16. září 2011 • 16:53

Bezvládí ve fotbale musí skončit, shodují se experti

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dnešní pat na mimořádné volební valné hromadě, který znemožnil volbu nového předsedy Fotbalové asociace České republiky (FAČR), je podle oslovených expertů špatným vysvědčením pro největší tuzemský sport a negativním znamením pro jeho fanoušky, sponzory i veřejnost. Všichni se shodují v názoru, že asociace dnes jen ukázala svoji rozpolcenost. Prý ale potřebuje nového šéfa co možná nejrychleji. Prodlužování "bezvládí" poté, co v červnu nečekaně odstoupil Ivan Hašek, by prý mohlo způsobit uvnitř celého fotbalového hnutí ještě větší krizi.



Někdejší reprezentační kanonýr a nyní hráčský agent Zdeněk Nehoda po dnešním volebním krachu volá po zásadních změnách uvnitř asociace. Podle něj je nezbytné, aby byla co možná nejdříve svolána řádná valná hromada, na které by se nevolil pouze nový předseda, ale také celý výkonný výbor.

"Pro fotbal není dobré, co se dnes stalo, uškodí mu to. Je nutné co nejrychleji zvolit kompletně nové vedení s dlouhodobou vizí. I kdyby dnes byl předseda zvolený, tak by možná byl další problém, aby spolupracoval s dříve zvoleným výkonným výborem," uvedl Nehoda. "Ivan Hašek měl po předloňském zvolení našlápnuto slušně, ale teď asi není nikdo, kdo by v tom mohl pokračovat," dodal Nehoda.

Nehoda: systém dvou komor je přežitek

Dnešní situace, kdy delegáti české a moravské komory nenašli shodu na programu valné hromady, je podle Nehody jen vyústěním dlouhodobého pnutí mezi oběma frakcemi. Nehoda tvrdí, že jedinou možností, aby se příště neopakovala situace podobná té dnešní, je zrušení dvoukomorového systému uvnitř FAČR.

Nehoda si myslí, že dnešní požadavek moravské strany, aby se do volby zapojili pouze statutární zástupci klubů a ne pověření delegáti na základě plné moci, byl pouze zástupným problémem.

"Šlo je o jakousi záminku. Kdyby byla vůle, i tento problém by se dal rychle odstranit. Systém dvou komor je zkrátka přežitkem, byl příčinou už mnoha patových situací a dnešek nebyl výjimkou. Jen se potvrdilo, že v současné době bude možná velmi obtížné nového předsedu vůbec zvolit," řekl Nehoda.

"Kdyby to bylo možné, dvě komory by se měly okamžitě zrušit. Mělo by být jedno, jestli na valnou hromadu jedu z Frýdku-Místku, nebo Liberce, stejně tak, z jaké části republiky je kandidát na předsedu. Volí se přece jeden předseda pro všechny. Dělení na dvě komory je brzdou, ta doba je dávno pryč," poznamenal Nehoda.

Jsou sami proti sobě, nechápe Kuka

Další z někdejších reprezentačních kanonýrů Pavel Kuka si myslí, že delegáti valné hromady dnes vstříc veřejnosti vyslali zbytečný vzkaz o velké nejednotnosti a neochotě mířit k dohodám uvnitř asociace.

"Není to dobrý signál směrem ven. K divákům, partnerům... Fotbal se sice dneškem nijak nezmění, ale ta nejistota, která převládá od odchodu Ivana Haška, atmosféru uvnitř něj poznamenat musí. Prodlužování toho bezvládí není dobré pro nikoho. Delegáti by se měli zamyslet nad tím, jestli nemají mít větší snahu dospět ke konstruktivnímu řešení," řekl Kuka.

Podle něj je nutné, aby se nový předseda ujal funkce co možná nejrychleji. "Delegáti valné hromady jsou sami proti sobě. Když nebude nový a silný šéf, fotbal bude stagnovat a ve finále to odnesou všichni," prohlásil Kuka.

Z valné hromady se podle něj dnes stalo zbytečné "politikaření". "Nevím, na čí straně je vina. Ale jestli moravská komora chtěla získat čas, aby přišla se svým kandidátem, tak se mně to moc nezdá. Kdyby svého člověka měli, už dávno s ním přece přišli. Těžko čekat, že teď narychlo najdou nějakého spasitele," poznamenal Kuka.

Uhrin: potřebujeme někoho silného, ale hlavně rychle

Někdejší trenér české reprezentace Dušan Uhrin starší také dnešní výsledek valné hromady přijal se znepokojením. "Jsem zklamaný, protože český fotbal potřebuje silného člověka v čele. Někoho, jako byl před lety třeba František Chvalovský," připomněl Uhrin někdejšího šéfa asociace, který je nyní vyšetřován kvůli úvěrovým podvodům. "Každý normálně smýšlející člověk přece musí mít zájem na tom, aby se předseda zvolil co možná nejrychleji. Dnešek nikomu nepomůže," řekl Uhrin.

Uhrin, Nehoda i Kuka se shodují v tom, že hlavní kandidáti na předsednický post Jindřich Rajchl a Miroslav Pelta, kterým sekunduje ještě divizní rozhodčí Martin Šifalda, mají na to, aby stanuli v čele domácího fotbalu.

Jindřich Rajchl na mimořádné valné hromadě FAČR
Jindřich Rajchl na mimořádné valné hromadě FAČR

"Dnešní valná hromada určitě nebyla o tom, že by byl nějaký slabý kandidát, k volbě jednoznačně mělo dojít. Pelta a Rajchl jsou jiní, oba mají své přednosti, byť se mi zdá pohled Pelty, který by kladl velký důraz na reprezentaci a první ligu, bližší," řekl Nehoda.

Ani Kuka si nemyslí, že by dnes delegáti valné hromady neměli na výběr. "Pelta i Rajchl zaslouží uznání jen za to, že v dnešní době vůbec do takové věci jdou. Mají vůli, odvahu, vize. Třeba Peltu si v čele umím představit docela dobře," uvedl Kuka. Uhrin také ani s jedním kandidátem nemá problém. "Pořád se odvolávám na ideálního šéfa, jako byl Chvalovský. Rajchl i Pelta s ním hodně spolupracovali, takže proč ne," dodal Uhrin.

Bylo to mrhání penězi, říká i členka výkonného výboru

Výsledek valné hromady přinesl rozčarování také Markétě Haindlové, předsedkyni Odvolací a revizní komise FAČR a člence výkonného výboru České asociace profesionálních hráčů. Podle ní dnes asociace jen zbytečně vyplýtvala peníze. Uspořádání valné hromady ji vyjde odhadem na 750 tisíc korun.

"Jenom si představte, co všechno jsme za ty peníze mohli pořídit našim malým fotbalistům. Příště bude lepší, aby se takové peníze věnovaly na mládež místo na pořádání takové ostudy. Místo toho se ale český fotbal jen znovu ztrapnil a celé to může mít velmi negativní důsledky směrem k FIFA a UEFA," uvedla Haindlová.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud