12. května 2011 • 05:00

Patákova hitparáda, aneb když se sudímu nedaří

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rozhodčí Michal Paták má na svém kontě již celou řadu utkáních, na které nemůže být příliš pyšný. Poslední se mu "povedl" při semifinálovém utkání Ondrášovka Cupu Kroměříže s Mladou Boleslaví, kdy proti domácímu týmu neoprávněně nařídil pokutový kop.



1. Nedohraný zápas

Prostějov–Lázně Bohdaneč 2:1 nedohráno (říjen 1999)

Už jste možná zapomněli… Hned v prvním roce pískání na profesionální úrovni se mladičký Michal Paták „předvedl“, kvůli němu se nedohrál druholigový duel Prostějov–Lázně Bohdaneč. Na protest proti jednostrannému řízení odvolal ve 43. minutě majitel hostujícího klubu Jiří Novák mužstvo ze hřiště. „Výkon Patáka předčil mé nejčernější očekávání. Původně jsem chtěl jet na zápas Čechů proti Faerským ostrovům, ale doneslo se mi, že Prostějov se snaží tento zápas ovlivnit. Přijel jsem tedy v očekávání něčeho nekalého, ale po jedenáctém verdiktu rozhodčího otočeném proti nám jsem toho měl dost. Původně jsem chtěl odejít sám, ale když mi náš čerstvě vyloučený hráč Petr Bílek řekl, jak arogantně a sebejistě se sudí choval, rozhodl jsem se pro demonstrační odchod. Zápas by se stejně při takovém přístupu sudího nedohrál. Buď by došlo k inzultaci, nebo by nám Paták vyloučil tolik hráčů, aby mohl zápas ukončit,“ uvedl rozlícený Novák, jenž marně žádal pro Patáka, jeho asistenty a delegáta doživotní trest.

Reakce Luďka Macely, šéfa komise rozhodčích? Pětkrát se podíval na záznam a rozhodčímu zastavil za hrubé omyly činnost na šest utkání. Po sezoně jej pak vymetl z listiny, vrátil se na ni až v roce 2004. „Až do 25. minuty to bylo přátelské utkání. Po jednom zákroku však nastal úplný zlom v rozhodování a Paták začal kupit chyby. Uznávám, že ty výrazné zejména v neprospěch Bohdanče. Za stejný zákrok na jedné straně odpískal pokutový kop a na druhé ne, nesouhlasil jsem s tím, za co uděloval žluté karty,“ sdělil Macela.

2. Zmydlil outsidera

Kroměříž–Mladá Boleslav 1:3 (květen 2011)

Dosud poslední zářez viděla v úterý celá republika v přímém přenosu. V semifinále Ondrášovka Cupu obávaný Paták nesmyslně vyloučil domácího brankáře Marka Vogla za „zákrok“ na unikajícího Jana Chramostu, ve spolupráci s asistenty navíc neodpískal ofsajd předcházející vyvrcholení akce. Také úvodní Chramostově trefě do sítě třetiligového celku dost možná předcházela ofsajdová pozice. Na konci sudí daroval Kroměříži pokutový kop.

Jan Chramosta padá přes brankáře Boleslavi Vogla, který byl vyloučen
Jan Chramosta padá přes brankáře Boleslavi Vogla, který byl vyloučen


3. Nenechal je vyhrát

Příbram–Zlín 1:1 (duben 2007)

Tento zápas mají ve Zlíně v živé paměti už čtyři roky. Paták se svými asistenty dělal vše pro to, aby hosté nevyhráli. Vše sledoval z balkonu Ivan Horník, žižkovský „hrdina“ obří korupční aféry a tehdy spolupracovník příbramského bosse Jaroslava Starky.

„Viděl jsem to na vlastní oči, hrůza,“ poznamenal nynější boss Kroměříže Zdeněk Zlámal.

Hosté ve druhé půli nečekaně vstřelili vedoucí gól, ale připravený scénář nepřepsali. Hlavní sudí v úplném závěru vymyslel penaltu ve prospěch Příbrami za údajnou Opielovu ruku ve vápně. Za tendenční řízení dostal trest na šest zápasů a Zlínu zkomplikoval cestu za záchranou.

4. Vyloučil nesprávného

Příbram–České Budějovice 1:0 (prosinec 2004)

V úterý musel mít mladoboleslavský útočník Marek Kulič z Patákova výkonu radost. Před sedmi lety mu však ještě v dresu Českých Budějovic na hřišti Příbrami vulgárně nadával a byl vyloučený. Kulič ostře protestoval proti žluté kartě za faul, který udělal jiný hráč. Patáka usvědčil z hrubky videozáznam, dostal stopku na dvě kola. Kulič si nezahrál za urážky třikrát.

5. Sabou v nemocnici

Drnovice–Teplice 2:0 (duben 2005)

Zlomenina klíční kosti, utržený vaz v rameni, operace a dlouhá pauza. Takové následky si odnesl teplický Jiří Sabou ze souboje s domácím Gábou, který jej po standardní situaci v šestnáctce prudce strhl k zemi. Co na to Paták? Nechal pokračovat ve hře. „Tohle patří na judistické tatami a ne na trávník,“ prohlásil tehdejší předseda komise rozhodčích Jaroslav Melichar.  

6. Patákovy hodinky

Slovácko–Liberec 1:1 (květen 2005)

V utkání na Slovácku ohlásil Paták, že nastaví tři minuty. Nakonec z toho bylo minut šest a na začátku 95. minuty domácí Jan Nezmar vyrovnal. „Na hřišti platí hodinky rozhodčího, bavíme se o vteřinkách. Přece nebudu přerušovat akci, neudělal bych to ani na druhé straně,“ uvedl tehdy sudí pro deník Sport. „Pro Patáka má asi minuta více než šedesát vteřin,“ ušklíbl se liberecký kouč Stanislav Griga. „Čekalo se, kdy dají domácí gól,“ vztekal se útočník Miroslav Slepička.

Řádil i v amaterských soutěžích
Ještě jako třetiligový rozhodčí si Michal Paták připsal další zářez na pažbě problémových zápasů.  Jeho píšťalka výrazně promluvila do dění amatérských soutěží na Plzeňsku.

V pražském hotelu Coubertin, kde po skandálním zápasu Prostějov–Lázně Bohdaneč zasedali v říjnu roku 1999 členové disciplinární komise, dorazili i  zástupci oddílu III. třídy z okresu Plzeň-sever TJ Slavoj Žihle. A jejich prohlášení bylo vskutku šokující.

„V červnu pan Paták pískal naše utkání na hřišti Sokola Dolní Bělá. Šlo nám o postup do okresního přeboru, vedli jsme 3:1, ale pak nám rozhodčí za nic vyloučil střelce branky, vymyslel si penaltu, neustále provokoval naše hráče i pomezní rozhodčí, které na takováto utkání deleguje klub,“ uvedl na disciplinárce kapitán Slavoje Žihle Martin Hořejší a dodal ještě peprnější dovětek.

„Když jsem se ho pak po utkání zeptal, proč jsi to udělal, řekl mi: Za ty prachy bys to udělal taky, já z toho vyžiju dva měsíce.“

Zástupci Žihle vzpomněli i na předchozí utkání na půdě jejich největšího konkurenta v soutěži, mužstva Ledce. „Tam nás pískal mladší bratr Michala Patáka. Uhráli jsme dobrý výsledek, ale při odchodu ze hřiště jsme slyšeli, jak se domácím omlouvá slovy – chlapi, dneska to vážně nešlo. Patákovi bydlí v Horní Bříze, to je tři kilometry od Ledce.

Kluboví funkcionáři Slavoje Žihle si stěžovali na Okresním fotbalovém svazu Plzeň-sever, ale ten se jejich dopisem nezabýval, neboť na něm chybělo klubové razítko.
Zpracoval: Michal Koštuřík, s využitím serveru www.cernasvine.cz.



Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud