24. února 2015 • 09:35

Tottenham dostal 9 gólů, kolik schytá večer od sparťanů Manchester United?

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zahrát si v Anglii, to je přání každého fotbalisty v Česku. Výběr Sparty do šestnácti let posunul tuhle metu do další dimenze. Nasázel totiž mládežníkům Tottenhamu na jeho hřišti devět branek, aniž by inkasoval. „Mohli jsme jim dát i deset gólů, ale i takhle je to výborný výsledek. Soupeř ale mohl vstřelit také čtyři góly,“ vrací se k výkonu letenského celku trenér Petr Havlíček.



Plán vyrazit do Anglie se zrodil už dávno. Nyní se jej povedlo realizovat za pomoci česko-německé fotbalové školy. „První konfrontaci s anglickým fotbalem jsme si vyzkoušeli již předloni, kdy jsme s naším ročníkem 97 v rámci otevření Národního tréninkového centra na Slovensku, porazili Manchester United 3:0. Kvalita tohoto utkání nás navnadila právě pro tento herní kemp. S výhrou 9:0 nad Tottenhamem ale nikdo z nás nepočítal,“ přiznává kouč.

Slavný tým měl respekt Letenských. „Když jsme před utkáním viděli urostlé hráče soupeře, tak jsme si říkali, že budou hodně silní. Pak začal zápas a my po dvou střelách na branku vedli 2:0 a v patnácté minutě to bylo již 4:0. Fakt se nám dařilo. To se stává i v soutěži v Čechách, že se kluci rozjedou a soupeř už se neprobere,“ vypráví trenér Havlíček.

Jeho anglický protějšek také hned zjišťoval, jak je možné, že je sparťanský výběr tak kvalitní. „Překvapila je i rychlost naší hry. Trenér se mě pak ptal, jestli máme nějaké reprezentanty. Když jsem mu řekl, že osm, tak jen uznale pokýval hlavou a bral to jako vysvětlení. Říkal, že naši kluci jsou výborní,“ těší Havlíčka.

Zápas se pochopitelně nehrál na hlavním stadionu „kohoutů“, ale v jejich akademii. „Je na severu Londýna a je asi dva roky stará, majitel klubu do ní investoval snad padesát milionů eur. Je tam několik travnatých hřišť, zastřešená umělka. Sparta má na Strahově krásný areál, ale tohle bylo matematicky vyjádřeno na druhou,“ vypráví trenér Pražanů.

Utkání, které skončilo vysokým vítězstvím Sparty, sledovalo prý jen šedesát lidí. „Spíš šlo o rodiče, nebo manažery,“ říká Havlíček. Ty, kteří si myslí, že Tottenham vyrukoval na Spartu s béčkem, nebo mladším výběrem, kouč Letenských vyvedl z omylu. „Měli tam čtyři mladší hráče, my jednoho. A trenér pak ty mladší kluky střídal, ale už to prostě nezvrátili.“

Dát Tottenhamu devět branek, to se jen tak českému týmu nepodaří. Jak trenér svoje mužstvo odměnil? „Kluci si po zápase odpočinuli při masáži a druhý den nám vedoucí týmu zařídil prohlídku Wembley. Byli jsme i v kabinách a taky místnosti, kde se konají tiskové konference. Zrovna se tam chystali na nedělní pohár,“ líčí zážitek Havlíček.

Sparta si zjednala respekt Manchesteru

Už v úterý se jeho svěřenci předvedou v Manchesteru. Možná se tým dostane i na prohlídku Old Trafford. „A pak nás čeká Liverpool. Tam to spíš vypadá, že zajdeme na Everton, kde chytá Jindra Staněk, který byl dřív u nás,“ říká trenér Sparty.

Ten hlavně dohlíží na to, aby se jeho svěřencům po devítibrankovém nášupu Tottenhamu nezatočila hlava. „Manchester uvažoval, že dá při zranění některých hráčů šanci mladším fotbalistům, ale teď spíš prý povolají někoho staršího,“ naznačuje Havlíček, že si Sparta zjednala respekt.

Sám si turné po Anglii užívá stejně jako jeho svěřenci. „Před dvěma lety jsem byl na zápase Premier League mezi Liverpoolem a Manchesterem City. Z té atmosféry jsem byl úplně unešený, přál bych každému, aby to zažil,“ říká upřímně. „I proto jsou kluci tady, aby to všechno viděli. Tohle je pro každého hráče sen, když si může zahrát v kolébce fotbalu. Měla by to být pro ně motivace, aby si tu zahráli znovu,“ burcuje tým.

Mladí sparťané mají v Anglii bohatý program. Kromě duelu s Tottenhamem na ně čeká v úterý Manchester United a turné zakončí čtvrtečním utkáním s Liverpoolem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud