9. prosince 2011 • 05:43

Bývalý šéf Sparty Mach: Platil mi dluží miliony, policie to zametla pod koberec

Autor: Tomáš Bělonožník
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ředitel fotbalové Slavie Miroslav Platil dluží už řadu let podnikateli Petru Machovi 4,5 milionu korun. Peníze nevrací, a když se jich bývalý majitel Sparty snažil domoci, policie případ zametla pod koberec. Aspoň tak zní verze událostí, jak ji dnes vypráví sám Mach, který ze zmaření vyšetřování obviňuje zkorumpovaného policistu Setváka a doufá, že kauza bude brzy znovu otevřena.



Celý spor má své kořeny hluboko v minulosti, v dobách, kdy Mach vlastnil Spartu a Miroslav Platil pracoval u policie na vlivném postu ekonomického náměstka. Oba muže tehdy pojilo blízké přátelství.
Petr Mach už dříve přiznal, že v letech svých největších obchodních úspěchů byl k Platilovi nebývale štědrý. Zaplatil mu prý například několik zahraničních dovolených, lov na medvěda a daroval mu pozemek na stavbu rodinného domu.

Kamarádství ale nakonec ukončilo 4,5 milionu korun, které podnikatel údajně Platilovi poskytnul jako půjčku na vyřešení problémů jeho syna. Mach se totiž ve stejné době dostal do vězení za celní únik a po propuštění očekával, že Platil začne splácet. Ten už se však k dluhu neznal.

Po návratu na svobodu se tak Mach rozhodl spor řešit oficiální cestou a proti Platilovi vypovídal u inspekce ministerstva vnitra. Policejní vyšetřování, které mohlo vyústit v obvinění kvůli neodvedení daně z přijatých darů, ale nakonec nic nevyřešilo.

Petr Mach napsal knihu Financoval jsem ODS.Foto financovaljsemods.cz

"Bohužel kauzu vyšetřoval nechvalně známý Rudolf Setvák a zametl všechny podklady pod koberec," kritizoval Mach postup inspekce na včerejší tiskové konferenci při příležitosti křestu knihy "Financoval jsem ODS", v níž popisuje nestandardní okolnosti svého uvěznění.

Setvák je v současnosti jedním z obviněných v kauze Toflova gangu, jenž měl vydírat podnikatele na Brněnsku. Nedávno byl sice propuštěn z vazby, nicméně podle některých informací měl být dokonce jednou z hlav této kriminální organizace.

Slávistický šéf Platil s novináři o údajném dluhu dlouhodobě odmítá komunikovat, nikdy jej ale veřejně nepopřel.

Z policie nakonec musel odejít krátce poté, co informace o možném střetu zájmů pronikly do médií. Takřka okamžitě se ale vrhnul do světa fotbalu a nastoupil u ČMFS na pozici bezpečnostního manažera.

S Machem už dnes vůbec nejsou v kontaktu. "Miroslav Platil se tváří, že mě nezná," stěžuje si podnikatel, který dnes podniká v dovozu francouzských vín a rezignovaně dodává: "Teď je to otázka jeho svědomí a orgánů činných v trestním řízení."

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud