4. června 2016 • 22:18

Český soupeř při chuti! Chorvati si zastříleli, San Marino smetli 10:0

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Chorvatska, kteří se ve skupině Eura utkají s českou reprezentací, v generálce na francouzský šampionát rozstříleli San Marino 10:0. Hattrickem se na vysokém vítězství podíleli útočníci Mario Mandžukić a Nikola Kalinič. 



Chorvatský trenér Ante Čačič už mohl nasadit i hvězdy Modriče z Realu Madrid, barcelonského Rakitiče a Mandžukiče z Juventusu Turín, kterému k hattricku stačilo patnáct minut v prvním poločase.

Během úvodní pětačtyřicetiminutovky se ještě prosadili Pjaca, Srna a Perišič. Domácí pokračovali v dominanci i po změně stran, kdy skórovali Rakitič a třikrát střídající Kalinič. Útočník Fiorentiny zvládl hattrick za 25 minut.

Chorvatsko dosáhlo nejvyšší výhry ve své historii. "Chci svým hráčům pogratulovat za přístup. Byli připravení a hladoví dát tolik branek, kolik jenom dokážou," řekl po utkání chorvatský trenér Ante Čačič.

Už mohl nasadit i hvězdy Modriče z Realu Madrid, barcelonského Rakitiče a Mandžukiče z Juventusu Turín, kterému k hattricku stačilo patnáct minut v prvním poločase.

"Ideou byla vytvořit ideální atmosféru před startem Eura 2016 a to se nám povedlo. Jsem hlavně rád za formu útočníků, protože góly jsou klíčové pro jejich sebevědomí," konstatoval Čačič.

Chorvaté vstoupí do Eura 12. června zápasem proti Turecku, o pět dní později se utkají s Českou republikou a skupinu D uzavřou 21. června s obhájcem titulu Španělskem.

Němci si po Slovácích spravili chuť

Německo v posledním zápase před ME porazilo v Gelsenkirchenu dalšího účastníka turnaje Maďarsko 2:0. Úřadující světoví šampioni si tak zvedli sebevědomí po minulé nečekané prohře 1:3 se Slovenskem.

Favorit se ujal vedení ve 39. minutě, kdy si po Hectorově centru vstřelil vlastní gól stoper Lang. Němci přidali pojistku po hodině hry. Čtyřicetiletý brankář Király ještě hlavičku Gómeze zneškodnil, ale na Müllerovu dorážku už byl krátký.

Svěřenci Joachima Löwa udrželi čisté konto téměř po roce, naposled neinkasovali při kvalifikačním triumfu 7:0 nad Gibraltarem. Německo zahájí Euro 12. června zápasem s Ukrajinou, Maďaři začnou o dva dny později proti Rakousku.

Tomu se naopak generálka nepovedla a ve Vídni podlehlo Nizozemsku 0:2 po brankách Janssena a Wijnalduma.

Další konfrontace účastníků Eura mezi Slovenskem a Severním Irskem skončila v Trnavě bezbrankovou remízou. V základní sestavě domácích opět nastoupili plzeňští hráči Kozáčik, Hrošovský a Ďuriš. Slováci odstartují ME za týden proti Walesu, Severní Irové o den později s Polskem.

Přípravná fotbalová utkání:

Chorvatsko - San Marino 10:0 (6:0)
Branky: 23., 36. a 38. Mandžukič, 59., 73. a 84. N. Kalinič, 20. Pjaca, 24. Srna, 40. Perišič, 50. Rakitič.
Sestava Chorvatska: Subašič - Srna (56. Vrsaljko), Vida, Schildenfeld, Strinič - Modrič (46. Kovačič), Badelj (76. Rog) - Pjaca (75. Čorič), Rakitič (55. Kramarič), Perišič - Mandžukič (56. N. Kalinič). Trenér: Čačič.

Sydney: Austrálie - Řecko 1:0 (0:0)
Branka: 90.+4 Leckie.

Gelsenkirchen: Německo - Maďarsko 2:0 (1:0)
Branky: 39. vlastní Lang, 63. Müller. 

Vídeň: Rakousko - Nizozemsko 0:2 (0:1)
Branky: 9. Janssen, 66. Wijnaldum.

Trnava: Slovensko - Severní Irsko 0:0.

Mety: Francie - Skotsko 3:0 (3:0)
Branky: 8. a 35. Giroud, 39. Koscielny.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud