Stanislav Hrabě
16. listopadu 2011 • 22:06

Volí se šéf českého fotbalu. O budoucnosti rozhoduje Berbr

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE Z VOLBY OD 10:00  - Mám osmdesát hlasů a ještě se rozhodnu, kam je švihnu. Těmito vychloubačnými slovy v rozhovoru pro deník Sport udělal šéf plzeňského krajského svazu Roman Berbr vlastně předem z volby předsedy FAČR frašku, kde delegáti jako nesvéprávní lichokopytníci dají bezmyšlenkovitě hlas tomu, koho jim mocný pastevec určí.



Arogance z něj doslova čišela. Fotbaloví fandové navyklí na ledacos se otřásli: takový člověk má rozhodovat, kdo asociaci povede? A to kandidátům nevadí?

„Bez Romanovy pomoci se kandidát na předsedu neobejde,“ přiznal Jindřich Rajchl, místopředseda za Čechy a vlastně Berbrův nadřízený, před minulou valnou hromadou, kde však nakonec k volbě vůbec nedošlo.

V té době stál prý Berbr pevně v jeho šiku a nasbírané hlasy měly Rajchlovi pomoct do předsednického křesla. Nyní se údajně převrátil na Peltovu stranu. Znamená to vzájemný rozkol?

Rajchl, jenž si potrpí na diplomatické až uhlazené jednání, prý Berbrova vyjádření odsuzuje, do jeho rejstříku výrazů rozhodně nepatří. Ale snaží se i o pochopení.

„On se i rád předvádí a nemá takový vliv, jak prohlašuje,“ vrací se k volebnímu boji. V něm by Berbrovým odchodem k Peltovi postrádal důležitého spojence, ale ani to ho k výpadu nepřinutí.

„Umím s Romanem dělat. Fotbalu rozumí a chápe, že některé věci především po právní stránce nejdou,“ neútočí na tento komplot, přestože by tak přišel o hodně hlasů.

Roman Berbr sám sebe označuje za nejmocnějšího muže českého fotbaluFoto Barbora Reichová (Sport)
Další uchazeč o předsednické křeslo Tomáš Paclík už tak uhlazený není. „Nepřekvapuje mě to. Jak ho znám, vyhovuje mu, když je tajemný. Čím víc je tajemný, tím víc jeho vliv vzrůstá,“ vyjádřil se k Berbově slovům pro deník Sport.

Ostatně Berbrův nekontrolovatelný vliv v českém fotbale stál za jeho kandidaturou. „Proti panu Peltovi a panu Berbrovi osobně nic nemám, ale chci rozbít jejich dohodu,“ odůvodnil Paclík svůj vstup do předvolebního boje. Jako jediný ze tří kandidátů ho nežádá o přímou podporu, naopak se proti němu vymezuje.

Zastánce by měl Berbr najít ve třetím muži, jenž touží převzít vládu nad českým fotbalem, v Miroslavu Peltovi, do jehož řad údajně přešel. „U rozhovoru jsem nebyl, nevím, jak se choval, nebudu dělat soudce,“ vyhýbá se hodnocení Berbrova chování. „Ale já bych se rozhodně tak nevyjadřoval,“ odmítá principiálně tento tón.

Rovněž Berbrovo holedbání se silným zázemím voličů přijímá odměřeně. „Až volby, které jsou tajné, ukážou, jak na tom ve skutečnosti je,“ zvažuje Pelta, který je jako předseda libereckého krajského svazu na stejné hierarchii. „Ale nějaký potenciál má, to se musí uznat. Kdo chce uspět, nemůže ho obejít,“ připouští jeho vliv.

„Otázkou je, jestli je vůbec zdravé, aby jeden člověk soustředil takovou moc. Já myslím, že ne,“ odmítá nakonec pozici fotbalového kmotra.

Scénář valné hromady tak může být otřesný. Berbr jako v době své rozhodcovské praxe (nebyl špatný sudí a umí vychovat důstojné nástupce) foukne do píšťalky a osm desítek delegátů hodí do urny lístek se zaškrtnutým jménem, které jim nařídí. Volby předsedy fotbalové asociace končí, Berbr rozhodl, kdo usedne do křesla.

Před šesti lety, kdy dělal naháněče Vlastimilu Košťálovi, musely jeho ovečky stvrdit svou „vůli“ dokonce podpisem a jako důkaz dokument vyfotografovat mobilem. Ani on nevěřil, že ho někdo nezradí, že všichni uposlechnou jeho příkaz. Zná dobře fotbalové prostředí. Teď je to zakázáno, přesto si věří, že všechno půjde podle jeho plánů. A dopředu to ani neskrývá, někam hlasy švihne.

Ať jsou slova o osmdesáti hlasech chvástáním nebo odhalením vlastní moci, vše nasvědčuje tomu, že Berbr bude znovu patřit na listinu vítězů.

Kdo je Roman Berbr
Věk: 57 let

Vzdělání: středoškolské

Funkce: předseda Plzeňského KFS

Stav: ženatý Bývalý mezinárodní rozhodčí figuroval v obou korupčních aférách v roce 1995 a 2004 (jako delegát).
V čem by Berbrovi vyhovovalo zvolení Rajchla?
Kdyby se stal předsedou, uvolnil by post místopředsedy za Čechy a Berbr by mohl proniknout dalšími posuny do výkonného výboru. Byli spojenci, zvěsti o rozkmotření mohou být jen volebním tahem.

V čem by Berbrovi vyhovovalo zvolení Pelty?
Kdyby se stal předsedou za Moravu, jeden moravský člen VV by musel odstoupit a uvolnit místo. Protikandidát Liba je figurka. Navíc vztahy s jabloneckým bossem byly vždy navzájem výhodné.

V čem by Berbrovi vyhovovalo zvolení Paclíka?
Proklamované odtažité vztahy fotbalové dění snadno rozmělní. Šéf plzeňského krajského svazu a majitel obhájce titulu Viktorie Plzeň by vytvořili hodně silnou dvojici. Oba jsou pragmatici.

PROČ HROZÍ PAT?
Rozpory mezi komorami se prohlubují, při dohadovacích jednáních nedošlo ke shodě, každá navrhuje své úpravy volebního řádu a ustoupit druhé nehodlá. Hrozí tak opět pat. 1. neschválí se volební řád: moravská navrhuje úpravu 3. kola o součet procent, česká bude proti 2. volby začnou, ale zablokují se ve 3. kole: nebude jasné, podle kterého klíče se určí příslušnost kandidáta ke komoře. Zvláštní je situace Tomáše Paclíka, olomouckého podnikatele, který vlastní Plzeň. Moravští delegáti ho nenechali promluvit na své poslední schůzce.
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud