Premium
8. září 2021 • 10:30

Z hrdiny náhradník. Královi Rusko uškodilo, Anglie pomůže. Kde má hrát?

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl být tahounem na mistrovství Evropy. Měl patřit k lídrům kvalifikace o postup na světový šampionát do Kataru. Někde se ale stala chyba. Software potřebuje aktualizaci. Co se děje s Alexem Králem? Proč se v národním týmu vytratil ze základní sestavy? A dojde na restart s pomocí pracovní stáže ve West Hamu? Moc otázek, málo odpovědí. „Neprospělo mu angažmá ve Spartaku,“ říká pro deník Sport renomovaný ruský novinář Ivan Židkov. Dnes se Česko změří v přípravě s Ukrajinou. Třiadvacetiletý borec bude u toho. O přesunu do Anglie pro iSport Premium přemítá i jeho někdejší kouč z Teplic Stanislav Hejkal.



Vraťme se o dva roky zpět. Čtrnáctého listopadu roku 2019 národní tým v Plzni sejmul Kosovo a s fanoušky jančil z postupu na mistrovství Evropy. Obsazení hlavní role? Kudrnatý Alex Král, tehdy jednadvacetiletý kluk startující pozoruhodnou fotbalovou dráhu. Vstřelil jeden gól, pod druhý se podepsal nahrávkou. Výkon par excellence!

Ve sváteční den pro český fotbal měl Král tři měsíce po podpisu smlouvy se Spartakem Moskva. Po půl roce působení ve Slavii… Bylo to překotné, nicméně zajímavé, a tak trochu i logické, jelikož talentovaný hráč dělal měsíc od měsíce obrovské pokroky.

EURO? Pryč ze sestavy

Během letošního roku však přestaly být vidět. V případě Krále se výkonnostní pokles dostavil v nejméně vhodný čas. Minimálně pro českou reprezentaci. Třiadvacetiletý hráč přijel do kempu před mistrovstvím Evropy nepřipravený, unavený, bez sebevědomí. Po prvním zápase se Skotskem vypadl do základní sestavy a už se do ní nedostal. To samé se opakovalo v minulých dnech. Mdlý výkon proti Bělorusku (1:0) a usazení na lavičku v klíčovém zápase kvalifikace proti Belgii (0:3).

„Je neuvěřitelné, jaký propad formy zaznamenal. Kopat umí, jenže teď je nevýrazný, fotbalově klesl hrozně. Přitom všichni věřili, že nároďák na něm bude stát,“ zamýšlí se fotbalová ikona Ladislav Vízek.

Pozor, pořád to tak může být. Nicméně je evidentní, že ve vývoji došlo k chybě. K jaké? Podle odborných hlasů z východu na to má vliv štace ve Spartaku. „Vůbec se nelze divit tomu, že Král hrál na mistrovství Evropy špatně, protože Spartak byl v rozkladu. Něco tam chtěli trenéři, něco jiného zase vedení klubu. Trenér Domenico Tedesco se snažil Krále využívat jako univerzála. Přišlo mně, že nebyl pořádně ukotvený, na hřišti byl všude, ale vlastně nikde,“ tvrdí Ivan Židkov, uznávaný fotbalový novinář. „Jeho angažmá ve Spartaku bylo průměrné, na vině je ale zejména klub. Pořádek nebyl na hřišti, ani mimo něj.“

Dokonale ukotvený není Král ani v reprezentaci.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud