Stanislav Hrabě
20. května 2016 • 17:00

Zlato z Bělehradu oslaví zápas Česko - Slovensko. Zvláštní, říká Berger

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přátelé i protihráči. Takovou podobu bude mís slavnostní představení ke 40. výročí zlatých medailí z mistrovství Evropy 1976 v Jugoslávii, které proběhne ve slovenské Myjavě. Setkají se evropští šampioni z bývalé federálního československého mužstva a také se střetnou reprezentační výběry nyní už dvou samostatných států Slovenska a Česka nad 35 let. „Zvláštní situace,“ zamýšlí se trenér českého výběru sparťanská legenda Jan Berger.



Nikdy nezapře, že se cítí Čechoslovákem. „Já se ve společném státu narodil a prožil celou fotbalovou kariéru,“ upozorňuje. „A nenapadlo by mě, že jako trenér jednou povedu mužstvo proti Slovákům, i když v kategorii veteránů,“ dokládá absurdity politického vývoje. „Jsou to pořád moji kamarádi, spoluobčané,“ zdůrazňuje.

Na setkání s mistry Evropy se moc těší. „Vítězství v Bělehradě je určitě nejenom pro mne stále největším úspěchem československého, ale i českého a slovenského fotbalu v jejich celé historii, který si zaslouží důstojné připomenutí a oslavu,“ prohlašuje. Navíc má k tehdejšímu mužstvu i osobní vztah.

„Já je na hřišti zažil, v roce 1980 jsme skončili při obhajobě jejich titulu na evropském šampionátu v Itálii bronzoví,“ připomíná. „Byla pro mě velká čest zahrát si po boku s Ondrušem, Masným, Nehodou, Panenkou či Jurkemikem,“ vyzdvihuje osobnosti československé fotbalové historie.

Se záložníkem Jaroslavem Pollákem se potkal i ve Spartě. „Hráli jsme spolu rok a byla to velká škola,“ vzpomíná Berger. „Bobby už byl spíše na konci kariéry, moc nemluvil, ale co řekl, to sedělo,“ přibližuje autoritu slovenského záložníka.

V Myjavě se bude vzpomínat na bělehradské mistry EvropyFoto Archiv

Nyní však povede mužstvo proti bývalým spoluobčanům. „Je škoda, že se nepovedlo udržet původní termín v neděli, kdy by s námi mohli jet i Grygera nebo Jankulovski,“ lituje, že Slovan Bratislava slavnostní akci pustil a ta se přestěhovala o den dříve do Myjavy. „Ale musím být vděčný, že se toho někdo chopil,“ chválí myjavské funkcionáře.

I tak svým svěřencům v souboji s domácím výběrem věří. „Zálohu máme z bývalých slávistů: Ulich, Dostálek, Kuchař, Holeňák. Budeme silní,“ deklaruje.

„V šestileté historii týmu jsme zatím neprohráli a tak doufám, že na tuto vynikající šňůru o víkendu navážeme. V Myjavě to ale nebude jen o sportovním výkonu na hřišti, ale především o oslavě skvělého úspěchu z roku 1976 s těmi, kteří se o něj zasloužili,“ vyzdvihuje hlavní poslání akce manažer týmu Pavel Červený.

Český výběr: Daniel Zítka, Jan Klíma - Michal Horňák, Tomáš Ujfaluši, Jiří Jarošík, Tomáš Hunal – Richard Dostálek, Martin Müller, Ivo Ulich, Tomáš Kuchař, Miroslav Holeňák, Radim Holub - Luděk Stracený, Marek Kincl, Luděk Zelenka, Tomáš Skuhravý. Trenér: Jan Berger. Asistenti: Jan Fiala a Jaroslav Šilhavý

Český tým, který se v Myjavě střetne se SlovákyFoto Archiv

Slovenský výběr: Igor Bališ, Martin Fabuš, Vladimír Janočko, Miroslav Karhan, Martin Konečný, Pavol Kopačka, Ivan Kozák, Ján Kozák, Vladimír Labant, Martin Lipčák, Marek Mintal, Szilard Németh, Mário Pečalka, Martin Poljovka, Miroslav Seman, Martin Ševela, Miroslav Sovič, Samuel Slovák, Zdenko Štrba, Dušan Štrba, Marek Ujlaky,  Jozef Valachovič, Stanislav Varga, Radoslav Zabavník, Marián Zabavník, Vladislav Zvara. Trenér: Jan Kocian. Asistent: Pavol Kamesch.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud