15. května 2014 • 10:42

Mourinho dá Čechovi na výběr: Buď budeš dvojka, nebo odejdeš

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je rozhodnuto? Trenér Chelsea José Mourinho zvážil otázku brankáře a Petru Čechovi nabídne od příští sezony roli gólmanské dvojky. Jestliže ji neakceptuje, s velkou pravděpodobností z Chelsea odejde, píše britský list Daily Telegraph. Komplikovaná situace mezi tyčemi ovšem může vyvolat velké problémy uvnitř klubu. Mourinho nenašel pochopení pro svoje rozhodnutí u trenéra brankářů ani majitele klubu Romana Abramoviče, který si Čecha oblíbil.



Čech, nebo Courtois? Tou otázku se zabývají fanoušci i anglický tisk dlouhé měsíce. Teď ji musí vyřešit kompetentní lidé z Chelsea. Trenér Mourinho svůj názor údajně již nabídl: Courtois bude jednička, Čech dvojka. Portugalský kouč odmítá poslat mladého Belgičana na další hostování do Atlétika Madrid a dopustit, aby znovu vychytal londýnský klub v případném vzájemném duelu jako v letošním semifinále Ligy mistrů.

Z Courtoise hodlá udělat brankářskou jedničku už při zahájení letní přípravy, jejíž start Čech nemusí stihnout kvůli poraněnému ramenu. Po rekonvalescenci by tedy musel čekat na příležitost, aby si vybojoval svoje místo zpět. Jak dlouho, je otázkou. Pokud však odmítne leštit lavičku, pak se ho Chelsea pokusí prodat, nebo jej poslat na hostování.

Podle informací Daily Telegraph by mohla za permanentní transfer vyinkasovat více než 10 milionů liber, navíc by ušetřila na jeho platu (100 tisíc liber týdně), což se vzhledem k finančnímu pravidlu Fair Play hodí. Čechovo zranění by však mohlo znamenat, že jeho případný odchod by byl odložen až na zimní přestupové období v lednu 2015.

Thibaut Courtois a Petr ČechFoto Koláž iSport.cz

S Mourinhem, který se rozhodl odstavit Čecha na druhou kolej, však nesouhlasí hned několik lidí v Chelsea. A jeho volba může mít velký vliv na atmosféru uvnitř klubu. Trenér brankářů Christophe Lollichon je přesvědčený o tom, že posadit Čecha mezi náhradníky je chyba. A doporučuje Courtoise poslat opět na roční hostování do Atlétika.

Není tajemstvím, že Lollichona a českého brankáře pojí velké přátelství. A při řešení této otázky z nich budou spojenci. Byl to právě Čech, kdo před rokem pomohl Lollichonovi udržet si práci v londýnském klubu, přestože si Mourinho přivedl vlastního kouče gólmanů Silvina Loura.

Celou záležitost komplikuje také skutečnost, že Čech je velkým oblíbencem Romana Abramoviče, ropného magnáta a majitele Chelsea.

Pokud ale půjdou osobní vztahy stranou, i tak bude těžké vybrat si jednoho ze dvou top brankářů. Čech byl zvolen nejlepším gólmanem v uplynulé sezoně Premier League, navíc překonal klubový rekord v udržení čistých kont. Jedničkou Chelsea je nepřetržitě od roku 2004, byl u všech velkých úspěchů. Ačkoliv mu je 31 let, klidně dalších deset let může chytat na nejvyšší úrovni. Courtoise zase zdobí v tomto ročníku vynikající forma, díky níž Atlético bojuje o trofej ve španělské lize i v Lize mistrů.

A pak si vybírejte…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud