Richard Šíma
2. června 2016 • 23:00

Třicet let od titulu: Vítkovické legendy chystají oslavu, bude i derby s Baníkem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oslavit třicet let od zisku mistrovského titulu, jediného v klubové historii, se chystají bývalí fotbalisté Vítkovic. V sobotu 4. června se na svém domácím stadionu, který dnes už ovšem vypadá úplně jinak, sejdou téměř v plném počtu.



Ti, kteří v roce 1986 titul vybojovali, ti, kteří v následujících dvou letech pomohli Vítkovicím k úspěchům v evropských pohárech, i ti, kteří ještě předtím v roce 1981 pomohli ostravskému klubu do první ligy postoupit. Letos je tomu právě pětatřicet let od okamžiku, kdy tehdejší TJ Vítkovice první ligu vybojovala.

„Máme dost důvodů k tomu, abychom tuto velkou oslavu uspořádali. Dosáhli jsme tehdy něčeho opravdu velikého. A taky máme trochu pocit, že se na to trochu zapomíná,“ řekl Lubomír Vlk, pamětník vítkovického titulu i následných pohárových úspěchů.

Pro připomenutí, v roce 1986 vyřadily Vítkovice z Poháru mistrů francouzský Paris St. Germain se slavným Joelem Batsem v brance. Jako jediní v sezoně dokázali porazit FC Porto, pozdějšího vítěze nejcennějšího evropského poháru. A o sezonu později dokráčeli Ostravané, tehdy jako republikový vicemistr, až do čtvrtfinále Poháru UEFA.  

Pozvání dostala i Trnava

Hlavní náplní sobotních oslav bude turnaj starých gard Vítkovic, Baníku a Spartaku Trnava. „Proč jsme pozvali Trnavu? Protože to byl právě Spartak, proti komu jsme tehdy ve 28. kole hráli. Trnavu jsme porazili a když jsme zjistili, že Sparta Praha zaváhala, bylo najednou jisté, že titul je náš. Takže jsme Trnavu, která u toho tehdy byla, rádi znovu pozvali,“ vysvětlil Vlk.

Podle organizátorů se povedlo sehnat téměř všechny pamětníky slavné vítkovické éry. „Nebylo to jednoduché. Ve Vítkovicích tedy hráli kluci ze všech koutů republiky. O některých jsme vůbec nevěděli, kde žijí a co dělají. Ale jsme šťastní, že se to takhle povedlo,“ pochvaloval si Vlk.

Hlavní organizátoři si při pátrání po svých bývalých spoluhráčích rozdělili role. „Zdeněk Svatonský, který pamatuje tu první éru po postupu, sháněl hráče z té doby, já měl na starost kluky, kteří vyhráli titul a Lojza Grussmann, který přišel těsně po titulu, zase sháněl hráče z té následné pohárové éry. Některé kluky, třeba Jirku Běleše, uvidím od té doby snad úplně poprvé,“ řekl Vlk.

Čtyři bývalí vítkovičtí fotbalisté, kteří byli součástí týmu v jeho vrcholném období, se oslav, jejichž hlavní program začne v 16 hodin, nedožili. Jan Kouřil tragicky zahynul, předčasně zemřel kapitán mistrovského týmu Milan Lišaník, vážným nemocem podlehli také Rostislav Čevela a Oldřich Škarecký.

JAK NASTOUPILY VÍTKOVICE
Zápalka, Průša, Švantner, Šráček, Kušnír, Gajger, Havránek, Vlk, Kadlec, Grussmann, Bartl, Běleš, Macharek, Svatonský, Sedláček, Keler, S. Dostál, Šourek, Kovačík, Lorenc, Houška, Šišma, Trval, Králík, Šimo, Jeřábek, Chmela, Špak, Stařičný.
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud