10. listopadu 2008 • 16:00

Brückner končí, míní rakouský tisk

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Přestože trenéra rakouské fotbalové reprezentace Karla Brücknera v pátek předsednictvo národního svazu (ÖFB) potvrdilo ve funkci, může si zřejmě český kouč vydechnout jen na několik dní.



Rakouský tisk se dnes shoduje na tom, že dalším kritickým bodem pro Brücknera bude už přípravné utkání s Tureckem 19. listopadu. A média soudí, že i kdyby toto datum přečkal, u mužstva stejně dlouhodobě nevydrží a jeho smlouva nebude naplněna.

Jak dnes tvrdí deník Österreich, Brücknerův odchod už je dohodnut, otázkou je jen konkrétní termín. Podle šéfa hornorakouského zemského svazu Lea Windtnera se prý bude bilancovat po zápasech s Tureckem, Švédskem a Rumunskem. Tedy nejpozději 1. dubna příštího roku by měl být Brückner pryč, soudí list.

Rakousko už tuší Brücknerova nástupce>>>


Ve Vídni se spekuluje také o Brücknerově zdravotním stavu. Připomíná se jeho jarní operace páteře a údajné trvající zdravotní problémy, jichž by prý mohl olomoucký trenér využít jako zdůvodnění pro odstoupení z vlastní vůle. Otázkou zůstává finanční stránka rozchodu, píše Österreich, podle nějž zní Brücknerova smlouva do října příštího roku údajně na 700.000 eur (přes 17 milionů korun).

Karel Brückner na tiskové konferenci
Karel Brückner na tiskové konferenci

Rakouská média shodně připomínají, že nečekané páteční odstoupení předsedy ÖFB Friedricha Sticklera dál oslabilo Brücknerovu pozici, protože právě Stickler byl hlavním zastáncem českého trenéra. Dočasný Sticklerův nástupce Kurt Ehrenberger se naopak netají tím, že by se Brücknera rád zbavil.

Ehrenberger už také otevřeně prohlásil, že nemůže zaručit, že Brückner zůstane u mužstva do konce jeho působení ve funkci. Protože se ale na lednové celostátní konferenci svazu nehodlá ucházet o předsednický post, má na uskutečnění svých záměrů jen zhruba dva měsíce.

Už se dokonce nechal slyšet, koho by si na lavičce reprezentačního týmu přál vidět on - bývalého trenéra vídeňské Austrie Dietmara (Didiho) Constantiniho.

Zatímco seriózní tisk vyjadřuje v souvislosti se Sticklerovým odstoupením naději, že ÖFB využije situace k zásadní reformě ve smyslu posílení profesionality a koncepčnosti své práce, bulvární média soudí, že Ehrenberger za podpory regionálních funkcionářů využije příležitosti k tomu, aby se vypořádal se Sticklerovým dědictvím.

V první řadě pak s trenérem Brücknerem, kterého si Stickler přivedl vlastně bez vědomí většiny členů předsednictva.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud