29. dubna 2014 • 12:16

Alves v tom není sám! Banán zakousl Balotelli, Neymar i premiér

Autor: pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE | Rozjela se největší antirasistická kampaň ve fotbale. A to zcela spontánně během několika hodin... a neustále se rozrůstá. Velké hvězdy po celém světě zveřejňují na internetu fotografie, na kterých jedí banány. Vyjadřují tím podporu obránci Barcelony Danimu Alvesovi.



Brazilský reprezentant se v nedělním utkání španělské ligy s Villarrealem zachoval s nadhledem ve chvíli, kdy k němu od fanoušků soupeře přiletěl z tribuny banán. Alves ho oloupal a snědl. Villarreal už pachatele identifikoval. Byl jím nejmenovaný držitel permanentky, kterému klub zakázal doživotně vstup na svůj stadion.

"Nevím, kdo to hodil, ale moc mu děkuji. Banán mi totiž dodal energii potřebnou na centry, které předcházely dvěma gólům," vzkázal po zápase. „Člověk to musí brát s humorem, protože lidé se nezmění ze dne na den," okomentoval svoje zkušenosti s rasismem.

Problémy s rasismem ve fotbale zažil i útočník AC Milán Mario Balotelli. I on podpořil Alvese.
Problémy s rasismem ve fotbale zažil i útočník AC Milán Mario Balotelli. I on podpořil Alvese.

A podobně vtipně se zachovaly i další fotbalové hvězdy, převážně Alvesovi krajané. Kampaň odstartoval jeho spoluhráč z Barcelony i reprezentace Neymar. Dvaadvacetiletý útočník zveřejnil svou fotografii s oloupaným banánem a komentářem "Všichni jsme si rovni a všichni jsme opice, řekněte rasismu ne."

K Neymarovi se poté na sociální síti připojili i další lidé. Mezi prvními Alvesova přítelkyně Thaissa. S banánem se vyfotili například útočník Manchesteru City Sergio Agüero a pětinásobná nejlepší fotbalistka světa Marta, trojice Brazilců z Chelsea Oscar, David Luiz a Willian či bývalý bek Realu Madrid a současný trenér tureckého Sivassporu Roberto Carlos.

A příval fotografií zaplavuje sociální sítě i v průběhu úterý. Do spontánní kampaně se zapojil útočník AC Milán Mario Balotelli, který sám měl s rasismem fanoušků v italské lize velké potíže. A veřejně po boku reprezentačního kouče Casare Prandelliho zakousl banán i premiér Matteo Renzi.

Alvese ohlas jeho gesta překvapil. "Udělal jsem to bez velkého přemýšlení. Svět se změnil a my se musíme vyvíjet s ním," prohlásil. Všechny snímky si prohlédněte v naší FOTOGALERII.

Dani Alves si hozený banán vychutnal před zahráním rohového kopuFoto Repro YouTube.com

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud