Karel Häring
10. října 2008 • 12:12

Srazí Češi Beenhakkera?

TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co mají Češi a Poláci společného? Oba národní týmy zůstaly v základních skupinách EURO 2008. Zatímco Ujfaluši a spol. už pracují pod novým trenérem, u severních sousedů zůstal Leo Beenhakker.



Otázka je, na jak dlouho. Pokud prý nezíská z následujících dvou duelů čtyři body, hrozí mu konec.

Ještě před rokem si nizozemský kouč nemohl na popularitu mezi polskými fanoušky i náklonnost médií stěžovat. Jenže teď je všechno jinak. Obrat v přízni přineslo nepovedené EURO, na kterém Polsko skončilo poslední ve skupině B s jediným bodem.

„Trenér byl po turnaji ostře kritizován, především za chyby v nominaci," říká polský novinář Michal Zichlarz.

Beenhakkerovi nejvíce otloukli o hlavu absenci nejlepšího střelce uplynulého ročníku polské ligy Pavla Brožka z Wisly Krakov. „To je prakticky stejný případ jako u vás Václav Svěrkoš, který na mistrovství nakonec byl," srovnává Zichlarz.

Dalšími jmény byli Ireneusz Jeleň (Auxerre) a Artur Wichniarek (Bielefeld). A pochopitelně, pochvalu si Beenhakker a jeho družina nevysloužili za předvedené výkony. Díky velmi dobrým vztahům s předsedou Polského fotbalového svazu Michalem Listkiewiczem však mohl pokračovat ve funkci.

Přesto se nyní velmi živě diskutuje o jeho možném konci, a to pokud nezíská v říjnových duelech čtyři body. Polsko vytěžilo v září jen čtyři body, ztrátu zaznamenalo doma se Slovinskem (1:1), poté vyhrálo v San Marinu (2:0). Ovšem k výměně dojít nemusí ani při nižším bodovém zisku, účastník dvou posledních velkých turnajů řeší problém jako Češi v létě - není kvalitní nástupce.

Beenhakker, který už odmítá s některými novináři mluvit, věří v kouzlo měsíce října. Před dvěma lety totiž rozjel kvalifi kaci o EURO 2008 ještě hůře (jen bod z prvních dvou zápasů), jenže v říjnu Poláci vyhráli v Kazachstánu a následně porazili Portugalsko 2:1.

„Jenže tehdy byla situace jiná. Tak špatně jako teď ještě nikdy nebylo. Pět z jedenácti hráčů v předpokládané sestavě nehraje ve svých klubech pravidelně," píše Robert Blonski na stránce sport.pl.

To se týká především brankáře Lukasze Fabiaňského, který dělá dvojku Manuelu Almuniovi v Arsenalu, a jednoho z nejdůležitějších hráčů Jacka Krzynówka. Ten paběrkoval ve Wolfsburgu už na jaře, v letošní sezoně odehrál jen jediný soutěžní duel! „Ale Beenhakker mu věří a možná teď nastoupí na pozici levého obránce," říká na adresu levého záložníka Zichlarz.
O mnoho lépe na tom s vytížeností nejsou ani stopeři Michal Žewlakow (Olympiakos) a Dariusz Dudka (Auxerre). Defenzivního záložníka Mariusze Lewandowského (Šachtar) pak ze základní sestavy doněckého týmu vyštípal český legionář Tomáš Hübschman.

Ani vztahy uvnitř týmu nejsou prý ideální. Ebi Smolarek v minulém utkání na půdě San Marina po vstřelené brance ironicky ukazoval směrem k Beenhakkerovi, že chce střídat. Narážel tak na fakt, že mu trenér v předchozích zápasech nedával moc šancí.

Přitom oba muže předtím pojil blízký vztah i proto, že se Smolarek narodil v Nizozemsku. Už si to však vyjasnili. Jiná otázka je, jak se smíří Artur Boruc, který se vrátil po disciplinárním trestu, s případnou rolí náhradníka.

Polský fotbal prožívá především mimo hřiště velmi složité období, proto je pro něj dobrý výsledek s Čechy velmi důležitý.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud