2. prosince 2019 • 14:55

Podívejte se, jak se změnil stadion Baníku. Nové Bazaly pro mládež

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostravský sportovní areál Bazaly bude po dokončené rekonstrukci za 320 milionů korun sloužit mladým fotbalistům. Využívat ho budou především hráči regionální akademie Moravskoslezského kraje a také akademie Baníku Ostrava. Vyloučeny nejsou ani případné tréninky A mužstva Baníku, které jinak hraje už pátou sezonu zápasy na Městském stadionu ve Vítkovicích. Novinářům to dnes řekl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).



Slavný stadion Bazaly byl domovským areálem Baníku od roku 1959 až do sezony 2014/2015. Po jeho modernizaci budou mít hráči k dispozici hřiště s přírodní i umělou trávou, ale také tělocvičnu, posilovnu, běžeckou dráhu a další zázemí.

„Není sporu o tom, že toto je nejvýznamnější kapitálová stavba města v tomto roce. Trvalo to o něco déle, než jsme čekali a stálo to o něco více peněz, než jsme chtěli,“ uvedl Macura. Přestavba, která začala v červenci loňského roku, se proti původnímu termínu dokončení protáhla zhruba o tři měsíce. Zpoždění způsobily komplikace při úpravách hřišť.

Mládež na nových Bazalech bude mít skvělé zázemí
Mládež na nových Bazalech bude mít skvělé zázemí

„Náklady na provoz momentálně odhadujeme na 12 až 14 milionů korun. Máme propočteno, že zhruba ze 70 procent pokryjeme tyto náklady z tržeb a zbytek půjde za námi jako provozovatelem. Je to běžná záležitost, že tu profesionální sportovní infrastrukturu město, a nejenom u nás, ale všude ve světě, nějakým způsobem dotuje,“ uvedl Libor Folwarczny, předseda představenstva společnosti Vítkovice Aréna, která bude provoz zajišťovat.

Podle primátora se otevřením areálu alespoň částečně podařilo snížit deficit tréninkových ploch ve městě. Regionální fotbalová akademie má zatím otevřenu jednu třídu. Určena je pro žáky osmých a devátých tříd. Školní docházku absolvují na Základní škole Bohumínská a ubytováni jsou na kolejích na Hladnově. V kraji aktuálně fungují dvě akademie, další je v Karviné. Podle dohody bude mít Karviná děti ze severní části kraje, Ostrava pak z jižní.

„Máme obrovskou radost, že budeme moci využívat takový areál, jakým jsou nové Bazaly. Toto magické místo je historicky spojeno nejenom se slavnými ligovými, pohárovými i mezistátními bitvami, ve kterých se zaskvělo mnoho hráčů pocházejících z tohoto regionu. Měla zde své místo i mládežnická líheň, z níž vzešli ligoví a reprezentační hráči. Ostravský areál nyní patří zejména svým sportovním vybavením k naprosté špičce mezi všemi regionálními akademiemi v České republice,“ uvedl výkonný ředitel regionální fotbalové akademie Tomáš Bernady.

Z 320 milionů korun za přestavbu nejvíce zaplatilo město - 220 milionů korun, 70 milionů korun dal kraj a zbytek doplatila společnost Vítkovice Aréna.

FC Baník Ostrava Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud