16. května 2013 • 20:45

TOP 7 gólů Davida Beckhama: Připomeňte si kariéru legendy!

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Parádní přímáky, góly z půlky, ale i sólo proti Realu Madrid. Dvacet let neuvěřitelné kariéry Davida Beckhama nabízelo nepřeberné množství nádherných fotbalových momentů. Anglická legenda ale hlásí konec, rozdávání radosti na trávnících už přenechá jiným. Připomeňte si Beckhamovu hvězdnou cestu výběrem sedmi nejkrásnějších gólů – od prvních záblesků v Manchesteru United po veteránské kousky v Los Angeles Galaxy!



David Beckham? Není to ten z Manchesteru? V sezoně 1996/97 sice patřil jednadvacetiletý mladík do širšího kádru United, k nálepce hvězdy ale měl ještě daleko. Víc než nahrávání na góly rudé legendě Eriku Cantonovi mu ke slávě pomohl nezapomenutelný gól do sítě Wimbledonu na začátku ligového ročníku.

S přehledem veterána o deset let staršího uviděl Beckham vyběhnutého gólmana Sullivana – a z pozice jen pár pídí před půlící čarou ho famózní dalekonosnou ranou překonal. Po tomhle gólu už si Beckhamovo jméno pamatovala celá Anglie.

David Beckham, to jsou přímé kopy a přihrávky přes půl hřiště. Ale o to větší je pak fotbalová radost, když i mistr svého řemesla zkusí jinou disciplínu a uspěje na výbornou.

Jeden, dva, tři hráče obešel a přesně zavěsil v roce 2000 po skvělém sólu v osmifinále Ligy mistrů. Tehdy zřejmě ještě netušil, že právě nádherným gólem pokořil svého budoucího zaměstnavatele Real Madrid.

V květnu 2003 dal Beckham svůj poslední gól v dresu Manchesteru United – a dost možná to byl ten nejkrásnější. Dokonale zakroucený kop na zadní tyč zmátl obranu Evertonu, brankář Wright neměl šanci.

Beckham vyrovnával na 1:1, vítězný gól pak přidal Nistelrooij a United si připsali další tři body v úspěšné kampani, kterou završili ziskem titulu. Parádní gól byl zároveň sbohem Anglii, Beckham od příští sezony manchesterskou rudou vyměnil za sněhobílý Real Madrid.

Galácticos. David Beckham, Zinedine Zidane, Ronaldo a v neposlední řadě i Roberto Carlos. Právě posledně jmenovaný brazilský bek byl Beckhamovým kumpánem při nádherné trefě anglické hvězdy ve Španělsku.

Carlos sám přitom patřil ke skvělým exekutorům přímých kopů, proti Cádizu na začátku jarní části sezony 2005/06 však jen po vtipném rozehrání nakrátko připravil míč pro nechytatelný Beckhamův zásah.

K titulu ale gól nepomohl, na ten si musel "bílý balet" počkat až do další sezony. Ta byla zároveň Beckhamovou poslední v Realu Madrid. Fotbalová celebrita zamířila do Los Angeles!



Začínají na "B", pocházejí z Anglie a v USA jejich příjezd odstartoval mánii. Odpověď? Beatles. Ale i David Beckham. Příchod superhvězdy do Los Angeles Galaxy byl pro americkou ligu MLS i sport obecně mediální i fotbalovou vzpruhou.

Hvězdné reputaci pomohly i hvězdné kousky, v dresu Galaxy, úřadujícího mistra z roku 2011, pomohl na odstartovat následující sezonu nevídaným gólem: proti Chicagu se Beckham trefil přímo z rohu.

Obhajoba byla úspěšná, anglický veterán podruhé pozvedl nad hlavu pohár pro šampiona MLS. A také se opět stěhoval. Tentokrát do Paříže, kde před několika dny s Paris Saint-Germain oslavil titul.

Ačkoliv dnes už patří k nejznámějším i nejoblíbenějším sportovcům nejen v ostrovním království, Beckham dlouho s anglickými fanoušky válčil. V roce 1998 oslabil tým, když se nechal vyprovokovat a následně vyloučit v zápase proti Argentině na mistrovství světa, následující měsíce se pak nesly v duchu nadávek z ochozů a na oplátku vztyčených prostředníčků k tribunám.

Jenže v říjnu 2001 se všechno změnilo. Anglie musela v kvalifikaci na MS 2002 bodovat proti hostům z Řecka, ale do konce zápasu zbývalo už jen pár chvil a domácí prohrávali 1:2. Rozhodčí pískl přímý kop v takřka ideální pozici, k míči se postavil kapitán Beckham.

Rozběh, rána... a gólová radost utopená v euforii desetitisíců fanoušků. Beckhamova proměna byla u konce, z padoucha se stal hrdina Albionu.

Beckham s Anglií nikdy nedosáhl na pohár pro mistra světa či Evropy, ani silné mužstvo na světovém šampionátu v Německu vedené kapitánem Beckhamem tento trend nezměnilo. Vše přitom začalo tak slibně, angličtí borci postoupili ze skupiny z prvního místa a v osmifinále nastoupili proti Ekvádoru.

Nevyzpytatelný a podceněný soupeř odolával hodinu, než jediným gólem zápasu rozhodl Beckham o postupu. Jak jinak než z nádherného přímého kopu. Zařídil tak čtvrtfinálové dostaveníčko s Portugalskem, jenže v něm už svého soupeře Anglie nepřekonala. Propadla v penaltovém rozstřelu, vystřídaný Beckham do něj už nezasáhl.

Byla to jeho poslední zkušenost s velkým turnajem. Beckham uvolnil místo mladším, nedobře rozehraná kvalifikace na EURO 2008 však vyústila v jeho opětovné povolání. Vybojovat postup ale tým ani s Beckhamem nedokázal, mistrovství světa za dva roky mu pak uniklo kvůli zranění.

Co však nezískal na mezinárodní scéně, to si David Beckham hravě vynahradil ve své klubové kariéře. A tak se teď loučí dvaceti lety úspěchů i krásných gólů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud