený


– neherní projev
Úzce souvisí s předchozím bodem – ze hry svěřenců Michala Bílka směrem dopředu bolely oči. Vlastně nebolely, ona totiž žádná nebyla. Když už se podařilo ukořistit rychlejším a techničtějším soupeřům balon a nabízela se možnost vyrazit na zteč, zhatila všechno úsilí přihrávka nikam nebo nepovedená klička.

Bílek: Vy si myslíte, že jsme na turnaj jeli s tím, že přehrajeme Peru a Japonsko s tímto výběrem?! S Peru jsme uhráli cenný bod a já si velmi cením toho, že jsme zvládli i zápas proti mistrovi Asie v nejsilnějším složení. Japonci porazili i Argentinu s Messim!



– vybledlý Fenin
Nastoupil proti Peru i proti Japonsku – a v obou případech vyhořel. Sám říká, že ve čtyřiadvaceti už není talent, a má bohužel pravdu. Už je jen jméno, které si kdysi poznamenávali skauti evropských velkoklubů.

Bílek: Proti Peru Martin nastoupil ze strany, proti Japonsku už ve své pozici, která je mu bližší. Pral se, bojoval, ale bylo vidět, že je nevyhraný, že nenastupoval v klubu. Od útočníka potřebujeme, aby se prosadil. Ale pořád je to pro nás zajímavý hráč.


Vstoupit do diskuse
17

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud