18. listopadu 2010 • 12:28

Bílek kritizuje Suchého: Musí se zlepšit!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Průměrný, typický remízový zápas s řadou nepřesností a bez velké kvality. Tak viděl poslední reprezentační duel roku trenér Michal Bílek. Největším přínosem pro něj bylo poznání, že v novém rozestavení 4-5-1 může národní tým občas nastupovat, největší ztrátou naopak skutečnost, že reprezentace nezavršila kalendářní rok vítězstvím.



Přípravný zápas vždy evokuje pocit, že trenér vyzkouší nové hráče. Také tentokrát sice vzal Bílek do Dánska některé novice, případně méně odzkoušené fotbalisty, přesto o zkoušení individuálních možností zápas být prý neměl.

"Záměr byl vyzkoušet nový systém a vyhrát, na zkoušky jsme měli dost času v předchozí etapě. Ukázalo se, že systém s jedním útočníkem můžeme praktikovat častěji," hodnotil kouč dnes zápas před novináři.

Líbily se mu ale jen dvě fáze utkání: začátek a konec. "Do penalty jsme byli lepší, jenže po ní jsme se nemohli dostat do hry. Zase až v závěru jsme se dostávali do slibných možností, ale chybělo nám lepší řešení. Jinak byl šance Hubníka i Kadlece skončily gólem, navíc jsme měli možnost při standardní situaci," připomněl Bílek, že přes rozpačitou hru nakonec byli jeho svěřenci vítězství blíže.


Rozpačitý však byl i výkon řady hráčů, především pak stopera Marka Suchého. Bílek mladému hráči dává dostatek příležitostí, v základní sestavě hrál potřetí v řadě, ale pokaždé byl horším z dvojice středních obránců bez ohledu na soupeře.

"Hraje kvalitní ligu, nastupuje v Lize mistrů, má všechny předpoklady post zvládnout. Je ale pravda, že výhrady jsem k němu měl ve všech zápasech a musí svoje reprezentační výkony zlepšit," řekl kouč na adresu hráče Spartaku Moskva.

Bílek odpovídá na otázky novinářů spolu s Vladimírem Šmicrem.Foto ČTK

Kritiku by si ale zasloužili i další, především Roman Bednář s Mariem Ličkou. Jejich nedostatky zvýraznili jiní především Jan Rezek a Michal Hubník.

"Rezek prokázal rychlost a také zodpovědnost, může být pro tým přínosem. Také Hubník se uvedl velmi dobře, je to rváč a buldok, byť měl svoji šanci dotáhnout lépe," vyzdvihl Bílek práci dvou nováčků.

Trenér připomněl, že od svého příchodu už vyzkoušel na čtyřicet hráčů a hledání nových tváří už nebude tak častým jevem.

"Podzim nám měl vyjít lépe v kvalifikaci, záměrem bylo devět bodů. Hlavní naší současnou slabinou je produktivita, která vyplývá i z vytížení útočníků v klubech. Baroš opakovaně nemůže hrát kvůli zranění, jediný Necid dostává více šancí, zatímco Fenin, Bednář a Svěrkoš jen paběrkují," vyjmenoval kouč, kde nynější národní tým tlačí nejvíce bota.


Nejbolestnější je prohra s Litvou, v níž ale Češi herně dominovali, ovšem nedávali góly. Největším herním propadákem právě končícího roku naopak byl květnový duel s Tureckem v New Jersey.

"Tam jsme zápas vůbec nezvládli, ovšem od té chvíle se hra zlepšila. Nejlépe jsme hráli proti Skotsku," ohlédl se Bílek za rokem 2010. Už dnes ale myslel spíše na úkoly, které mu přinese start toho příštího, v němž se bude lámat kvalifikační chleba.

V únoru čeká jeho svěřence generálka v Chorvatsku, v březnu pak těžký duel ve Španělsku. Jak na příštího soupeře možná ukázal středeční duel s Portugalskem, v němž mistři světa prohráli vysoko 0:4.

Bílek se už nemůže dočkat, až zápas na videozáznamu shlédne. "Ještě jsem po nočním návratu nic neviděl, ale na to utkání jsem moc zvědav," prohlásil český reprezentační kouč.

Rezek uniká domácímu Poulenovi.
Rezek uniká domácímu Poulenovi.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud