Jonáš Bartoš
12. prosince 2017 • 15:12

Pelta vystoupil: Bez někoho s koulema bychom skončili. Mám vás rád, čau

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dění na mimořádné Valné hromadě FAČR rozčeřil Miroslav Pelta. Bývalý šéf českého fotbalu musel ve funkci skončit kvůli podezření z dotačního podvodu, strávil i nějaký čas ve vazbě. Poté, co moravská komora v tajném hlasování neschválila změnu stanov, předstoupil před delegáty a poprvé od vypuknutí kauzy promluvil na veřejnosti. „Hodně lidí mě zklamalo, jak jsou slabí,“ prohlásil za řečnickým pultíkem.



Peltu vyšetřuje policie, podle policejních odposlechů se měl podílet na dotačních podvodech. Kvůli kauze musel odstoupit z pozice předsedy FAČR a stále mu hrozí vězení. Je patrné, že svou vinu odmítá.

"Zpětně musím říct, že mě ohromně zklamala tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová . Vzhledem k chování vůči její bývalé náměstkyni (další obviněná Simona Kratochvílová - pozn. red.) je to naprosto neuvěřitelné," hřímal Pelta. Kritice neušel ani šéf Českého olympijského výboru. "Velké selhání jsem viděl také od Jirky Kejvala. Měl jedinou starost, abych odstoupil z olympijského výboru. Místo aby řekl, že je to zvláštní, co se stalo,“ mrzelo Peltu.

Poté, co moravská komora zablokovala změnu stanov, na které lpěly i FIFA a UEFA,  předstoupil Pelta před delegáty valné hromady s jasným poselstvím. "Moravská komora je nemocná z toho, že Berbr to (hrozby sankcí od mezinárodních organizací) na nás poslal. Stal se průser, mě sebrali na vazbu, v tu chvíli měla moravská komora říct, že to bude řídit," uvedl Pelta.

Delegáti valné hromady FAČR se sešli v Nymburku
Delegáti valné hromady FAČR se sešli v Nymburku

Zastal se místopředsedy Romana Berbra. "Musím říct, že s Romanem máme názorové rozdíly, mezi námi to nebylo jednoduché. Ale neumím si představit, jak by to s řízením fotbalu dopadlo, kdyby se za něj nepostavil. Byli jsme paralyzovaní. Nebýt Romana, neumím si představit, jak by se ta pseudokauza zvládla. Kdyby tam nebyl někdo s koulema, tak jsme skončili. Hodně lidí mě zklamalo, jak jsou slabí," ohlédl se za obdobím po jeho zadržení.

Opřel se do moravských delegátů a prvního místopředsedy Zdeňka Zlámala, který byl formálně nejvýše postaveným funkcionářem, avšak skončil v Berbrově stínu. "Je to můj výborný kamarád, ale špatný funkcionář. Musíme si říct, že poslední silný funkcionář na Moravě byl Jirka Kubíček, dokud byl normální," prohlásil Pelta.

Peltova palba pokračovala. Nelíbilo se mu ani rozhodnutí tajné volby na úterní valné hromadě. Morava přes veškerý apel a nátlak ze strany zástupců UEFA i od Romana Berbra nakonec v tajném hlasování odmítla změnu dvoukomorových stanov. "Měli jsme jedinečnou možnost se před zraky zástupců FIFA a UEFA zbavit osobních averzí. Jejich mechanismus je jasný. Je to o tom, že jsme jediná země co má komory a řešíme nesmysly," mluvil Pelta k hlasujícím v sále.

Jako svého nástupce podpořil Martina Malíka. "Chci ve fotbale zůstat, ale nemůžu být ve volené funkci. Chci pomoct ve STESu (marketingová firma pracující pro FAČR). V téhle chvíli je pro český fotbal Martin Malík správné jméno, umí dělat byznys, poznal, jak to funguje. Petrovi Fouskovi (druhý kandidát) jsem také řekl, že ho mám rád, ale jako funkcionáře ho vidím v komisích, ne jako předsedu," vyjádřil se Pelta a emotivně se rozloučil: "Mám vás rád, čau."

Jeho přání nakonec delegáti vyslyšeli - v tajné volbě Malíka zvolili předsedou FAČR hned v prvním kole.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud