Pavel Kalouš
16. dubna 2011 • 05:00

Džeko trumfuje Torrese, stále čeká na gól

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fernando Torres není jediný útočník v Premier League, který si láme hlavu tím, kdy se konečně dočká gólu. Svůj smutný příběh si ve stínu slavnějšího kolegy prožívá i Edin Džeko. Střelec za 800 milionů korun se trápí, jenže teď už musí zabrat. Manchesteru City totiž dnes v semifinále FA Cupu bude chybět Carlos Tévez. Utkání Manchesteru City s United můžete sledovat na iSport.cz online.



Když ho v lednu po premiéře v dresu Manchesteru City reportér BBC zaskočil otázkou, kdy dá v Premier League první gól, jen pokrčil rameny. Jinou odpověď však Edin Džeko nemůže nabídnout ani po třech měsících.

Od svého lednového přestupu se branky v lize nedočkal ani v jednom z devíti zápasů a připsal si jen čtyři trefy v FA Cupu a Evropské lize. Tedy proti třetiligovému Notts County a průměrnému řeckému týmu Aris Soluň. Se silnými soupeři tápe.


Změnit to může už dnes. Jeho tým sice Premier League na programu nemá, ale semifinále FA Cupu ve Wembley proti městskému rivalovi Manchesteru United je přesně tím zápasem, v němž si Džeko může vylepšit reputaci.

573
Tolik minut už Džeko po svém přestupu čeká na gól v Premier League. Fernando Torres se přitom v této bilanci zatím dostal na hodnotu 446 minut.

Vlastně musí – argentinský útočník Carlos Tévez totiž bude kvůli svalovému zranění chybět možná až měsíc, a proto se kouč Roberto Mancini bude muset obejít bez svého tradičního střelce.

Probudí se Džeko ze střeleckého spánku? „Každý hráč, který přestoupí v lednu, to má hodně těžké,“ brání svoji hvězdu Mancini, a aby podpořil svou teorii, připomněl trápení Fernanda Torrese v dresu Chelsea.

Právě Torresovi teď Džeko může v duchu děkovat. Nebýt toho, že z něj londýnský klub v lednu udělal nejdražšího hráče v historii Premier League, byl by dnes Džeko první na ráně. Bosenský kanonýr totiž v Anglii patří k hlavním zklamáním zimního přestupového období, jenže fanoušky teď zaměstnává především Torres. Džeko má nezvyklý klid.

Jenže jak dlouho ještě? „Citizens“ v zimě za exteplického střelce zaplatili německému Wolfsburgu v přepočtu přes 800 milionů korun a zklamaní fanoušci se už začínají ptát: Byla to vlastně výhodná investice?

Ani Džeko City k brance nepomohl
Ani Džeko City k brance nepomohl


„Edin jednak nebyl od začátku stoprocentně fit, a pak si potřebuje nejprve v týmu plném hvězd vybudovat pozici. Do Anglie totiž přišel jako hráč, na kterém ve Wolfsburgu všechno stálo,“ tvrdí teplický trenér Jiří Plíšek.

Právě on před sedmi lety bosenský talent objevil v Željezničaru Sarajevu a od té doby je pojí přátelský vztah. Plíšek Džeka vedl i v Ústí a dodnes je s ním v kontaktu. „Rádců má kolem sebe dost, tak ho spíš povzbuzuji, ať vydrží. Hodně si to bere, ale nepodléhá tomu tak, aby ho to ničilo – spíš s tím začne bojovat,“ vypráví Plíšek.

Džeko přišel do Manchesteru s pověstí zázračného střelce, který se ve Wolfsburgu s 59 góly stal za tři a půl roku nejlepším kanonýrem v historii klubu. V bundeslize sázel jednu branku za druhou, pomohl Wolfsburgu k titulu a to samé se od něj čekalo i v Premier League.

Jenže to se nestalo. Džeko v lize v novém dresu čeká na první gól už 573 minut, tedy dokonce o více než dvě hodiny déle než Torres.

Jeho střelecký půst má několik vysvětlení. Džekovi uškodilo, že musel naskočit do rozjeté sezony, nepomohla mu astronomická přestupová částka i nevyzpytatelná forma jeho nového týmu. „Musí se s tím sžít, jeho role ve Wolfsburgu byla jiná v kabině i na hřišti. Potřebuje čas, nejde to prostě hned,“ říká Plíšek.

„Všude kde byl, měl rozjezd vždy pomalejší. V Ústí, Teplicích i Wolfsburgu. Potřebuje čas na adaptaci. Někdy to trvá kratší dobu, jindy delší, ale pořád věřím, že to zvládne. Až v létě absolvuje celou přípravu, bude to určitě lepší,“ dodává teplický kouč.

Možná, fanoušci však s ním tolik trpělivosti mít nemusí. Džeko by se proto měl modlit, aby svou střeleckou nemohoucnost co nejdříve prolomil. A nebo obráceně – aby se to alespoň dřív nepovedlo Torresovi.






Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud