14. května 2012 • 19:30

Vítěz Zlatého míče Čech: Je to sezona paradoxů, uvidíme, jak skončí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář Petr Čech si váží sedmého vítězství v anketě Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu sezony, kterým překonal dosavadní rekord Pavla Nedvěda. Sám považuje končící sezonu z hlediska vlastních výkonů za velmi dobrou. Její hodnocení ale ovlivní ještě samotný závěr - sobotní vystoupení Chelsea ve finále Ligy mistrů a následný evropský šampionát.



"Sezona se určitě bude hodnotit jinak po finále Ligy mistrů 20. května než dnes. To, jestli to pro nás dopadne dobře, nebo špatně, bude mít na sezonu veliký vliv," řekl při telefonické konferenci Čech.

Přestože Chelsea skončila v anglické lize až na šestém místě mimo příčky zajišťující účast v příštím ročníku Ligy mistrů, může nakonec prožít jednu z nejvydařenějších sezon v historii.

"Vyhráli jsme Anglický pohár a kdybychom dokázali protrhnout smůlu a vyhrát ve finále Ligy mistrů, byla by to jedna z nejúspěšnějších sezon pro Chelsea i pro mě. Je to sezona plná paradoxů a uvidíme, jak skončí," uvedl Čech.

Petr Čech znovu ovládl anketu Zlatý míčFoto Pavel Mazáč Sport

Z osobního hlediska má Čech z výkonů v sezoně dobrý pocit. "Bez ohledu na to, jak to finále dopadne, je pro mě tahle sezona pozitivní. Většinu sezony se mi dařilo," prohlásil Čech, který den po finále Ligy mistrů oslaví třicáté narozeniny.

Čecha potěšilo, že se stal nejúspěšnějším fotbalistou v historii Zlatého míče. "Pavel Nedvěd získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy, to je obrovská vizitka. Překonat takovou legendu českého fotbalu, to mě samozřejmě těší. Zlatý míč není vše, ale já si toho vážím," uvedl Čech.

V tradiční novinářské anketě zvítězil poprvé v roce 2005 a od té doby vyhrál všechny ročníky s výjimkou roku 2009, kdy skončil na druhé místě za Nedvědem. Trofej mu ale prý rozhodně nezevšední.

Papiss Cissé dvěma krásnými góly pokořil Petra Čecha.Foto EPA

"Jako Karel Gott si nepřipadám, on těch slavíků má přes třicet. K tomu mám ještě daleko," srovnal Čech s nadsázkou a úsměvem své triumfy s legendárním zpěvákem.

Výhry ve Zlatém míči si váží pořád stejně. "Samozřejmě když člověk vyhraje poprvé, tak se to tím násobí. Ale zase něco obhájit je kolikrát těžší než to vyhrát poprvé. Že jsem schopen vyhrávat tu trofej pravidelně, to znamená, že si držím neustále stabilní výkonnost," prohlásil.

Sám by prý volil zřejmě záložníka Jaroslava Plašila z Bordeaux. "Byli hráči, kterým se tahle sezona povedla. V té první části byl jasně na výši Petr Jiráček, ale tím, že se po přestupu do Wolfsburgu zranil, neodehrál na jaře tolik zápasů. Jarda Plašil odehrál, ať už za Bordeaux nebo za národní tým, všechno velice dobře, takže by byl jeden z hráčů, které bych volil," dodal Čech.

Petr Čech na brankové čáře likviduje hlavičku Carrola v 82. minutě finále FA Cupu
Petr Čech na brankové čáře likviduje hlavičku Carrola v 82. minutě finále FA Cupu

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud