22. června 2011 • 18:43

Svaz zachraňuje Sigmu? Hašek zvažuje rezignaci

Vstoupit do diskuse
15
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

V českém fotbale se rýsuje skandál obřích rozměrů. Bývalý funkcionář Jiří Kubíček, který v kauze Sigmy Olomouc figuruje jako svědek, tvrdí, že fotbalový svaz se snaží klub politicky zachránit. A právě i tohle může mít za následek případné odstoupení Ivana Haška z funkce předsedy ČMFS. Toho už lákají zpět k trénování šejkové z Dubaje.



Před čtvrtečním zasedáním olomouckého soudu se Jiří Kubíček spojil s deníkem Sport a poukázal na indicie, dle kterých chce ČMFS zahrát kauzu Olomouce do autu a zachránit ji tak v nejvyšší soutěži.

Bývalý sportovní ředitel olomouckého fotbalového klubu Jiří Kubíček přichází na jednání disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazuFoto ČTK
Co je na tom pravdy? Těžko říct. Ale svaz třeba doposud neměl zájem jednat o přeložení Ligového shromáždění, na němž se mají v pátek schvalovat výsledky ligového ročníku 2010/11. Přitom o tři dny později teprve zasedne disciplinární komise, která by mohla Sigmu vyloučit z ligy.

Kubíčkovi také není jasné, jak se vedení Olomouce dozvědělo o jeho tajné schůzce s Jiřím Goldou, na které mu pustil nahrávku s pokladníkem klubu Ladislavem Římským. Ten nepřímo na záznamu potvrzuje, že vydal klubové peníze na ovlivnění duelu s Bohemians Praha.

Svaz pomáhá Sigmě. Padnout ji nenechá, myslí si Kubíček

Schůzku s Goldou vytknul Kubíčkovi nynější místopředseda Sigmy Robert Runták. Zejména to, že nahrávku pustil šéfovi disciplinárky před jednáním soudu.

370138:gsmall:true:true"Ale jak o schůzce Runták věděl? Byl jsem na ní pouze já a Golda," kroutí hlavou Kubíček. "Zeptal jsem se na to Goldy, načež mi přiznal, že o nahrávce řekl předsedovi svazu Ivanu Haškovi. A z toho pro mě jasně vyplývá, že Olomouc se o této schůzce dozvěděla právě od svazového vedení."

Tohle všechno podle Kubíčka nahrává spekulacím, že svaz chce Sigmu zachránit před vyloučením z ligy, i kdyby se vina prokázala...

"Přitom Golda mi na otázku, jestli existuje politické zadání zamést kauzu pod koberec, sdělil, že pokud se objeví nové důkazy, tak případ u disciplinárky znovu otevře. Proto jsem se s ním sešel," podotýká Kubíček.

Kubíček nedostal miliony, tak vyhrožuje, reagovala Sigma

Reakce Sigmy? "Všechno, co pan Kubíček vypráví, jsou nesmysly a výmysly chorého člověka. Jeho motivací je, a to prokazuje dlouhodobě, dostat Sigmu do druhé ligy," řekl Sportu Josef Lébr, předseda představenstva a spolumajitel klubu.

Za onou motivací Kubíčka se údajně skrývají nevyplacené miliony, kterých se při svém odchodu z Olomouce domáhal. Spekuluje se, že jde o částku až 15 milionů korun. "Za to, že nedostal několik milionů, nám celou dobu vyhrožuje, že nás pošle do druhé ligy," prozradil Lébr.

Při sobotní schůzce v útrobách olomouckého stadionu si Runták navíc Kubíčka údajně natáčel. A zítra chce nahrávku předat soudu. "Chtějí to použít proti mně," sdělil Kubíček.

To, že předal nahrávku Goldovi ještě před tím, než zazněla u soudu jako jeden z důkazů, považuje olomoucké vedení za skandální. "Nás pokutují za to, že nepřijdeme na disciplinárku, a přitom se šéf komise tajně schází s člověkem, který v kauze figuruje jako svědek," nechápe Lébr.

Ivan Hašek podle Sportu zvažuje rezignaci na post předsedy ČMFS.Foto Michal Beránek SPORT
Avšak podle Kubíčka tahle záležitost nijak neovlivní projednávání případu. „Se zástupci občanského sdružení se mohu scházet, jak chci, s jednáním soudu to nemá nic společného,“ dodal.

Hašek možná skončí

Kauza Olomouce může být poslední kapkou i pro svazového předsedu Ivana Haška, jenž podle jednoho zdroje Sportu prý může po dvou letech ve funkci rezignovat na post předsedy ČMFS.

Není totiž spokojen se stavem českého fotbalu - a především se svými pravomocemi, se kterými ho nemůže řídit podle svého nejlepšího svědomí. Také se proslýchá, že již obdržel nabídku z Dubaje od svého bývalého klubu Al Ahlí, kam by ještě letos mohl zamířit.

Vstoupit do diskuse
15

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud