17. října 2014 • 17:08

Platini chce změnit fotbal: Bílá karta, víc střídání a nižší trest při penaltě

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbal zřejmě čeká revoluce. Ve svém volebním plánu má prezident UEFA Michel Platini hned několik revolučních novinek v pravidlech. Šlo by třeba o zavedení třetí karty, větší počet střídání a změnu trestání hráčů při pokutových kopech. Volební plány představil prezident UEFA při uvedení své nové knihy.



Bílá karta

Ve fotbale jsou v současnosti aplikovány jen dvě karty. Žlutá jako napomenutí a červená, která znamená vyloučení hráče. Nyní by se k těmto dvěma měla přidat bílá. Použila by se v případě, kdy hráč neustále diskutuje s rozhodčím, s protihráči. Po jejím obdržení by měl hráč opustit hřiště a zůstat 10 minut na lavičce náhradníků. Po uplynutí trestu by se potrestaný hráč opět vrátil na hřiště.

Omezení trestů při penaltách

Červená, automatická stopka pro další utkání, penalta. Několikásobnou sankci může dnes udělit sudí za faul v pokutovém území. S přísným postupem do budoucna prezident UEFA nesouhlasí. Červená karta by se podle něj měla udělovat pouze v případě, že je hráč v jasné brankové příležitosti a mimo pokutové území. Pokud by šlo o nedovolený zákrok v jasné příležitosti, ale uvnitř pokutového území, měli by sudí udělit pouze žlutou.

Více střídání

V některých nižších soutěžích v Česku je už nyní praktikováno střídání až pěti hráčů z jednoho týmu během jednoho utkání. Platini chce ale tuto možnost zavést i do profesionálního fotbalu. Dva hráče by týmy mohly střídat o poločase, další tři během druhé části utkání.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud