5. května 2017 • 17:30

Peltu poslal soud do vazby. Fotbal povedu zevnitř já, řekl Berbr

Autor: ČTK, iSport.cz, šq, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu byla uvalena vazba. Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl žádosti státního zástupce v případu vyšetřování Fotbalové asociace ČR a ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy kvůli možnému zneužití státních dotací. Soud poslal do vazby i další obviněnou, náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Obviněný je i bývalý šéf odboru sportu na ministerstvu školství Zdeněk Bříza a také Fotbalová asociace ČR jako právnická osoba. Dění kolem kauzy šéfa českého fotbalu jsme sledovali ONLINE.



AKTUALIZOVAT

20:00 Fotbalový boss Pelta se u soudu bránil tím, že jen lobboval za peníze do sportu. "Pan Pelta se cítí zcela nevinen. Tak jak dneska prohlásil u soudu a říkám jeho slova: 'Nejsem žádný beránek, vím to, ale v této věci, co mě stíháte, se cítím absolutně nevinen. Choval jsem se v rámci zákona a dělal jsem to, co jsem dělal vždy, to znamená, bojoval jsem o peníze ze státního rozpočtu pro celý sport, potažmo i pro fotbal'," citoval Šerák Peltu pro televizi Prima.

17:50 Fotbalová asociace ČR nesouhlasí s obviněním, které vůči ní bylo vzneseno a podala proti němu stížnost. "Fotbalová asociace České republiky doposud nebyla seznámena se spisem a tím pádem se nemůžeme ani detailně k ničemu vyjádřit. FAČR se nedopustila žádného protiprávního jednání, v řízení vystupuje aktivně a poskytuje orgánům činným v trestním řízení veškerou vyžádanou součinnost. FAČR s obviněním nesouhlasí, podala proti němu stížnost a požádala o nahlížení do spisu, aby měla o celé věci přesné informace," uvádí se v prohlášení FAČR.

Co se změní ve vedení při absenci Miroslava Pelty? "Za fotbalovou asociaci budou nadále jednat společně její místopředsedové (tj. R. Berbr a Z. Zlámal), neboť takovou možnost určují stanovy Asociace. V pondělí proběhne mimořádné zasedání Výkonného výboru FAČR, který bude nastalou situaci řešit."

17:40 Na uvalení vazby reagovala také Ligová fotbalová asociace, která řídí dvě nejvyšší soutěže. „Ligová fotbalová asociace si uvědomuje vážnost situace, která během několika posledních dnů nastala, byť čerpáme informace pouze z médií. Ovšem je jednoznačné, že už nyní mají aktuální události negativní vliv na český fotbal včetně ligového. S ohledem na blížící se volební valnou hromadu bude svoláno setkání majitelů klubů, aby zde byl prodiskutován další postup profesionálních klubů.“

17:20 Kdo bude řídit český fotbal, zatímco bude Pelta ve vazbě? Kontroverzní místopředseda Roman Berbr to popsal pro Radiožurnál. "Český fotbal teď povedou dva místopředsedové. Zdeněk Zlámal navenek a já zevnitř. Život běží dál, protože fotbal se nedá zastavit," uvedl funkcionář.

16:05 Pro iSport TV promluvil Peltův obhájce Bronislav Šerák. "Postup soudu je nestandardní," uvedl v rozhovoru po rozhodnutí o udělení vazby. Více čtěte ZDE>>>

Peltův obhájce Šerák: Postup soudu je nestandardní, nemáme k dispozici spis
Video se připravuje ...

15:25 Peltův advokát Bronislav Šerák potvrdil, že podal stížnost na uvalení vazby svého klienta u Městského soudu v Praze.

15:10 Předseda představenstva prvoligových Teplic Pavel Šedlbauer je dlouhodobým kritikem poměrů v českém fotbale, proto ho zapletení předsedy FAČR Miroslava Pelty do aféry se zneužíváním státních dotací nepřekvapilo. Dokonce prohlásil, že slyšel i o tom, že se finanční podpora rozdělovala klubům podle jejich loajality. Jako první vysoký funkcionář nyní prohlásil, že Pelta by už neměl stát v čele FAČR. Nové vedení se má volit na valné hromadě na začátku června. Více čtěte ZDE »

Důvod Peltovy vazby? Ovlivňování svědků a pokračování v činosti
Video se připravuje ...

14:33 Rozhodnuto, na Miroslava Peltu byla uvalena vazba. "Soud vyhověl návrhu státního zástupce a uvalil vazbu. Důvody jsou koluzní a předstižné," uvedl státní zástupce Ondřej Trčka. To znamená, že podle názoru soudu Pelta může působit na dosud nevyslechnuté svědky (koluzní) a opakovat trestnou činnost nebo dokonat trestný čin, pro který je stíhán (předstižné důvody). V krajním případě může soud držet Peltu ve vazbě až dva roky, proti rozhodnutí může podat stížnost k pražskému městskému soudu.

14:00 VIDEO: Miroslav Pelta čeká na rozhodnutí soudu o udělení vazby, takhle ho zachytila kamera iSport TV.

Pelta u soudu. Šéf českého fotbalu čekal na rozhodnutí o udělení vazby
Video se připravuje ...

13:45 Jednání o uvalení vazby na Miroslava Peltu skončilo, nyní následuje půlhodinová přestávka. "Během ní soud rozhodne," řekl Peltův právník Bronislav Šerák.

13:25 Jednání o uvalení vazby na Miroslava Peltu probíhá u Obvodního soudu pro Prahu 1 od 12 hodin. Během krátké přestávky vyšel ven z jednací síně předseda FAČR, jeho advokát Bronislav Šerák a státní zástupce Ondřej Trčka. "Ještě to neskončilo," pronesl Trčka.

13:00 Vyjádření k vyšetřování možného zneužití státních dotací pro sport z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy poskytla Česká unie sportu:

ČSÚ jako největší sportovní spolek v ČR - na základě usnesení svých orgánů i výzvy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR - bude i nadále pokračovat ve spolupráci na efektivním a transparentním systému financování sportovního prostředí. Při těchto jednáních plní úlohu partnera pro státní správu, tedy MŠMT. "V rámci toho předkládá a připomínkuje potřebné koncepční materiály, týkající se rozvoje a financování sportu, podobně jako například odborové svazy v případě Ministerstva práce a sociálních věcí nebo Ministerstva financí. ČUS je povinna zastupovat zájmy 1,25 milionu svých členů a prosazovat jejich potřeby a zájmy. Národní svazy musí mít možnost vyjádřit priority k umístění investičních a neinvestičních prostředků," uvedl Miroslav Jansta, předseda České unie sportu. Dlouhodobým zájmem ČUS je vznik ministerstva sportu s dostatečným počtem kvalifikovaných odborníků zejména v oblasti práva a ekonomiky sportu. ČUS přesvědčena, že v takovém případě by obdobné situace nenastávaly.

11:58 Soud poslal do vazby náměstkyni Kratochvílovou, která je obviněna v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství. O Peltovi zatím nerozhodl. "Podal jsem návrh na vazbu u jedné osoby a soud tomu návrhu vyhověl. U druhé osoby bude rozhodováno teď. Oba vazební důvody, které jsem navrhoval, byly uznány," řekl státní zástupce Ondřej Trčka. 

Miroslav Pelta u soudu.
Miroslav Pelta u soudu.

Kratochvílová se podle informací serveru Seznam.cz s Peltou domlouvala na přípravě dotačních programů. Rozdělování dotací pak podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých.

11:40 Sázková kancelář Tipsport vypsala kurzy na to, kdo bude předsedou Fotbalové asociace ČR na začátku příštího roku. S Miroslavem Peltou už bookmakeři nepočítají, nejvýš staví šance kontroverního místopředsedy Romana Berbra (2:1), hned za ním se nachází bývalá šéfka komise rozhodčích a Berbrova partnerka Dagmar Damková (5:1) a první místopředseda Zdeněk Zlámal (5:1). Ve výčtu kandidátů boduje i současný předseda komise rozhodčích Polák Michal Listkiewicz (7:1) a šéf ligy Dušan Svoboda (8:1).

10:20 V souvislosti s vyšetřováním možného zneužití sportovních dotací z ministerstva školství byla náměstkyně ministryně školství pro sport Simona Kratochvílová dnes zproštěna výkonu své služby. ČTK o tom informovala vedoucí tiskového oddělení ministerstva Klára Bílá. Kratochvílová se podle informací serveru Seznam.cz domlouvala na přípravě dotačních programů s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Rozdělování dotací pak podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých.

Náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová (na snímku uprostřed se zakrytým obličejem při příchodu do jednací síně) na svém resortu kvůli kauze ohledně dotací pro sport ve své funkci končíFoto ČTK

Podle informací ČTK zahájila policie v souvislosti s vyšetřováním trestní stíhání náměstkyně a bývalého šéfa odboru sportu na ministerstvu školství Zdeňka Břízy. Bříza bude podle Bílé s platností od úterý 9. května odvolán z pozice ředitele Vysokoškolského sportovního centra. Ministerstvo zároveň rozhodlo o ukončení dohody o pracovní činnosti s pražským zastupitelem Karlem Březinou (ČSSD), který byl v souvislosti s případem mezi zadrženými.

10:05 V českém fotbale je od středečního rána velký zmatek. A každého asi napadlo, jak může zafungovat na delegáty valné hromady, která se sejde 2. června. Tedy za necelý měsíc. Na ní by se měl také volit nový předseda Fotbalové asociace. Ale i nemusel. To, když se delegáti shodnou, že kvůli zadržení stávajícího šéfa české asociace Miroslava Pelty, který je momentálně jediným kandidátem, hlasování odloží. Více čtěte ZDE » 

8:10 Miroslav Pelta, pro kterého žalobci navrhli vazbu v souvislosti s vyšetřováním možného zneužití dotací z ministerstva školství na sport, se cítí nevinen. Podle jeho advokáta Bronislava Šeráka je nejvyšší muž českého fotbalu podezřelý z toho, že měl navádět další dva obviněné - náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou a bývalého šéfa odboru sportu MŠMT Zdeňka Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Mělo se tedy podle něj jednat o jakýsi lobbing. Více čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud