Karel Häring
14. srpna 2013 • 11:45

Népstadion. Před 27 lety na něm řádili Queen. Co předvedou Češi?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BUDAPEŠTI | MAĎARSKO - ČESKO ONLINE 20.30 | V žebříčku nejhezčích stadionů ho určitě nenajdete. Slovo moderní se k němu taky nehodí. Přesto se stadion Ference Puskáse v Budapešti, v minulosti Népstadion, může pyšnit titulem legendární. Dějiště dnešního přípravného duelu fotbalistů Maďarska a Česka vstoupilo nejen do historie sportu ale i hudby.



Je to obrovský kolos. Obejít celý areál ležící v části Pešť, by vám zabralo nejméně půl hodiny. Mohutné betonové ochozy jsou zvenku hodně omšelé, uvnitř na tribunách je téměř přes padesát tisíc obyčejných železných sedaček. Střecha pokrývá jen část hlavní tribuny. A co je z pohledu atmosféry nejslabším bodem, je atletická dráha.

„Každý raději hraje tam, kde není atletické dráha. Vím, že se tady měl začít stavět nový, ale zatím to tak zůstává. Není to ideální stadion pro fotbalový zápas,“ uvedl včera na tiskové konferenci trenér Michal Bílek.

Bývaly doby, kdy sem jezdili soupeři pro příděly. Maďarský fotbal patřil v 50. letech k tomu nejlepšímu, co svět nabízel. Slavná generace okolo Ference Puskáse drtila konkurenci. Rok po dokončení stadionu přijela v květnu 1954 reprezentace Anglie. Odvezla si nejvyšší porážku v dějinách – 1:7.

A nebylo to naposledy, kdy se vyslanci z Britských ostrovů zapsali na bývalém Népstadionu do historie.

V tomto případě do hudební, protože 27. července 1986 na něm vystoupila čtveřice Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor a John Deacon – tedy skupina Queen. A právě z tohoto legendárního koncertu, prvním a posledním v tehdejším východním bloku, vznikl film Queen v Budapešti.

Pohled na legendární tribuny stadionu Ference Puskáse, dříve Népstadionu, v Budapešti
Pohled na legendární tribuny stadionu Ference Puskáse, dříve Népstadionu, v Budapešti

Poslední zápas?

Jedenáct hráčů ze současného výběru trenéra Michala Bílka ještě nebylo na světě, když se stadionem nesly tóny hitů jako Radio Ga Ga. A ani jeden z nich nemůže pamatovat poslední vystoupení československé reprezentace na Népstadionu. Mužstvo okolo Antonína Panenky, Zdeňka Nehody či Karola Dobiaše tehdy (15. dubna 1978) v přípravě podlehlo 1:2.

VIDEO | Podívejte se na záznam legendárního koncertu skupiny Queen

Byla to jedna z dvaceti porážek, které národní tým v jednačtyřiceti soubojích s Maďarskem utrpěl. Na jejich půdě nevyhrál od května 1956, pokud se to dnes podaří, může jít o poslední triumf na tomto stadionu.

Podle původních plánů měl být gigant nesoucí od roku 2002 jméno po jednom z nejlepších fotbalistů všech dob, Ferenci Puskásovi, zbořen a postaven na jeho místě nový. Ekonomická krize realizaci odložila.

Ale i tak může být současný výběr posledním českým týmem, který si na tomto zastaralém, ale legendárním stadionu zahraje. 

Zápas Maďarsko - Česko sledujte od 20.30 v naší ONLINE reportáži:

MATCH OVERVIEW LEGACY
14. 8. • 20:30
Maďarsko
Maďarsko
1:1
ONLINE
14. srpna
20:30
Česká republika
Česká republika
Góly

Domácí: 57. Dzsudzsák

Hosté: 23. Kozák

Sestavy

Domácí: Bogdán – Korcsmár (69. Guzmics), Juhász, Kádár, Vanczák – Pintér (46. Hajnal), Koman, Varga, Dzsudzsák, Szalai (89. Szabics), Kovács (46. Böde). Trenér: Sándor Egervári.

Hosté: Drobný – Gebre Selassie, Sivok (46. Procházka), Suchý, M. Kadlec (82. Limberský) – Plašil – Darida (58. Hoŕava), Hušbauer (65. Vaněk), Jiráček – Kozák (58. V. Kadlec), Vydra (58. Rabušic). Trenér: Michal Bílek.

Karty

Hosté: Suchý

Rozhodčí

Howard Webb – Michael Mullarkey, Simon Long (všichni ENG)

Stadion

Puskás Ferenc Stadion, Budapešť

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud