31. prosince 2017 • 12:55

Silvestrovské derby: Sparta jasně dominovala, Slavii porazila 9:4

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbaloví internacionálové Sparty v Silvestrovském derby rozdrtili pražského rivala Slavii 9:4. Letenští dosáhli v tradiční exhibici na závěr roku svého nejvyššího vítězství a ve 32. ročníku zaznamenali teprve sedmou výhru. V utkání veteránů nad 45 let triumfovala Slavia 2:1.



"Jsem rád, že jsme vyhráli a trošku zmírnili špatnou bilanci, kterou Sparta v Silvestrovském derby se Slavií má," řekl novinářům jeden z nováčků v letenském dresu brankář David Bičík , stále ligový hráč Sparty.

Spartě se v Silvestrovském derby hráčů nad 35 let dlouhodobě nedaří, ale dnes svého rivala od začátku jasně přehrávala. Pomohlo k tomu i omlazení sestavy, za Letenské nastoupili vedle Bičíka další tři nováčci.

Matějovský: Cizinci ve Spartě? Vedení se tak rozhodlo, tak nám nezbývá než tomu věřit
Video se připravuje ...

Premiérově se na umělé trávě v Edenu představili Jiří Jarošík, Vlastimil Vidlička a stále aktivní ligový hráč mladoboleslavský Marek Matějovský. Nejvyšší soutěž hraje i jablonecký Tomáš Hübschman. Za Slavii poprvé nastoupili David Kalivoda, Zdeněk Šenkeřík a Tomáš Hrdlička. "Někteří z nás ještě aktivně hrají. Je to samozřejmě znát, když ti kluci běhají více než v tuhle chvíli dneska slávisti," řekl Bičík.

Právě jeden z nováčků Silvestrovského derby Jarošík po sérii šancí otevřel skóre, poté propálil slávistického brankáře Martina Vaniaka Luděk Stracený. V 21. minutě snížil Jaroslav Černý a pak přišel jeden ze zlomových momentů, když Karel Piták neproměnil penaltu, která se nařizuje za tři rohové kopy.

Šilhavý o konci ve Slavii: Věřil jsem, že ještě dostaneme šanci, je mi smutno
Video se připravuje ...

Naopak Sparta do poločasu přidala ještě další dvě branky a dominovala i v druhých 25 minutách. Dva góly dal za Letenské nejlepší střelec úterního vánočního halového turnaje Stracený, ve slávistickém dresu se dvakrát prosadil Pavel Kuka, který v závěru z pokutového kopu zmírnil vysokou prohru červenobílých. Bývalý kanonýr Slavie a na druhé straně Bičík byli vyhlášeni nejlepšími hráči derby.

Sparťanští fanoušci se vytoužené desítky nedočkali, i tak ale Letenští dosáhli na nejvyšší vítězství v historii Silvestrovského derby. Jejich dosavadním maximem byla rovněž pětibranková výhra 5:0 z roku 2001.

"Každá porážka bolí, nikdo nechce prohrávat ani v přáteláku. My jsme Spartě darovali začátek, kdy jsme zbytečně ztráceli míče. Sparta toho tím, že měla o něco rychlejší hráče ve středu hřiště, dokázala využít. Doufám, že to příště napravíme," řekl ČTK jeden ze slávistických nováčků Šenkeřík.

Derby veteránů nad 45 let hrané na 2x 20 minut rozhodl dalekonosnou střelou z přímého kopu Pavel Řehák. Za Slavii nastoupil i nedávno odvolaný kouč Jaroslav Šilhavý a fanoušci několikrát skandovali jeho jméno. "Za podporu jim děkuji, byli fantastičtí," řekl Šilhavý.

Mezi oběma zápasy diváci i hráči uctili minutou ticha památku nedávno zesnulého trenéra Josefa Pešiceho, který působil ve Spartě i Slavii. Derby sledovalo méně diváků než v minulosti, protože pořadatelé kvůli obavám z výtržností omezili prodej vstupenek.

"Je to zápas, který se pořádá kvůli lidem, aby byla na konci roku nějaká zábava. Ale na druhou stranu chápu obavy pořadatelů, že tu byly v minulosti nějaké výtržnosti. My jsme se snažili si zahrát a pobavit lidi, co tu byli, nebo ty, co koukali v televizi," řekl Bičík.

Lukáš Došek: Šilhavý skončil, protože nesplnil cíle soudruhů z velké říše
Video se připravuje ...

Jarošík: Hru Liberce chceme udržet nebo ještě vylepšit
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud