Hynek Preisler
10. prosince 2008 • 15:26

Ribéry: lepší než Ronaldo?

TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bronzovou příčku v anketě na internetových stránkách www.deniksport.cz o největší fotbalovou hvězdu současnosti obsadil Franck Ribéry. A skončit mohl klidně výše.



Však je také francouzská hvězda Bayernu Mnichov lepší než čerstvý držitel Zlatého míče Cristiano Ronaldo.

Nevěříte?

Vyplývá to ze statistik, které si nechal zpracovat jeden z německých deníků. Pětadvacetiletý reprezentant Franck Ribéry v nich s přehledem kraluje.

Ribéry se průměrně za zápas dotkne míče 102krát, Ronaldo jen 76krát. Když Ribéry vystřelí, je mnohem přesnější než superhvězda Manchesteru United.

Celých 77 procent jeho střel jde přímo na branku (u Ronalda jen 63) a neuvěřitelných 46 ze 100 jich skončí gólem (u Ronalda pouze 25). A každý zápas 170 centimetrů vysoký Ribéry podstoupí téměř o tři souboje více než hvězda Manchesteru United.

Francouzský fotbalista v těchto individuálních činnostech vedle držitele Zlatého míče za rok 2008 předčil i taková esa, jako je Kaká, Messi, Lampard, Ronaldinho či Gerrard. Přesto v novinářské anketě Zlatý míčzačátkem prosince skončil až za nimi.

„Ronaldovo vítězství mě nepřekvapuje. Sám bych pro něj hlasoval. Abych však byl upřímný, jsem zklamaný ze svého umístění. Měl jsem v Bayernu skvělou sezonu, po zranění jsem se vrátil ve výborné formě a všude mě vynášejí do nebes,“ posteskl si nad šestnáctou příčkou. Že samochvála smrdí? V tomto případě ani ne.

Drahokam francouzského fotbalu, jak ho nazývá Zinedine Zidane, prožívá famózní období, které trvá přes dva roky. Pokazilo mu je pouze zranění kotníku, které utrpěl na letošním EURO a nestihl kvůli němu začátek bundesligy.

Ale jinak se mu daří. Ne náhodou ho v Německu zvolili nejlepším hráčem za uplynulou sezonu a první příčku obsadil i jako hráč rodné Francie za rok 2007. Ukončil tím nadvládu Thierryho Henryho a započal své kralování. Jak bude dlouhé? Určitě ještě nekončí, v pondělí ho ve Francii prohlásili nejlepším fotbalistou i za tento rok.

Vládnout začal se stejnou razancí, s jakou se vrhá do soubojů na trávníku. Vše začalo před dvěma roky, kdy oblékal dres Marseille a byl téměř neznámým hráčem.

Mistrovství to však rychle změnilo. Bylo to překvapení, protože poprvé svou zemi reprezentoval až krátce před startem šampionátu. V jeho průběhu se však stal v národním mužstvu nepostradatelným. S Francií došel až do finále. A coby o největší objev šampionátu se o něj začaly okamžitě zajímat nejlepší kluby jako Arsenal nebo Manchester United.

Tahanici o Ribéryho vyhrál v létě 2007 Bayern Mnichov, který s Francouzem podepsal smlouvu až do roku 2011. Za ofenzivního záložníka zaplatil Marseille rekordních 840 milionů korun! A neprodělal na tom. Byl to právě Ribéry, kdo v minulé sezoně dotáhl Bayern za mistrovským titulem a svými výkony si podmanil celé Německo.

„Když není na trávníku, Bayernu chybí fantazie a hráči na hřišti jen bezcílně bloudí,“ vysekla mu pochvalu ikona klubu Franz Beckenbauer.

Na hřišti zkrátka nejde přehlédnout. Nejen kvůli vydařeným výkonům, ale i kvůli velké jizvě na tváři, která mu dodává válečnickou vizáž. Již dvacet let připomíná zranění, které utrpěl v pěti letech při autonehodě. A připomínat bude i nadále, protože pětadvacetiletý Francouz vytrvale odmítá plastickou operaci.

V roce 2002 si vzal za ženu muslimku z Alžírska a konvertoval k islámu. Jako muslimské jméno přijal Bilal. „Stále věřit v Boha,“ zní jeho motto. A pokud mu bude Alláh přát, Franck Ribéry má na to, aby si jednou sáhl na Zlatý míč, stejně jako letos Ronaldo.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

26. kolo
Články odjinud


Články odjinud