19. července 2007 • 00:00

V Bystrci bude ještě horko

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Korupce v českém fotbale? To jsou většinou směšná jednání před disciplinární komisí. Ovšem kauzu druholigové Bystrce si vzala do parády i policie a padlá první obvinění.



Kriminalisté Městského ředitelství v Brně zahájili trestní stíhání pěti osob v souvislosti s údajným ovlivněním výsledku zápasu druhé fotbalové ligy mezi Bystrcí a Vítkovicemi. V utkání 29. kola uplynulého ročníku sice Bystrc vedla po poločase 2:0, zápas ale prohrála 2:4. Porážka pro Bystrc znamenala sestup z druhé ligy, zatímco soupeř se v soutěži díky této výhře zachránil. "Proti třem osobám bylo zahájeno trestní stíhání pro přijímání úplatku. Dvě osoby jsou ve stejné kauze stíhány pro trestný čin podplácení. Za přijetí úplatku může být pachatel odsouzen až ke dvěma letům vězení. Osoby, které úplatek nabídly, mohou být potrestány až jedním rokem odnětí svobody," řekl tiskový mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek. Disciplinární komise fotbalového svazu čekala na vyšetření policejního útvaru pro odhalování korupce a případem se bude zabývat 2. srpna. "Jsme s policií v kontaktu a budeme respektovat závěry vyšetřování. Už jsme vyslechli na červnových jednáních disciplinární komise fotbalisty Zdeňka Houště a Aleše Schustera. Chorvatský hráč Nenad Novakovič se nedostavil, pokud by ale nereagoval ani na další předvolání, tak mu můžeme až do jeho výpovědi před disciplinární komisí zastavit možnost jakéhokoliv přestupu," uvedl předseda disciplinární komise Alexander Károlyi. Pokud policejní vyšetření prokáže, že hráči přijali úplatky, tak mohou být potrestáni zastavením činnosti od jednoho až do patnácti let, nebo finanční pokutou do půl milionu korun. "Oba tresty se dají kombinovat," dodal Károlyi. Celý případ otevřel šéf fotbalového klubu Dosta Bystrc Roman Procházka, který na zasedání disciplinární komise 21. června prohlásil, že jeho hráčům byl před utkáním s Vítkovicemi nabídnut úplatek. Údajně mu to oznámil obránce Zdeněk Houšť, který byl v Bystrci na hostování. Fotbalista to ale před komisí důrazně popřel, funkcionář podle jeho slov lže. Procházka ale před komisí uvedl, že ho Houšť informoval o korupčním jednání už s předstihem. Známá osobnost z fotbalového světa, kterou byl podle Procházky bývalý trenér Bystrce Tibor Duda, měla Houšťovi předat úplatek ve výši 80 tisíc korun. Ten měl Houšť rozdělit mezi čtyři hráče. O týden později na dalším zasedání disciplinární komise obránce brněnského klubu Aleš Schuster odmítl, že by on nebo některý z jeho spoluhráčů před osudným duelem byl ovlivněn někým z vítkovické strany. Disciplinárka měla na tomto jednání roli ztíženou v tom, že bez omluvy nedorazili další předvolaní svědci - obránci Novakovič a záložník Tomáš Mrázek, který ale později poslal písemné vyjádření.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud