12. listopadu 2015 • 10:34

Nový šéf fotbalu? FIFA schválila pět kandidátů, zatím chybí Platini

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

O funkci předsedy Mezinárodní fotbalové federace může usilovat pět uchazečů. FIFA dnes oznámila, že schválenými kandidáty jsou jordánský princ Alí bin Husajn, Jerome Champagne, Gianni Infantino, Salmán bin Ibráhím Chalífa a Tokyo Sexwale. Po prověrce etickou komisí ze seznamu vypadl šéf liberijského fotbalu Musa Bility.



O tom, zda bude moci kandidovat Michel Platini, se rozhodne, až předsedovi UEFA skončí v lednu devadesátidenní pozastavení činnosti ve fotbale. Nástupce Seppa Blattera se bude volit 26. února.

Proč nebude k volbám připuštěn Bility, FIFA neuvedla s odkazem na ochranu osobnosti. Osmačtyřicetiletý Liberijec se může proti vyřazení ze seznamu kandidátů odvolat ke sportovní arbitráži v Lausanne.

Na seznamu chybí i Platini, který byl dlouho považován za hlavního adepta na post prvního muže světového fotbalu. Poslední týdny však jeho pozicí notně otřásly. Šéf UEFA byl v říjnu postaven mimo svou funkci kvůli vyšetřování podezřelé platby ve výši dvou milionů švýcarských franků, kterou dostal v roce 2011 za práci v roli Blatterova poradce.

Pozastavený výkon funkce má také Blatter, který řídil FIFA od roku 1998. Devětasedmdesátiletý Švýcar je vyšetřován nejen kvůli podezřelé platbě Platinimu, ale také pro podezření ze zpronevěry a zneužití pravomoci. Letos v květnu byl sice znovuzvolen předsedou, ale o pár dnů později dal funkci k dispozici kvůli rozsáhlému korupčnímu skandálu představitelů FIFA.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud