Pavel Janega
15. září 2011 • 12:50

Sparta a Slavia jdou do války. Kvůli komisi rozhodčích žalují svaz

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konflikt ve fotbalové asociaci kolem odvolání komise rozhodčích v čele s jejím předsedou Luďkem Macelou přerůstá v otevřenou potyčku! Šéfové Sparty a Slavie ve čtvrtek na tiskové konferenci oznámili, že podávají na vedení FAČR žalobu. Zároveň s tím iniciují podnět k Odvolací a revizní komisi (ORK), aby prověřila postup výkonného výboru. K tomuto kroku se přidávají i Teplice, Jablonec, Příbram a Žižkov.



Daniel Křetínský a Aleš Řebíček vyhrožují tím, že neprodlouží dohodu o televizních právech, jejíž platnost po této sezoně vyprší.

Daniel KřetínskýFoto Jaroslav Legner (Sport)

Aleš ŘebíčekFoto ČTK

"Očekáváme omluvu a změnu přístupu," prohlásil na tiskové konferenci boss Sparty s tím, že marketingová práva by si případně obhospodařovali sami.

V tom případě by fotbalové lize hrozil odliv financí. Podle odhadů Křetínského a Řebíčka může jít o více než 100 milionů korun.

"Je to porušení práv ligového shromáždění," hřímal Křetínský na adresu výkonného výboru, který bez předchozího upozornění odvolal komisi rozhodčích a do jejího čela dosadil Dagmar Damkovou. Postup takového jednání se Křetínskému i Řebíčkovi příčí.

"V politice jsem toho zažil hodně, ale v českém fotbale je to někdy ještě horší, byť jsem v něm krátce," prohlásil vlastník pražské Slavie.

Společně s Křetínským argumentoval tím, že se podílí na financování českého fotbalu přes televizní a marketingová práva, a tak mají právo vědět o chystaných "akcích" předem a být srozuměni s důvody jednotlivých kroků.

"Ale za těchto okolností nejsme připraveni v tomto systému pokračovat. Smlouva (o televizních právech) vyprší po této sezoně. Jestli se něco nezmění, hodláme ji neprodloužit. Pak bude záležet na svazu, jak s tím naloží," vyhrožuje Křetínský.

Také chce, aby z jednání ORK byla vyloučena její předsedkyně Markéta Haindlová, která je prý napojena na současného místopředsedu FAČR a kandidáta pro volbu nového předsedy Jindřicha Rajchla.

Podle šéfů Sparty i Slavie musí ukončit své působení ve výkonném výboru také majitel Plzně Tomáš Paclík a představitel Českých Budějovic Karel Poborský. Zejména první jmenovaný vadí Křetínskému a Řebíčkovi nejvíce.

"Chceme, aby se omluvili. Vždyť jako zástupci klubů sami iniciovali odvolání Luďka Macely. Paclík to sám navrhl, byl strůjcem toho všeho. Ale rozhodně to není tak, že bychom měli problém s Plzní. To rozhodně ne. Klubu jsme pomohli přežít v kritické době, podporovali jsme ho," podotkl Křetínský.

Zároveň odmítl tento krok spojit se zítřejší volbou předsedy Fotbalové asociace. "Načasování této tiskovky s tím nemá nic společného. Kdyby se volilo za tři týdny, stejně bychom se tu dnes sešli," dodal.

 
Rajchl se brání: Damková je záruka toho, že rozhodcovské řemeslo půjde nahoru

Šest prvoligových klubů, včetně Sparty a Slavie, dnes vyhlásilo válku Výkonnému výboru FAČR a kandidátovi na předsedu Jindřichu Rajchlovi. Všechno rozpoutalo odvolání předsedy komise rozhodčích Luďka Macely a dosazení na jeho post Dagmary Damkové. Rajchl se brání, že to byl dobrý tah a že nebude bohaté kluby poslouchat.

"Jmenování Dagmar Damkové předsedkyní rozhodčích je nejlepší záruka toho, že rozhodcovské řemeslo u nás půjde nahoru. Ale tahle mediální kampaň, kterou kolem toho některé kluby rozpoutaly, fotbalu neprospívá. Zatím jsem neslyšel jediný hlas, který by řekl, že Dagmar Damková není správnou volbou na post předsedy komise rozhodčích. Proč tuto mediální kampaň někdo rozpoutal, nechám na posouzení čtenářů, řekl.

O válce mezi Spartou-Slavií a Rajchlem
"Že je to tak trochu sebevražda? Věřím, že se stanu předsedou. A že dokážu, že o fotbale tady rozhodují lidé, kteří jej dělají desítky let. A nikoliv lidé, kteří mají nejvíc peněz."

O střetu zájmu s Markétou Haindlovou
"Společnost, na které se podílím s Markétou Haindlovou, byla založena pouze za účelem pořádání akcí pro děti. Od FAČR nikdy nedostala a ani nedostane korunu. A tudíž v tom žádný střet zájmu nevidím."

O tvrzení, že Pelta bude pomáhat pouze bohatým klubům
"Vím to ze zkušenosti. Ostatně i v jeho kampani je to, že chce shánět peníze pro profesionální fotbal a zlepšit hru reprezentace. Já osobně vidím stovky jiných problémů, které fotbal potřebuje řešit. A začít se musí od mládeže."

Zdroj: online rozhovor se čtenáři na iSport.cz (Najdete ho zde)
Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud