3. března 2011 • 07:01

Než přišel Leo. TOP 5 hráčů tmavé pleti

Autor: kub
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA - Impozantní výkon Leonarda Kweukeho na Bazalech málokoho překvapil. Už i v Česku jsme zvyklí na to, že v barvách místních klubů září borci exotického vzhledu i původu. Sestavit žebříček pěti nejlepších fotbalistů tmavé pleti v historii Gambrinus ligy byl proto docela oříšek, nabídka kandidátů vysoce převyšovala poptávku. Portál iSport.cz se o to přesto pokusil – a zde je výsledek.



1. BONY WILFRIED

Správně se sice jmenuje Wilfried Bony, ale čert to vem. Nezáleží na tom, co je jeho jméno a co příjmení, důležitý je především odkaz, jenž reprezentant Pobřeží slonoviny v Gambrinus lize zanechal.

A ten byl náramný, kanonýr se přece stal miláčkem sparťanských ultras, kteří přitom na hráče černé pleti před jeho příchodem bučeli.

„Říkal jsem panu Křetínskému, že pokud se chce zbavit problému s rasismem diváků, musí angažovat kvalitního hráče z Afriky,“ culil se Bonyho agent Dalibor Lacina.

Pro mladého šéfa Sparty to byl zatím nejlepší kšeft, který za své vlády na Letné realizoval. Vždyť rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou činil celých 94 milionů korun – s kladným znaménkem, samozřejmě. Víc netřeba dodávat.

Bony a Daniela plánují společnou budoucnost
Bony a Daniela plánují společnou budoucnost

2. MICKAËL TAVARES

Také ve Slavii udělali s hráčem tmavé pleti terno. Jenže se to zároveň ukázalo jako jejich prokletí. Mickaël Tavares přišel do Edenu jako volný hráč zdarma a poté, co odvedl báječné služby, zamířil do německého Hamburku za 50 milionů korun.

Michael TavaresFoto Michal Beránek

„A tak se mí předchůdci snažili tento model zopakovat. Jenže žádný Tavares 2, Tavares 3 a další se už neobjevili,“ uvedl současný šéf Slavie Miroslav Platil.

Kromě jiných tím narážel především na podepsání Hocina Ragueda, který bral ve Slavii 600 tisíc korun měsíčně, a kouč Karel Jarolím při jeho příchodu tvrdil, že bude ještě lepší než Tavares.

Tuniský reprezentant se však nezhodnotil a Slavia byla nakonec ráda, když ho v zimě udala zadarmo do Turecka.

3. LUDOVIC SYLVESTRE

Z jedné prestižní adresy do Česka dorazil - a na jinou se odtud pak zase vydal. To o sobě může říct málokdo.

Ludovic Sylvestre se dočkal splnění svého snu. Zahraje si Premier LeagueFoto Michal Beránek (Sport)

Pražská Sparta ho získala ze slavné Barcelony, kde sympatický Francouz odehrál jeden ligový zápas a mohl se tak pyšnit vizitkou španělského mistra. Jenže na Letné se úsměv z  tváře Ludovika Sylvestreho postupně vytrácel.

Trenér Michal Bílek si místo něj přivedl Pavla Horvátha, a tak šikovný záložník raději změnil vzduch. Nejprve hostoval v Plzni a pak rozdával vtipné přihrávky a fotbalovou radost v Mladé Boleslavi.

Z města škodovek ho na začátku této sezony vykoupil Blackpool, nováček Premier League. „Samozřejmě je to pro mě velká výzva, něco nového. Kapitola v Česku pro mě končí. Byl jsem tady šťastný, dalo mi to hodně,“ uvedl Sylvestre na rozloučenou.

4. BAFFOUR GYAN

Baffour Gyan v dresu LiberceFoto Pavel Lebeda
V české lize mohl zářit i jeho slavnější bratr Asamoah, jedna z největších hvězd loňského mistrovství světa. Před lety ho zkoušela pražská Sparta, ale nakonec místo něj angažovala Igora Gluščeviče…

Nepochopitelné tím spíš, že na Letné věděli, jak dobrou zkušenost udělali v Liberci s Baffourem Gyanem.

Útočník, který každý svůj gól slavil saltem, byl především znamenitý hlavičkář. Však také výskok pořádně trénoval.

„Mám na to zvláštní metodu. Na tyč zavěsím malý balonek a snažím se ho hlavou trefit v co největší výšce,“ vysvětloval střelec, který na sněhem pokrytém severu působil skutečně exoticky. Na zimu si každopádně zvykl, protože z Liberce odešel za koučem Jaroslavem Hřebíkem do Dynama Moskva.

5. KENNEDY CHIHURI
Kennedy Chihuri se zabydlel pod žižkovským vysílačemFoto Pavel Mazáč (Sport)

Když přišel do Slavie, sponzoroval ji zrovna výrobce cukrovinek Orion. „Kennedy bude naše čokoládová hvězda,“ vtipkoval proto ředitel klubu Vladimír Leška.

Kennedy Chihuri se však v Edenu neprosadil a naplno svůj potenciál prodal až v mnohem skromnějších podmínkách na Žižkově.

Pod televizním vysílačem vydržel legionář ze Zimbabwe osm sezon a fanoušci tam chodili nejen na něj, ale také kvůli jeho krásné paní, která utkání poctivě navštěvovala.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud