Jakub Konečný
26. října 2011 • 10:54

Sparťan Krejčí září, ale v zimě možná odejde. Za 100 milionů!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postavou i vzhledem připomíná Ludvu Homolku, jenže fanouškům Sparty imponuje Ladislav Krejčí něčím úplně jiným. Rychlými úniky, přesnými centry a důležitými góly. Jedna z hvězd letního mistrovství Evropy U-19 se naplno prosazuje i mezi dospělými.



Krajní záložník Ladislav Krejčí momentálně patří ke sparťanům s nejlepší formou, což prokázal i při pondělní dohrávce v Teplicích (1:0). Deník Sport vyhlásil hubeného blonďáka za jeho výkon Mužem zápasu.
Přitom po návratu ze šampionátu v Rumunsku panovaly obavy, že ve Spartě zakrní. „Hlavně aby zase na tréninku kluci nedělali kužely,“ bál se kouč stříbrného týmu Jaroslav Hřebík o důstojnou pozici svých hráčů mezi letenskými hvězdami.

V tomto případě zbytečně. Jakmile se Krejčí dostal z nepříjemného svalového zranění, naskočil do základní sestavy prvního týmu – a už v ní zůstal. Konkurenci v podobě letní posily Martina Juhara a starousedlíka Jakuba Podaného odrovnal na první pokus.

A provedl to ve velkém stylu. Rovnou v derby proti Slavii, na jejíž demolici se podílel výborným výkonem a jedním gólem. Před vyprodaným stadionem tak mohl předvést svůj rituál – po každé trefě totiž políbí čtyřlístek, který si nechal vytetovat na levé zápěstí.

„Pořídil jsem si jej před mistrovstvím Evropy devatenáctek. Zatím funguje,“ přiznává Krejčí s úsměvem. Právě na malém EURO v Rumunsku se pro něj zlomil k dobrému rok, který nezačal vůbec šťastně. Na lednovém halovém turnaji mu totiž liberecký Michal Breznaník nevybíravým zákrokem zlomil zánártní kůstku, a vyřadil ho tak na celé jaro.

Záložník pražské Sparty Ladislav KrejčíFoto Jaroslav Legner (Sport)

Všechno zlé pro něco dobré, Krejčí tak měl aspoň dost sil a chuti pro juniorský šampionát. Na devatenáctkách byl jednou ze stěžejních postav Hřebíkova souboru, který aktivním a fyzicky náročným fotbalem dokráčel až do finále.

A v něm statečně kladl odpor favorizovaným Španělům (2:3 po prodl.). Krejčí otevřel pěkným gólem skóre napínavého utkání a vydržel napadat španělskou rozehrávku až do 120. minuty. Podal heroický výkon.

S odstupem času tak prokázal, proč ho generální sportovní manažer Sparty Jozef Chovanec vzal do přípravy áčka už předminulou zimu. To bylo záložníkovi s přezdívkou Krejda sedmnáct let. A hned debutoval v nejvyšší soutěži.

„O Krejčím ještě uslyšíte,“ prohlásil tehdy Chovanec. Znělo to jako náramná pochvala, vždyť o jednotlivcích má GSM ve zvyku mluvit spíš opatrně, aby se jim ze slávy nezatočila hlava. To však zřejmě v Krejčího případě nehrozí.

„Láďa je velký talent, zdravý kluk a charakter,“ říká na mladíkovu adresu sparťanský kouč Martin Hašek. „A je vzácný tím, že je levonohý.“

Právě proto kolem něj už dlouho krouží PSV Eindhoven, po šampionátu v Rumunsku si jméno Krejčí v notesech dvakrát podtrhli i skauti bohatých ruských klubů. Je tak dost dobře možné, že Krejčí už v zimě Letnou opustí.624462:gallery:true:true
„České kluby nemohou dobrou nabídku odmítnout, tak to prostě je. A situaci kolem Ládi sondují velké kluby,“ uvádí hráčův agent Martin Říha. Sparta si Krejčího cení podle dobře informovaného zdroje na rovných sto milionů korun.

Šikovný fotbalista koneckonců už jednou na odchodu byl. Loni na jaře odjel do Eindhovenu na týdenní stáž a nizozemský klub už ho nechtěl pustit zpět. Na přestupu se však PSV se Spartou nakonec nedohodlo.

„Byl jsem chvíli zklamaný,“ přiznal Krejčí.
Fanoušci Sparty však určitě nelitují.

Záložník pražské Sparty Ladislav Krejčí
Záložník pražské Sparty Ladislav Krejčí

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud