23. září 2015 • 18:00

Ocenění českého fotbalu v Evropě! Projekt Můj první gól slaví úspěch

Autor: šq, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na začátku dostali malý kluk či holka balon, dres, tašku a láhev na pití. Na konci z toho je 12 250 nových členů fotbalové asociace ve věku pět až devatenáct let. Akci Můj první gól, jehož patronem se stal Tomáš Rosický a partnerem také deník Sport a portál iSport.cz, ocenila UEFA jako nejlepší projekt Grassroots uplynulého roku.



Celkem jednatřicet zemí se přihlásilo do soutěže o nejlepší projekt neprofesionálního fotbalu. Jako nejlepší z něj vyšla Fotbalová asociace České republiky.

„Prvenství jsme udělili České republice, jejímž projektem jsem fascinován,“ řekl čestný předseda Grassroots UEFA a bývalý místopředseda UEFA Per Omdal z Norska, který viditelně spokojenému předsedovi asociace Miroslavu Peltovi předal ocenění. Na druhém místě skončili Švýcaři, třetí Belgičané.

Pro FAČR je to druhé velké uznání od UEFA za práci s členskou základnou za poslední roky. Program členství ocenila UEFA jako nejlepší speciální projekt evropského fotbalu za rok 2012.

„Nemůžeme čekat, že děti přijdou za námi, musíme my za nimi. A získat tolik nových fotbalistů je velmi cenné,“ uvedl Pelta.

Projekt je založen na sportovních dnech pro mateřské školky a první stupně základních škol, na kterých se děti mohou seznámit s fotbalem. Děti narozené v roce 2007 navíc v minulém roce získaly dárkové balíčky od firmy Puma včetně míče. FAČR do projektu investovala 14 milionů korun, loni se akce zúčastnilo 25 tisíc dětí a polovina z nich se stala novými členy asociace.

„Naše členská databáze každý rok roste o 10 až 15 tisíc členů a to i díky této akci. Víme, že když chceme hráčskou kvalitu, musíme mít nejprve kvantitu,“ vysvětlil generální sekretář asociace Rudolf Řepka.

Česká strana dostala pozvání na příští konferenci Grassroots, kde bude o svém projektu hovořit, aby inspirovala další federace. „Už nyní ale vím, že je o tento projekt mezi asociacemi včetně Norska velký zájem,“ prohlásil Omdal.

Tomáš Rosický vzpomíná na památné góly ze svojí kariéry
Video se připravuje ...

MŮJ PRVNÍ GÓL: Chovanec o trefách za Spartu a Eindhoven
Video se připravuje ...

MŮJ PRVNÍ GÓL: Za vzory jsem měl Baggia a Vialliho, říká Heinz
Video se připravuje ...

MŮJ PRVNÍ GÓL: Rád kopu penaltu jako Tonda, říká herec Trojan
Video se připravuje ...

MŮJ PRVNÍ GÓL: Hattrick na Spartě byl obrovský, těší Kuku
Video se připravuje ...

MŮJ PRVNÍ GÓL: Jágr říkal, že se trefím jen díky Kladnu, vzpomíná Šmicer
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud