8. července 2011 • 22:47

Korupce v Turecku: Policie obvinila šéfa Fenerbahce

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Turecké státní zastupitelství obvinilo prezidenta fotbalového klubu Fenerbahce Istanbul Azize Yildirima z manipulování zápasů a vytvoření ilegální organizované skupiny. Rozhodlo se tak po výslechu, kterému dosud bránila hospitalizace hlavního podezřelého v rozsáhlé korupční kauze.



Turecká policie zadržela během nedělní a pondělní razie v domech a klubových prostorách 61 lidí. Podezřelých ze zmanipulování je už 19 zápasů posledního ročníku dvou nejvyšších fotbalových soutěží v zemi. Soudy už poslaly do vazby 25 osob a 35 jich prozatím propustily.



Yildirim, jehož klub je po výborné jarní části soutěže hlavním podezřelým, byl krátce po zatčení převezen do nemocnice kvůli srdečním potížím. Úřady tak musely čekat, dokud výslech neumožní jeho zdravotní stav. Osmapadesátiletý funkcionář před výslechem na státním zastupitelství nejprve využil právo nevypovídat na policii.

Turecký mistr Fenerbahce přišel od propuknutí aféry už o třetinu své ceny na burze, třebaže všechna obvinění od počátku odmítá. Naopak akcie Trabzonsporu, do nějž má namířeno slávistický obránce Ondřej Čelůstka, díky možnosti dodatečného zisku ligového titulu posílily o 40 procent.



Turecká fotbalová federace chce o případném trestu pro Fenerbahce rozhodnout do 15. července. Do té doby musí evropskou fotbalovou asociaci UEFA uvědomit o tom, které kluby se zúčastní nadcházející sezony Ligy mistrů a Evropské ligy.

Klubům hrozí odečtení bodů, vyřazení ze soutěže, pokuty, ale i finanční ztráty spojené se ztrátou dobré pověsti. Obvinění jednotlivci mohou být podle nové turecké legislativy odsouzeni až k 12 rokům vězení.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud