3. listopadu 2017 • 08:00

Hrdinové: Táta přijímal do Bohemky Panenku, vzpomíná Holeček

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V dobách minulých měli hokejisté k fotbalistům hodně blízko. A samozřejmě naopak. Nejinak tomu je u slavného hokejového brankáře Jiřího Holečka, který jako malý kluk dokonce začínal nejdřív s fotbalem a jeho otec byl trenérem mládeže v Bohemians. „Táta přijímal například Tondu Panenku, když ho vyhodili ve Slavii,“ vzpomíná ve videu promujícím novou knihu Hrdinové, která vyšla v listopadu.



Jeden z nejslavnějších československých hokejistů v historii pochází z fotbalové rodiny. Není tak velkým překvapením, že ho to odmala táhlo spíše na trávníky. „Začínal jsem jako fotbalista. Táta se stal tady na Bohemce později trenérem mládeže,“ připomíná Holeček ve videu, které se natáčelo právě v Ďolíčku, kde svou historii psal a stále píše slavný vršovický klub.

Holeček si pamatuje, když se „klokanem“ stal Antonín Panenka, který je o čtyři roky mladším vrstevníkem. „Táta přijímal Tondu, když ho vyhodili ve Slavii. Jediný, co udělal, když přišel, tak mu hodil míč a říkal: „Ukaž, co s tím umíš.“ A po chvilce ho zastavil a říkal: „Tondo, dobrý, beru tě,“ sděluje trojnásobný mistr světa v hokeji (1972, 1976-77).

VIDEO: Jiří Holeček a jeho Hrdinové


Bývalý brankář s památnou přezdívkou „Fakír“ rovněž vzpomíná na dalšího velikána československé historie. „Měli jsme hodně skvělých hráčů, ale na Pepíka Masopusta a jeho proslulej slalom s Brazilcema na mistrovství světa, se nedá zapomenout,“ připomíná Holeček památný moment z finále světového šampionátu v roce 1962.

Hrdinství znamená pro Holečka hodně. „Je to hlavně, když se pomůže zachránit kamarád,“ říká ve videu, kde mimo jiné zmiňuje situaci ze seriálu formule 1 z roku 1976. „Když Niki Lauda havaroval a auto bylo v plamenech, závodníci zastavili a vytáhli ho z hořícího auta. A to je hrdinství,“ dodává člen hokejové síně slávy IIHF.

Nová unikátní kniha Hrdinové představuje příběhy vybraných legend naší kopané. Podobná kniha o fotbale nemá v naší historii obdoby. Celé vyprávění příběhů našich fotbalistů bude v knize doplněno komiksovými kresbami ilustrátora Vojty Šedy. Knihu napsal Ondřej Fuczik, držitel ceny Magnesia Litera, a vydává ji Yinachi. K dostání je od listopadu.

Úvodní ilustrace kapitoly Josefa Masopusta z knihy Hrdinové
Úvodní ilustrace kapitoly Josefa Masopusta z knihy Hrdinové

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud