11. listopadu 2011 • 14:10

Za Spartu střílí vietnamský Beckham Quan Mac Hong

Autor: kub
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten primát mu už nikdo nesebere. Quan Mac Hong se v sobotu stal historicky prvním Vietnamcem, který skóroval v české profesionální soutěži. Trefi l se navíc hned dvakrát. Devatenáctiletý záložník rozhodl ve druhé lize o výhře rezervy pražské Sparty nad Třincem (3:1).



Vietnamský rodák nastoupil v mužské kategorii vůbec poprvé, takže Quan Mac Hong prožil debut z říše snů. „Dalo by se to tak říct. Ještě teď jsem v laufu,“ neskrýval velkou euforii už vysprchovaný a v civilu, tedy dávno poté, co zápas skončil.

K lepšímu se tak zlomil nevšední příběh, který začal v roce 2000, kdy se fotbalistova rodina přistěhovala do České republiky. To bylo malému Quanovi osm let. Fotbalovou kariéru nastartoval v Tachově, odkud ho v patnácti přetáhla Sparta.

V jejích mládežnických týmech svůj talent dál úspěšně rozvíjel, v extraligovém dorostu dokonce nastupoval s kapitánskou páskou.
Bezmála před rokem se však jeho kariéra zasekla, od hřiště ho vzdálila nepříjemná nemoc.

„Měl jsem nějakou infekci ve střevech,“ upřesňuje Mac Hong. Aby toho nebylo málo, přidaly se i trable jiného rázu. Nadějný záložník polevil, začal vynechávat tréninky, míč byl u něj najednou na vedlejší koleji. Zkrátka zlobil.

„Chvíli to vypadalo, že možná skončí s fotbalem,“ říká muž, který měl celou situaci z první ruky.

Jinak výřečnému fotbalistovi se na toto ošidné téma evidentně nechce mluvit.

„Měl jsem nějaké osobní problémy,“ ucedí Mac Hong jen.

Nakonec se, zdá se, srovnal. V létě se zapojil do přípravy B týmu a šanci, na kterou musel čekat třináct kol, pak parádně chytil za pačesy. Proti Třinci ho bylo plné hřiště, rozehrával, bránil, zakončoval. „Konečně jsem se dostal do hry. Každý čeká, že se mu zápas povede, ale že by mi to vyšlo takhle, v to jsem ani nedoufal,“ rozplýval se muž zápasu.

Na ambiciózní Třinec vyrukovalo béčko Sparty bez jediné posily z prvního týmu, v základní sestavě mělo šest hráčů s ročníkem narození 1992 a na lavičce jen čtyři hráče do pole, z toho dva dorostence. Přesto důležité utkání o záchranu zvládlo – a exotický střední záložník na tom měl zásadní podíl.
„Předvedl své přednosti – tedy rozehrávku a zakončení,“ mnul si ruce kouč Zdeněk Svoboda. „Má i své slabé stránky, ale o těch mluvit nebudu,“ dodal s úsměvem.

Mac Hong nejprve otevřel skóre povedenou střelou z hranice šestnáctky, když potrestal chybu v třinecké rozehrávce. A pak gólový účet utkání i uzavřel. Vyměnil si balon s Erikem Ujlakym, naběhl si do vápna a gólmana Martina Lipčáka pokořil ranou ke vzdálenější tyči.

„Dejve, Dejve!“ halekali na autora dvou branek spoluhráči pokaždé zvesela.
Na toto jméno slyší Vietnamec s českým pasem rád. Dala mu jej paní, která ho jako malého hlídala – a už mu zůstalo.

„Já jsem si to jméno i vybral, protože odmala jsem měl jako vzor Davida Beckhama,“ vysvětluje perfektní češtinou. S ikonou anglického fotbalu ho pojí i stylový účes a dokonale vyladěné oblečení. Teď ještě aspoň částečně navázat na Beckhamovy úspěchy.

„Za půl roku mi ve Spartě končí smlouva, uvidíme, co bude dál,“ říká Mac Hong s úsměvem.

„S Dejvem určitě počítáme, brzo začneme jednat o novém kontraktu,“ ubezpečuje personální ředitel letenského klubu Jakub Otava.

Sparťanský talent Quan Mac Hong
Sparťanský talent Quan Mac Hong

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud