8. srpna 2007 • 00:00

Slavia porazila Žilinu až na penalty

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až penaltový rozstřel posunul fotbalisty pražské Slavie do třetího předkola Ligy mistrů. V odvetě se slovenským mistrem MŠK Žilina rozhodla až šestá serie.



Zranění nepustilo na trávník čtveřici domácích hráčů Vorla, Hubáčka, Latku a Šventa, navíc nemohl proti svým krajanům hrát ani útočník Ivana, který ještě není na pohárové soupisce Slavie. Hostujícímu kouči Pavlu Vrbovi chyběl pouze zraněný obránce Hubočan, naopak se mu do sestavy po vypršení disciplinárního trestu vrátil český stoper Vomáčka. Od první minuty se hráči obou mužstev snažili hrát otevřený fotbal, hra se rychle přelévala ze strany na stranu. V šesté minutě napřáhl Jež z hranice vápna, avšak namířil přesně do míst, kde stál připravený brankář Vaniak. Vzápětí na druhé straně chyběly Jandovi dva metry, aby dosáhl na pas mezi dvojicí stoperů Žiliny. Solidně zaplněný strahovský stadion burcoval domácí tým ke zteči žilinské branky, ale obrana soupeře byla pozorná. Centry ze strany to zkoušel slovenský reprezentant ve službách Slavie Krajčík, ale v patnácté minutě na míč nedosáhli Vlček ani Šenkeřík a po půlhodině hry se situace opakovala. Domácí hráči oproti prvnímu souboji velmi aktivně napadali soupeře již při rozehrávce, takže ten se nedostával ke své největší zbrani, kombinační hře.
Dále čtěte:

Zápas Slavia - Žilina on-line
Rozhodla psychika, shodli se trenéři
Byli jsme šťastnější tvrdí slávisté

Povedlo se mu to až v 32. minutě, kdy šli čtyři žilinští fotbalisté na trojici domácích obránců, ale Lietava nedokázal přihrát ani jednomu z dobře postavených spoluhráčů. Slavia do poločasu vystupňovala svůj tlak, ale bez brankového efektu. Deset minut před přestávkou Kalivoda našel Vlčka, který pohotově vypálil nůžkami, ale Kuciak stačil jeho střelu vyrazit. O dvě minuty později opět Kalivoda poslal pas na Vlčka, ten udělal ještě před vápnem kličku vybíhajícímu Kuciakovi, který mu ale stačil ještě v pádu míč ukopnout. Čtyřicátá minuta byla černá pro Šmicra. Po důrazném skluzu mu portugalský rozhodčí Gomes nekompromisně ukázal žlutou kartu, která pro oporu Slavie byla v letošním ročníku již druhá, znamenající automaticky stop v dalším zápase proti Ajaxu. Ještě před přestávkou po akci Jandy a centru Vlčka pálil v pádu právě Šmicer, ale jeho rána mířila nad břevno. Krátce po přestávce se po Šmicrově pasu řítil Vlček sám na brankáře, ale napálil míč jen do něj. Slavia soupeře sevřela před branku a kopala čtyři rohy za sebou. Kalivoda naservíroval nejprve míč Brabcovi, jehož hlavička trefila jednoho z obránců, po dalším rohu pak minula Dřížďalova hlavička žilinskou branku jen těsně. Hráči Slavie dobře kombinovali, po ztrátě míče se bleskově dokázali vracet, takže soupeř se za půlicí čáru dostával jen ojediněle a spíše v devíti bránil. Ke střele se dostal pouze Štrba, ale s jeho zblokovanou ranou si bez problémů poradil Vaniak. V 65. minutě napřáhl z hranice vápna Vlček, avšak brankář jeho pokus vyrazil. Zakrátko mířil Vlčkův centr na Šenkeříka, jenže jeho hlavička šla příliš vysoko. Až v závěru se hosté vymanili z defenzivy a Štyvar ve slibné pozici nasměroval hlavičku na branku. V 79. minutě Šmicer kličkoval na vlastní polovině mezi třemi protihráči, až přišel o míč, a Štyvarovu ránu Vaniak s námahou vyrazil. Blízko rozhodnutí byl Breška, jenž se protáhl kolem dvou domácích obránců, ovšem technickou střelu poslal pár centimetrů vedle tyče. Ke slovu tak přišlo prodloužení a i v něm se hrálo převážně na jednu branku. Necidovu ránu vyrazil žilinský gólman na roh, ještě bravurněji si poradil s hlavičkou střídajícího Volešáka po Dřížďalově centru. Pět minut před koncem promarnila Slavia další slibnou šanci, když Volešák poslal trestný kop ze 17 metrů do hlavy jednoho ze soupeřových hráčů ve zdi. Rozhodly tak až penalty a v nich selhání českého obránce Benjamina Vomáčky v šesté sérii.
SK Slavia Praha - MŠK Žilina 0:0, na penalty 4:3
Rozhodčí: Gomes - Pimenta, Trigo (všichni Port.). ŽK: Šmicer, Necid (oba Slavia). Penalty proměnili: Tavares, Krajčík, Necid, Vlček - Jež, Vladavič, Devátý. Neproměnili: Volešák, Suchý - Štrba, Štyvar, Vomáčka. Diváci: 11.222. První zápas 0:0, postupuje Slavia. Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal - Kalivoda (96. Volešák), Tavares, Šmicer (79. Švec), Janda - Šenkeřík (70. Necid), Vlček. Trenér: Jarolím.
Žilina: Kuciak - Pekarík, Vomáčka, Pečálka, Leitner - Breška (116. Vladavič), Štrba, Devátý, Jež - Porázik (74. Belák), Lietava (55. Štyvar). Trenér: Vrba.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud