23. května 2011 • 10:57

Hiddink, Mourinho... Kdo převezme Chelsea?

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nepovedená sezona bez trofeje nemilosrdně odstřelila Carla Ancelottiho z Chelsea. Londýnský klub již od nedělního večera intenzivně shání jeho nástupce. A na výběr má klub Petra Čecha několik jmen. Která?



Největším adeptem na uvolněný post je Guus Hiddink. Nizozemský trenér, který už jednou klubu na pár měsíců vypomohl. Během jeho krátkého angažmá, které musel ukončit kvůli ruskému národnímu týmu, si ho fotbalisté oblíbili. Do tisku hlásili, že tréninky pod jeho vedením mají šťávu. Po taktické stránce patří vůbec k nejlepším na světě.

Guus Hiddink a Roman AbramovičFoto Reuters
I když je vázán kontraktem u turecké reprezentace, jeho příchod je nejpravděpodobnější ze všech. Prakticky hned, co Chelsea ztratila šance na titul, byly zahájeny jednání o jeho přesunu na Stamford Bridge. Vždyť Guus Hiddink je blízký přítel Romana Abramoviče, jenž mnohdy vedle něj při domácích zápasech usedá na tribunu.

Další variantu Chelsea také dobře zná. Jmenuje se José Mourinho. Kouč, který trénoval "blues" v letech 2004-2007. Stejně jako Hiddinka jej váže smlouva k jinému zaměstnavateli. Jenže Mourinho si s vedením  Realu Madrid nesedl.

Dokonce si nerozumí ani s krajanem a největší hvězdou v týmu Cristianem Ronaldem, který jej veřejně kritizoval za pasivní styl hry. A když se k tomu připočtou porážky od nepřátelské Barcelony a druhé místo v lize, k nespokojenosti fanoušků není daleko...

José Mourinho se rozhodl vrátit do Premier League.Foto ČTK/AP
Otázkou je, jak vypadá jeho nynější vztah s Romanem Abramovičem. Protože právě kvůli rozdílným názorům se rozešli s nepříliš dobrým pocitem. Angažováním Mourinha by však ruský oligarcha nepochybil. Navíc by u fanoušků zabodoval. Není tak divu, že si podle informací listu daily Mail oba muži už volali.

Třetí volba? Ta by mohla padnout na dvojici Mark Hughes - Gianfranco Zola, bývalé hráče klubu a oblíbence fanoušků. Hughes momentálně trénuje Fulham, takže by se nestěhoval daleko. Dříve vedl Manchester City a Blackburn. Zola je momentálně bez práce, trenérské zkušenosti pochytil ve West Hamu, než ho nahradil Avram Grant.

To je mimochodem další muž, o jehož návratu do Chelsea se mluví. Ovšem po jeho nepovedeném angažmá v Uptonu Parku by se měl vrátit "jen" na pozici sportovního ředitele. Ale znáte to... Už jednou takhle z kanceláře seběhnul dolů a nahradil Mourinha.



Kdo povede Chelsea?

Guus Hiddink (Turecko): 50%
Má největší šance. Netají, že i po svém odchodu s Chelsea stále spolupracoval. Je blízkým přítelem Abramoviče, řeší spolu spoustu sportovních otázek.

José Mourinho (Real Madrid): 25%
Jistota úspěchu, byť s Realem Madrid letos vyhrál jen Španělský pohár. Chelsea ale přivedl ke dvěma titulům. Fanoušci ho milují. Prostředí v klubu dobře zná.

Duo Hughes-Zola (Fulham-bez angažmá): 10%
Bývalé ikony klubu. Hughes úspěšně vedl Blackburn, úspěch by ho možná neminul ani v City, kdyby nebyl zazobanými šejky odvolán. Zola by mohl dát útoku šmrnc. Na jeho kousky se v Chelsea obdivně vzpomíná.

Marco van Basten (bez angažmá): 5%
Před příchodem Carla Ancelottiho patřil k žhavým kandidátům na uvolnený post. Úspěchy měl zejména s nizozemskou reprezentací, kterou dokázal od základů změnit a postavit na mladých fotbalistech. To se Abramovičovi líbilo. Poté vedl Ajax, kde vydržel sezonu.

Andrea Villas-Boas (Porto): 5%
Tvrdí se o něm, že po trenérské stránce je stejný jako Mourinho. Ale vychovanější. Prý není tolik nafoukaný a je spíš radši, když se všemi vychází za dobře. V Portu chce ale zůstat. Prohlašuje, že je to klub jeho srdce.

Někdo jiný: 5%
Na jaře se psalo, že se Abramovič zahleděl do hry Barcelony a že chce přivést Guardiolu. To však nebude možné, protože minimálně rok chce ještě u katalánského týmu setrvat. Další jména, která by připadala v úvahu? Harry Redknapp, Marcello Lippi, Frank Rijkaard a Jürgen Klopp.

Guus Hiddink a Roman Abramovič
Guus Hiddink a Roman Abramovič

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud