27. října 2015 • 18:00

Pomoc pro talenty. Na jihu Čech vznikne fotbalová akademie

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jižní Čechy jsou momentálně bez prvoligového fotbalu. To se může v budoucnu změnit, dnes byl totiž na půdě Krajského úřadu Jihočeského kraje udělán významný krok k vylepšení úrovně fotbalu v kraji. Hejtman Jiří Zimola, primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda a předseda FAČR Miroslav Pelta podepsali memorandum o vzniku Fotbalové akademie Jihočeského kraje.



"Fotbalová asociace ČR spustila letos projekt fotbalových akademií, které mají zajistit odpovídající podmínky při péči o nejtalentovanější hráče v České republice. Jde o společný projekt s jednotlivými kraji ČR, jehož stabilitu a funkčnost má zajistit propojení FAČR, MŠMT, krajských a městských samospráv," vysvělil záměr předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta .

"Tady jde o kraj, který toho v minulosti ve fotbale hodně znamenal, vychoval vynikající hráče, například Karla Poborského či Tomáše Sivoka, ale momentálně se mu tolik nedaří. Aby se zase situace a postavení zlepšily, k tomu může velmi pomoci i nově chystaná akademie," vysvětlil šéf českého fotbalu.

"Regionální fotbalové akademie pro věkové skupiny U14 a U15 poskytují svým hráčům komplexní péči v oblasti vzdělávání, zajištění stravovacího režimu, lékařské a preventivní medicínské péče při důrazu na všeobecný sportovní rozvoj jednotlivce a jeho fotbalový růst. První regionální akademie byla v září otevřena v Plzni, celkově se počítá se založením akademií ve většině krajů a Jižní Čechy budou patřit k průkopníkům," doplnil koordinátor prrojektu za fotbalovou asociaci Zdeněk Bursa.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola tuto fotbalovou aktivitu uvítal a při podpisu společného memoranda řekl: "Sdružíme prostředky v nadačním fondu a jsme připraveni tomu pomoci se zabezpečením žáků. Pro nás to ale nekončí se zavěrem základní školní docházky, měli bychom pokračovat i na úrovni středních škol. Primárně to ale není jen o Dynamu, ale o celém jihočeském fotbalu."

Bude to úspěšná akademie, míní Poborský

Důležitou roli v projektu bude hrát pochopitelně i město. Primátor Jiří Svoboda zřízení akademie, která se naplno rozběhne od září přištího roku, také kvituje: "Hodnocení jihočeského fotbalu je objektivní a radost nám nedělá. Město vyčlení několik tříd a pro několik desítek dětí z celého kraje vytvoříme podmínky. Měl by to být začátek cesty, na jejímž konci by mělo třeba být postavení Dynama mezi elitou. Město jde cestou podpory mládeže a zřízení akademie je v souladu s našimi záměry."

Předseda krajského fotbalového svazu Jan Jílek doplnil: "Založením nadačního fondu jsme tady už dříve začali novou éru výchovy mládeže a vložili jsme koncepčně nemalé prostředky do aktivit spojených s výchovou mládeže, daří se nám nábory a běží tu projekt bezpečné branky, který více než osmdesáti klubům přinesl materiální zabezpečení na této úrovni. Zajištění fotbalové akademie bude dalším krokem a jistou nadstavbou, která bude naši snahu o podporu fotbalové mládeže určitým způsobem korunovat."

Výkonným ředitelem fotbalové nadace Jihočeského kraje se stane Karel Poborský. "Už několik měsíců na přípravě akademie pracujeme, máme na řadu otázek odpovědi a troufám si říci, že budeme provozovat úspešnou akademii," uvedl bývalý hráč Manchesteru United, Lazia Řím či Benfiky Lisabon.

V Českých Budějovicích by měla vzniknout mládežnická akademie, kterou povede Karel Poborský (vpravo)Foto FAČR

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud