8. ledna 2015 • 11:14

Boduje i jako náhradník. Čech je OSMÝM nejlepším brankářem světa

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

I jako náhradník v Chelsea se Petr Čech udržel v nejlepší desítce fotbalových brankářů za rok 2014. Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) ho zařadila na osmé místo. Triumf v anketě suverénně obhájil Němec Manuel Neuer, který je dokonce v tříčlenné nominaci na Zlatý míč FIFA.



Český reprezentační gólman se v anketách IFFHS pohyboval většinou kolem třetího místo, v roce 2005 ji dokonce vyhrál. V této sezoně však přišel o místo jedničky v brance Chelsea, když ho na lavičku poslal Belgičan Thibaut Courtois . Toho historici zařadili na druhé místo se ziskem 96 bodů.

Courtois však výrazně zaostal za vítězným Neuerem, který obdržel 216 bodů. Gólman Bayernu Mnichov dovedl svůj tým k německému titulu a reprezentaci pomohl k triumfu na mistrovství světa. Odborníci ho vyzdvihují i za revoluční pojetí gólmanské role, neboť výborně čte hru a spoluhráčům pomáhá častými výběhy mimo pokutové území. Plní tak roli jakéhosi libera.

Anketa IFFHS o nejlepšího brankáře za rok 2014

1. Manuel Neuer (Něm./Bayern Mnichov) 216 b., 2. Thibaut Courtois (Belg./Chelsea) 96, 3. Keylor Navas (Kost./Real Madrid) 46, 4. Gianluigi Buffon (It./Juventus Turín) 26, 5. Claudio Bravo (Chile/Barcelona) 16, 6. Sergio Romera (Arg./Sampdoria) 14, 7. Guillermo Ochoa (Mex./Ajaccio) 13, 8. Petr Čech (ČR/Chelsea) 4, 9. Hugo Lloris (Fr./Tottenham) a Vincent Enyeama (Nig./Lille) oba 2.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud