1. dubna 2017 • 17:05

První kouč, manažer i léčitel Slavie. Dědka Maddena uctili fanoušci Celtiku

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na své hrdiny nezapomínáme! Emotivní odpoledne prožili na pražských Olšanských hřbitovech fanoušci Celtiku Glasgow a Slavie, kteří se společně poklonili památce Johna Maddena. Muž, přezdívaný „Dědek“, odehrál historicky první duel za Celtic a později stál jako trenér Slavie u zrodu moderního českého fotbalu.



Návštěvu ze Skotska vedli zástupci fanouškovského sdružení Celtic Graves Society, která se stará o hroby velikánů svého klubu. V Praze ovšem práci neměli, protože o památku Johna „Dědka“ Maddena (1865 - 1948) se vzorně stará nejen Odbor přátel Slavie Praha.

John Madden dorazil do Prahy v roce 1905 a stal se legendou sešívaných, které později dovedl ke dvěma titulům v nově založené profesionální lize. K jeho příchodu se váže jedna legenda, související s rivalitou mezi Celtikem a Rangers. Slavia totiž toužila po pořádném trenérovi a zhlédla se logicky v těch britských, tehdy ovšem terčem obdivu byli právě Rangers.

První kouč, manažer i léčitel. Fanoušci Celtiku uctili „Dědka“ Maddena
Video se připravuje ...

„Slavia vyslala delegaci, aby pátrala po vhodné osobě, ale setkala se s odmítáním. Dva hráči Celtiku ze stejného města jako Madden ušili na slávisty boudu. Navlékli Maddena do dresu úhlavního nepřítele a poslali tu fotku do Slavie s doporučením, že to je pro ně ideální trenér,“ popisuje pro iSport TV populární historku, která je však spíše legendou než pravdivým odrazem tehdejších událostí, fotbalový historik Petr Nosálek.

John Madden se každopádně přestěhoval do Prahy, kde se usadil, později oženil a nakonec i v roce 1948 zemřel. Slavii trénoval dlouhých 25 let a ve své době byl nevídaným vizionářem, který na dlouhá léta ovlivnil český fotbal.

„Češi do doby jeho příchodu neviděli jediného pořádného trenéra nebo dokonce manažera, který by měl takové pravomoci, že by mohl kupovat nové hráče,“ shrnul Maddenův hlavní přínos Nosálek. Kouč, který sám hrával za Celtic, také zavedl tréninkové jednotky v dnešním slova smyslu.

„Byly to systematické tréninky, kdy se hráči nehonili jen za míčem, ale třeba i cvičili gymnastické, atletické prvky, běhy s míčem, bez míče,“ vyzdvihl nový přístup legendárního „Dědka“ fotbalový odborník.

„On byl vlastně i vynikající léčitel. Sbíral bylinky, dělal si vlastní lektvary a aplikoval je na zraněné klouby a svaly. Kromě toho zavedl třeba i den volna po zápase a také seance, na kterých se hodnotily předchozí zápasy,“ přiblížil Maddenovy metody Nosálek.

A na Maddena nezapomínají ani ve Skotsku, fanoušci Celtiku přivezli knihy, šály i vlajky. „Celtic Graves Society vzniklo, protože fanoušci Celtiku zjistili, že je hrob našeho slavného manažera Willieho Maleyho ve špatném stavu, chyběl náhrobní kámen, skoro to vypadalo, že je jeho hrob zapomenut,“ popisoval pro iSport TV účel sdružení jeho člen Brandon Sweeney.

„Ale na takového člověka by se nikdy nemělo zapomenout. Několik z nás se sešlo v hospodě v Glasgow, kam chodíme, tam jsme se rozhodli, že založíme skupinu, abychom s tím něco udělali,“ dodal. U hrobu Johna Maddena naštěstí žádnou práci neměli.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud