Stanislav Hrabě
29. února 2012 • 16:35

Vrba jednal v úterý se Slováky, povede národní tým i Plzeň?

Autor: Stanislav Hrabě, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Může se stát, že ještě dřív než povede Michal Bílek ve Wroclavi své svěřence na začátku června proti Polákům na EURO, prověří pořadatele šampionátu jiný český trenér - Pavel Vrba. Ovšem na lavičce slovenského týmu. Přípravný zápas Polsko-Slovensko je na pořadu 26. května v rakouském Klagenfurtu a do té doby by měly být námluvy slovenského svazu (SFZ) s plzeňským koučem ukončeny.



„Jednání se slovenským svazem probíhají,“ přiznal kouč plzeňského týmu Pavel Vrba, když v pondělí večer přebíral cenu pro vítěze ankety Trenér roku 2011.

„Podmínky jsem předsedovi panu Kováčikovi sdělil, uvidíme. Může se také stát, že se nedohodneme,“ dodal. Jak jsou jednání daleko, prozradit nechtěl. Podle informací deníku Sport je ovšem intenzita schůzek dosti značná.

To potvrdil hned následující den, kdy se plzeňský lodivod sešel v Bratislavě s prezidentem Slovenského fotbalového svazu Jánem Kováčikem. Vyjasnili jsme si pozice z obou stran. Dnes (v úterý) už přesně víme, co nabízíme a požadujeme, jaké jsou podmínky a okolnosti z jeho i naší strany. Teď povedeme jednání s Plzní," uvedl pro slovenský deník Šport Kováčik.

Vrba se v minulosti sešel s nejvyšším představitelem slovenského fotbalu už několikrát. „Telefony, maily, to ne. Kandidát na reprezentačního trenéra vyžaduje úctu, kontakt musí být osobní,“ prozradil Milan Lešický, člen výkonného výboru SFZ za trenéry, jenž u všech dosavadních jednání byl.

Pavel Vrba s velkým náskokem vyhrál anketu Trenér roku před Jaroslavem HřebíkemFoto ČTK
I schůzka s plzeňskými představiteli již dříve proběhla. „Sešli jsme se ještě před utkáním se Schalke, ale nic jsme neuzavřeli,“ odtajnil Tomáš Paclík, předseda představenstva západočeského klubu.

Vyjednávaly se podmínky, za nichž by mohl být Vrba vyvázán ze smlouvy v Plzni, kterou má ještě na příští ročník do léta 2013. Když se vedení Viktorie rozhodne, že ho nepustí, Vrba nikam neodejde. Klub si tak může klást nesplnitelné podmínky. „Tak to není,“ odmítl vydírací strategii Paclík. „Musíme myslet na budoucnost klubu, vyjádří se celé představenstvo,“ prohlásil.

Slovenská strana s jiným kandidátem nejedná. „To by bylo nedůstojné, aby někdo byl na seznamu druhý či třetí v pořadí,“ sdělil Lešický. „Vrba byl vytipován jako první, dokud se to neuzavře, ať tak či onak, jiné spekulace, jako například o Stanislavu Grigovi, jsou zbytečné,“ zavrhl kontakt na případné jiné adepty.

Vítězové anket na slavnostním vyhlášení Fotbalisty roku 2011 - zleva Pavel Horváth, Pavel Vrba, Petr Čech a Ladislav KrejčíFoto ČTK


Podle jeho slov by chtěl mít slovenský svaz jasno nejpozději do května, kdy je na pořadu další přípravné střetnutí proti Polsku v rakouském Klagenfurtu (26. 5.).

Pokud by k dohodě došlo dříve a Vrba převzal reprezentační výběr ještě v průběhu jara, kdy by současně vedl i klub, nebyl by to pro slovenskou stranu problém. „Seděl by na dvou židlích,“ nabídl řešení Lešický. „Tak to bylo dříve s Galisem nebo Weissem, nemáme s tím špatné zkušenosti,“ nebál by se podobné rozpolcenosti.

Předmětem jednání bude i výše mzdy. „Vlado Weiss měl naprosto nadstandardní podmínky, bral 35 tisíc eur měsíčně (875 tisíc korun),“ upozornil na známý fakt slovenský novinář Matej Szeher. „To Vrba nedostane, odhadoval bych to na polovinu,“ přisoudil českému odborníkovi 443 tisíc korun.

Vrba už několikrát ovšem prohlásil, že v penězích zádrhel není. Požaduje ovšem, aby mu do jeho kompetencí nikdo nezasahoval a měl volnou ruku. „To mu určitě slovenský svaz splní, to je přece samozřejmé,“ hájil kolegovu profesionalitu Jozef Vengloš, bývalý trenér čs. reprezentace.

Kouč Plzně Pavel Vrba si chystá propriety na trénink ve Veltins-Areně
Kouč Plzně Pavel Vrba si chystá propriety na trénink ve Veltins-Areně


Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud