Hynek Preisler
20. prosince 2011 • 11:30

K Anelkovi lákají parťáka. Květina ze Šanghaje chce i Drogbu!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nicolase Anelku už mají, teď miliony mávají i před dalším spoluhráčem Petra Čecha, Didierem Drogbou. Majitel čínského klubu Šanghaj Šen-chua, vydělávající na počítačových hrách, které momentálně v Říši středu frčí, chce pomocí superstar vylepšit katastrofální pověst fotbalu v komunisty svírané zemi. A samozřejmě vítězit.



Francouzský reprezentant Nicolas Anelka v útoku. Jako trenér ho povede jeho krajan a mistr Evropy z roku 1984 Jean Tigana. A brzy možná uvítá coby hvězdnou posilu Didiera Drogbu. Kanonýrovi z londýnské Chelsea již Šanghaj předložila smlouvu na tři roky v hodnotě 900 milionů korun.
Nedávno vzniklý fotbalový klub Šen-chua neboli Květina ze Šanghaje, jenž v uplynulé sezoně obsadil v čínské Super League jedenácté místo, investuje podobně jako ruská Machačkala (hraje za ni například Samuel Eto’o či Roberto Carlos) do fotbalu závratné sumy. Proč?

„Chtějí zlepšit image a kvalitu fotbalu. Čínský fotbal je v naprosto příšerném stavu. Jednak hrají špatně a jednak je tady neuvěřitelná korupce. Odhaduje se, že každý druhý zápas byl koupený nebo nějak předem dohodnutý.

Dokonce se uvažovalo, že budou muset celou ligu rozpustit a začít znovu,“ vysvětlil pro deník Sport zpravodaj České televize v Číně Tomáš Etzler.
Shodou okolností začal toto pondělí v Pekingu proces s šedesáti hráči, rozhodčími, trenéry a fotbalovými funkcionáři, kteří jsou obviněni z nedovoleného ovlivňování výsledků.

Didier Drogba slaví gól do sítě Valencie. Chelsea vyhrála přímý boj o postup 3:0Foto Reuters

Novináři, kteří o kauze informovali, se musí údajně skrývat. V Číně vládne komunistický režim a svoboda slova je nemyslitelná. Facebook je například zakázaný.

Rozsáhlá korupční aféra zavinila úprk znechucených fanoušků ze stadionů. „Návštěvnost je naprosto mizivá. Pekingskému klubu dokonce nabízeli olympijský stadion, jenže on se tam stěhovat nechtěl s tím, že se na něm nemá šanci uživit, protože na fotbal skoro nikdo nechodí,“ řekl Etzler.

A právě hvězdní borci mají odstartovat renesanci čínského fotbalu a vrátit mu notně pošramocený kredit. Příchod Anelky jako s trochou nadsázky „fotbalového milionáře“ je z tohoto pohledu pro čínský fotbal zlomový.

„Za prvé Anelka nepochybně zvýší útočné schopnosti týmu. A za druhé příchod fotbalisty takového formátu do tak mladého klubu, jako je Šen-chua, vrátí lidem důvěru a vytvoří příklad hodný následování,“ prohlásil Čao Ťün, majitel klubu, v němž získal většinový podíl v roce 2007.

O dva roky později jako první boss v zemi angažoval zahraniční fotbalové experty. Jako výkonného ředitele Osvalda Gimeneze a jako technického šéfa bývalého nizozemského reprezentanta a hráče Eindhovenu Stana Valckxa.

Drogba se raduje z jediné branky utkání.
Drogba se raduje z jediné branky utkání.


„Potřebujeme zahraniční odborníky, od kterých se můžeme učit,“ vysvětlil 45letý Čao Ťün, který zbohatl díky své internetové společnosti The Nine City, jež drží v ohromné ekonomice licenci na v Číně velmi populární počítačovou hru World of Warcraft.

To znamená jediné: takřka neomezený přísun peněz zajištěn.
Anelka si za sezonu vydělá 270 milionů korun... Do historie se byznysman zapsal například také tím, že se v roce 2007 nechal údajně pod pseudonymem napsat na soupisku Šanghaje a na posledních pět minut nastoupil v přátelském zápase proti Liverpoolu.

Mimochodem, v minulém roce na sebe upozornil plány na koupi právě Liverpoolu, které se však později ukázaly jen jako plácnutí do vody.

A nyní se o Šanghaji díky hvězdným posilám mluví opět. Kývne i Drogba na lukrativní nabídku?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud