21. května 2012 • 18:27

ANKETA: Casillas? Čech? Vyberte nejlepšího fotbalového brankáře planety

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petr Čech získal v sobotu nejprestižnější klubovou trofej světa, cenu pro vítěze Ligy mistrů. Ve finále zneškodnil Bayernu tři pokutové kopy a opět rozpoutal dohady o tom, kdo je nejlepší fotbalový gólman na světě. Jaký je váš názor? Hlasujte v anketě o nejlepšího brankáře planety.



Thibaut Courtois
V pouhých dvaceti letech je nejmladším gólmanem ankety, přesto si Thibaut Courtois zaslouží nominaci. Jednička Atlétika Madrid ve španělském klubu hostuje z Chelsea, kde si od něj slibují veliké věci – mimo jiné nahrazení Petra Čecha. Skvělou sezonu korunoval vítězstvím v Evropské lize. Ve finále vychytal útočný uragán Athletico Bilbao. Jeho 196 cm z něj také činí nejvyššího brankáře v desítce nominovaných.

Manuel Neuer
Jednička Bayernu Mnichov i německé reprezentace. V prvním roce sice na velký triumf nedosáhl, v bundeslize i Lize mistrů skončil těsně pod vrcholem, ale nezklamal. V reprezentačním dresu byl jedním ze strůjců fantastické kvalifikace, během které Německo vyhrálo všech 10 zápasů a inkasovalo pouhých sedm gólů.

Iker Casillas
Pro jeho tygří skoky a robinzonády si ve Španělsku vysloužil přezdívku felina - kočka. V A-týmu Realu Madrid debutoval v sedmnácti letech a od té doby je stálicí, nikdy neoblékl jiný dres. Po odchodu kanonýra Raúla plní roli kapitána a stejnou funkci zastává i v reprezentaci. S tou se nyní na EURO pokusí obhájit zlato z předchozího šampionátu.

Iker CasillasFoto Reuters

Victor Valdés
Věčný Casillasův náhradník ve španělské reprezentaci, v Barceloně devět let neochvějné číslo jedna. Občas se nevyvaruje slabší chvilky a inkasuje lacinou branku, ovšem 5 mistrovských titulů, 3 triumfy v Lize mistrů a 5 zisků Zamorovy ceny pro nejlepšího brankáře La Ligy Valdésovi místo v anketě zaručují. A to i přes jeho menší vzrůst, měří na gólmana "pouhých" 183 cm.

Gianluigi Buffon
Podle expertů nejlepší gólman planety. Do povědomí fanoušků vešel krom manželství s českou topmodelkou Alenou Šeredovou i srdcařským gestem, kdy po korupční aféře a seslání Juventusu do druhé ligy v klubu zůstal a za rok ho vrátil mezi elitu. V roce 2006 získal s Itálií titul mistra světa, kdy v penaltovém rozstřelu zneškodnil Francouzům dva kopy a Itálie zvítězila 2:1. Ve 34 letech je Buffon nejstarším brankářem v anketě.   

Petr Čech
Když se poprvé objevil v brance Blšan, těžko si někdo pomyslel, že tento mladík jednou vyhraje Ligu mistrů. Postupně se ale stal jedničkou jak ve Spartě, tak v reprezentaci. Po přestupu do Francie exceloval v průměrném Rennes a poté si dobyl respekt i na Ostrovech. Mr. Perfect, tak mu nyní v Anglii přezdívají. S Chelsea má Čech tři mistrovské tituly a v sobotu přidal trofej nejcennější - vítězství v Lize mistrů, ke kterému přispěl třemi chycenými penaltami. 

Petr Čech Petr ČechFoto Reuters

Joe Hart
Brankář, který snad konečně vyřešil letitou mizérie Anglie na gólmanském postu. Po chybujících Seamanovi, Jamesovi a Carsonovi vnesl do hry Albionu jistotu s nadhodnotou v podobě občasného fantastického zákroku. V letošní sezóně získal pro Manchester City mistrovský titul, první po dlouhých 16 letech.   

Hugo Lloris
Olympique Lyon v letošním ročníku francouzské ligy skončí čtvrtý a Ligu mistrů si po 13 letech nezahraje. Kádr tak čekají změny, jeden hráč ale může zůstat naprosto v klidu - brankář Hugo Lloris, kterého prezident klubu Aulas označil za naprosto nepostradatelného. Reprezentační jednička si tak pojede spravit chuť na EURO a soupeře Francie čeká nelehký úkol, překonat brankáře s možná nejrychlejšími reflexy na světě.

David de Gea
Nahradit fenomenálního Edwina van der Sara. S neskromným cílem si v létě přivedl Alex Ferguson na Old Trafford mladíčka z Atlétika Madrid Davida de Geu. Vytáhlý gólman měl v United pomalejší začátek, konec sezony už ho ale zastihl v lepší formě. Titul přesto "ďáblové" ani mocným finišem nezískali a díky fiasku v Lize mistrů bude premiérová sezóna de Gey hodnocena neúspěšně.

Roman Weidenfeller
Poslední instance za ofenzivně laděnými mladíky v Borussii Dortmund. Svěřenci trenéra Kloppa letos obhájili německý titul, proto ani Weidenfellerovi není co vytýkat. Ve svých 31 letech patří ke starším v anketě, brankáři ale zrají jako víno, své poslední slovo tak ještě určitě neřekl. Klíčový post mají v Dortmundu i na příští sezonu vyřešen.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud