5. února 2019 • 11:41

FAČR schválila uvolnění příspěvků. Výkonný výbor má nového člena

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mimořádná valná hromada Fotbalové asociace ČR v Nymburce prakticky jednohlasně schválila uvolnění členských příspěvků, kterými FAČR pokryje náklady za první čtvrtletí tohoto roku. Hromada zároveň zrušila část usnesení o rozdělování dotací, které neodpovídalo platnému rozhodnutí ministerstva, a novým členem výkonného výboru zvolila Pavla Brímuse.



Asociace využije členské příspěvky nejen k zajištění hospodaření, ale také k dofinancování některých státních dotací. V určitých případech se totiž FAČR musí podílet spoluúčastí, jinak by o dotace přišla. Vloni asociace vybrala na členských příspěvcích 52 milionů korun, což představovalo asi šest procent celkových příjmů.

Asociace potřebovala uvolnit členské příspěvky, než dorazí dotace od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. To se podle náměstka ministra pro sport Karla Kováře stane do konce března. V letošním roce půjde do fotbalu asi 900 milionů korun, z toho 380 milionů korun bude dělat přímá podpora v programu Můj klub.

Valná hromada zároveň částečně zrušila usnesení z předloňské 19. valné hromady o distribuci dotací pro rok 2018, které neodpovídalo platnému rozhodnutí ministerstva.

Od loňského roku se totiž změnilo přerozdělování dotačních prostředků. Sportovní svazy jsou na rozdíl od minulých let povinné použít finance z dotací pouze vlastním jménem a na vlastní účet, takže už prakticky nemohou přeposílat dotace do klubů a oddílů.

Hromada schválila uvolnění dotací i částečné zrušení usnesení o dotacích prakticky jednomyslně. Z českých delegátů hlasovalo pro všech 120 přítomných, z Moravy pak 67 a pouze jeden se zdržel.

Hromada také zvolila novým členem výkonného výboru za Moravu jediného kandidáta Brímuse, předsedu zlínského krajského svazu. Ve "fotbalové vládě" nahradí Pavla Blahu, jenž skončil v čele krajského svazu a později na funkci ve výkonném výboru rezignoval.

Hromada rovněž přijala úpravu stanov, která umožní rozšířit počet členů revizní a kontrolní komise ze tří na pět.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud