30. ledna 2018 • 17:21

Unikátní stadion pro MS 2022 v Kataru! Levně složíte a za pár měsíců rozložíte

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalové stadiony, které vzniknou a zase se rozplynou. Tak vypadá budoucnost arén pro velké turnaje. První výrazný příklad bude k vidění už při mistrovství světa 2022. Stadion Ras Abu Aboud v Dauhá se začne kompletovat letos, aby po konci šampionátu zase zmizel. „Naše stadiony jsou levné a můžete je přemístit do jiné země, jakmile splní účel,“ tvrdí šéfové španělské firmy Javier Iribarren a Mark Fenwick, která s unikátním konceptem přišla.



Špičkové stadiony, ale jen pro pár zápasů. Pak předražené a zřídka využívané památníky. Takový je osud několika stadionů z posledních dvou mistrovstvích světa v Jižní Africe a Brazílii. V Kataru by chtěli ukázat, že to jde i jinak.

Ras Abu Aboud stadion s kapacitou pro 40 tisíc diváků bude nejdřív zkompletovaný za použití lodních kontejnerů, odnímatelných sedaček a dalších vyjímatelných bloků. Po turnaji bude užitý na dalších sportovních i mimosportovních stavbách. „Funguje to jako stavebnice, se kterými jsme si hráli jako děti,“ říkají tvůrci pro deník Marca.

„Ne každá rodina si může dovolit budovu, kterou použije pro večírek jen jednou ročně,“ připomínají Iribarren a Fenwick, co je hlavní předností jejich konstrukce. Konkrétně slibují, že za rok a půl se podaří stadion složit a za dalších devět měsíců zase rozložit na kousky. „Přijde nám neuvěřitelné, že tak bohatá země jako Katar zvolila udržitelné řešení,“ ocenili pořadatele, kteří v minulosti byli častým terčem kritiky kvůli špatným pracovním podmínkám pro zahraniční dělníky.

Stadion v Kataru půjde složit a snadno během několika měsíců
Stadion v Kataru půjde složit a snadno během několika měsíců

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud