10. srpna 2007 • 00:00

Šírl: To jsem nezažil!

Autor: Sport
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byla divočina! Na letošní osmifinále Ruského poháru Radek Šírl hned tak nezapomene. Byl u toho, když jeho Petrohrad vypráskal silné Dynamo Moskva 9:3.



To byla divočina! Na letošní osmifinále Ruského poháru Radek Šírl hned tak nezapomene. Byl u toho, když jeho Petrohrad vypráskal silné Dynamo Moskva 9:3. "Něco takového jsem v seniorském fotbale dosud nezažil," líčí s úsměvem šestadvacetiletý záložník, který si v nabitém kádru Zenitu drží místo v základní sestavě.


Dvanáct branek, tři vyloučení, tři pokutové kopy. Co se to, prosím vás, v zápase dělo? "Sám nevím. (usmívá se) První poločas vypadal docela normálně, vedli jsme po gólech z penalt 2:0. Obě byly nařízené správně, i když před tou druhou do mě zajel protihráč nesmyslně. Dva hráči byli po vzájemné šarvátce vyloučení, takže se začalo hrát deset na deset. Na hřišti se tak uvolnil prostor, jezdilo se nahoru dolů. A nám vyšlo, na co jsme sáhli. Některé branky byly fakt pěkné." A soupeř brzy rezignoval. Bylo to tak? "Dynamo hrálo otevřený fotbal. A je fakt, že od stavu 3:0 už asi nemělo motivaci. Navíc jim chyběli dva nebo tři hráči ze základní sestavy. Oba celky si chtěly hlavně s chutí a v klidu zahrát. My jsme se ale pořád snažili makat naplno. Byl to pro nás hodně důležitý zápas, předtím v lize jsme totiž dělali na domácím hřišti jen remízy. A navíc 0:0. Výsledek 9:3 jsem dosud v seniorském fotbale nezažil. U nás v lize pamatuji maximálně skóre 7:1." Náhradník Zirjanov vstřelil hattrick za devatenáct minut.... "Přišel na trávník a hned prvním dotekem s míčem dal gól. A pak další dva. Pěkné střídání." Vy jste vydržel na hřišti do 71. minuty. Co vám říkal kouč Advocaat? "Ujistil mě, že jsem nebyl střídaný kvůli špatnému výkonu. Chtěl prý, abych si před sobotním zápasem odpočinul. V lize jsem jedno kolo nemohl hrát, ale hned poté jsem se vrátil do sestavy. Když budu takhle pokračovat, měl bych si místo udržet." Potkal jste se v poslední době s bývalým trenérem Zenitu Vlastimilem Petrželou? "Nedávno tady byl prezentovat svou knihu. O jeho návratu do ruské ligy se momentálně nemluví. Vím, že o něj měl zájem Rostov, ale tam nakonec šel bývalý kouč Krasnodaru. Petrželovu knížku jsem si ještě nepořídil. Navíc je v ruštině. Nevím, jestli se do ní vůbec pustím. Kdo Petrželu uznává, tomu se nejspíš líbí. Lidé, kteří jej nemusejí, asi z té knihy nadšení nejsou." Pracuje ještě pro klub bývalý Petrželův asistent a pozdější dočasný kouč Vladimír Borovička? "Jasně. Jezdí sledovat zápasy našich nejbližších soupeřů. A pak dodává informace trenérovi Advocaatovi. Je z něj takový skautík." V Poháru UEFA vás nyní čeká souboj se slovenskými Zlatými Moravcemi. Víte vůbec něco o soupeři? "Přiznám se, že moc ne. Ptal jsem se na něj našich dvou Slováků Čontofalského a Škrtela. Sami se diví tomu, že Zlaté Moravce prošly až do Poháru UEFA. Ještě loni hrály druhou ligu, mají malý stadionek a taky město není zrovna největší. Nikdy jsem tam nebyl, ale slyšel jsem, že mají pěkný fotbalový areál s několika hřišti. Jsou to takové slovenské Blšany. Jsem zvědavý, co nás tam čeká."
Co se stalo v poháru * Zenit Petrohrad porazil v osmifinále Dynamo Moskva 9:3 * První tři branky utkání vstřelili vítězové z pokutových kopů * Střelci se činili hlavně po pauze, kdy napálili míč do sítě desetkrát, v průměru se tedy slavil gól každých pět minut * Dva hráči Petrohradu zaznamenali hattrick: střídající Zirjanov jej stihl za devatenáct minut, Timoščukovi k němu pomohly dvě trefy z pokutových kopů * Tři hráči dostali červenou kartu (1:2), dva z nich už v první půli za vzájemnou potyčku * Hosté dohrávali v devíti, navíc museli hned v úvodu kvůli zranění střídat gólmana, který se po penaltovém faulu na Aršavina srazil s vlastním spoluhráčem * Za Petrohrad nastoupilo osm cizinců, mezi nimi i český záložník Radek Šírl, jenž byl v 71. minutě střídán, - po faulu na něj kopali domácí druhou penaltu

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud