16. února 2011 • 14:08

Čeští rozhodčí se stali oběťmi podvodu?!

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal stál krok od skandálu. Trojice rozhodčích Pavel Býma, Zdeněk Kypr a Leoš Kneisl údajně řídila mezistátní utkání Lotyšsko-Bolívie (2:1) v turecké Antalyi, v němž všechny góly padly z penalt a pro podezření z úmyslného ovlivnění výsledku ho prošetřuje FIFA. „Já to nepískal,“ brání se nařčení hlavní sudí Býma. Vše nasvědčuje, že české trio duel opravdu neřídilo.



„Český rozhodčí udělal hrubé chyby, jeho odvedená práce byla ostudná,“ postěžoval si po utkání Lotyšsko-Bolívie (2:1) v bolivijském deníku El Mundo trenér jihoamerického týmu Gustávo Quinteros.

Ostrá výtka mířila na Pavla Býmu, který prý souboj řídil. Přitom nepatří na mezinárodní listinu, teprve postoupil do české nejvyšší soutěže. Hodně podivné. Napadený se brání.

„Už dopoledne v den utkání jsem byl doma, mohu vám ukázat letenku,“ nabízí Býma důkaz.



Nepopírá, že v turecké Antalyi byl. A že mu jeden manažer nějaký zápas k řízení nabízel. Odmítá však, že by zmíněný reprezentační duel společně s dvěma kolegy vedl a dokonce tendenčně. Ostatně dostupné fotografi e jeho nevinu potvrzují. Ofi ciální stránky bolivijského svazu však dva dny před zápasem uvedly, že ho bude vést česká trojice a tento fakt zatím neopouštějí. „Musí se to vysvětlit,“ přeje si Býma.

Kolem střetnutí se nalepuje záhadná pavučina podezření. Rozhodčí, podle jihoamerického zdroje Býma, v něm nařídil tři penalty, jednu neproměněnou nechal opakovat. Objevilo se také, že ho řídili maďarští rozhodčí, ale není ani vyloučeno, že i tito arbitři byli falešní.

Pavel BýmaFoto Pavel Mazáč Sport

Do podezření se totiž dostal i další zápas hraný v tureckém letovisku: Estonsko-Bulharsko 2:2. Rovněž v něm padaly góly pouze z penalt.

Vše nasvědčuje, že zápasy byly zinscenovány ve prospěch sázkařské mafie, ve světě jsou běžné sázky na více gólů, například dva a více atd. Podle agentury DPA byla pořadatelem utkání sportovní firma z Thajska.

Oba duely podle prvních zpráv řídil Maďar Krisztian Selmeczi. Šéf komise rozhodčích maďarského svazu Lászlo Wagner ale doznal, že hlavním v utkání Estonsko-Bulharsko byl Kolos Lengyel.

„Jsem v šoku, protože nás nikdo písemně nepožádal, aby tito rozhodčí zápas řídili. Mohu prohlásit, že dokud budu ve funkci, už žádný rozhodovat nebudou,“ prohlásil.

Rovněž totožnost arbitrů druhého souboje je nejasná. „Lotyšský fotbalový svaz neuspěl při zjišťování pravých jmen a jejich národnosti,“ prohlásil mluvčí Martins Hartmanis. Bolivijský si nadále vede na svých ofi ciálních stránkách české trio, ale množství poznatků vypovídá, že jejich jména byla pouze nastrčena.

Představitelé všech čtyř postižených svazů požádali FIFA a UEFA o prošetření podezřelých přípravných zápasů. Bolivijští zástupci po této zkušenosti oznámili, že ruší další duely s Finskem a Bulharskem, které se měly v březnu konat opět v Turecku.

Trojice sudích, která pískala utkání Lotyšsko - Bolívie
Trojice sudích, která pískala utkání Lotyšsko - Bolívie

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud