22. dubna 2020 • 11:28

Otočka od UEFA. Některé soutěže se mimořádně nemusí dohrát, vzkázala

Autor: ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Evropská fotbalová unie UEFA připustila, že ve "zvláštních případech" mohou být některé domácí soutěže předčasně ukončeny. Neuplatňovala by pak žádné sankce. Představitelé UEFA se na tom shodli při úterní videokonferenci generálních sekretářů všech 55 národních asociací. Stalo se tak nedlouho předtím, než nizozemská vláda prodloužením mimořádných opatření prakticky znemožnila dohrání tamní nejvyšší soutěže. Měla by se dohrát fotbalová sezona v Česku? Diskutujte ZDE



V Nizozemsku nebude nově až do 1. září možné konání licencovaných akcí. Opatření se týká i fotbalových utkání bez diváků. Tamní fotbalový svaz KNVB chtěl přitom pokračovat v soutěžích od 19. června zápasy na prázdných stadionech.

UEFA vyzvala národní asociace, aby kvůli pandemii předčasně neukončovaly domácí soutěže, poté co se počátkem dubna takto rozhodlo vedení belgické ligy. Takový krok označila unie za unáhlený. Zároveň varovala, že příliš brzké rozhodnutí o ukončení soutěže by mohlo vést až k tomu, že daná národní asociace ztratí svá místa v příštím ročníku evropských pohárů.

V Belgii sezona oficiálně stále ještě neskončila. Verdikt vedení soutěže měla formálně schválit valná hromada 24 klubů z první a druhé ligy, ale její zasedání bylo už dvakrát odloženo. Nově se sejde v pondělí, protože čeká na páteční vyjádření belgické vlády, která by mimo jiné měla oznámit, zda uvolní opatření v boji proti šíření koronaviru natolik, že bude možné pořádat utkání bez diváků.

UEFA chce v létě dohrát nejen domácí soutěže, ale i evropské poháry. Kvůli pandemii ale přesunula mistrovství Evropy z letošního léta na příští rok. Odložila také červnové mezistátní zápasy, čímž vznikl prostor právě na dohrání domácích soutěží.

Kvůli šíření nemoci covid-19 není ani jasné kompletní složení účastníků EURO, na němž zbývají čtyři volná místa. Jedno z nich se týká i "české" skupiny, kam k výběru trenéra Jaroslava Šilhavého, Anglii a Chorvatsku přibude buď Izrael, Norsko, Skotsko, nebo Srbsko. Původně se o zbylých účastnících ME mělo rozhodnout na konci března. Nyní by se tak mohlo stát v říjnu nebo v listopadu. Na tu dobu jsou ale naplánovány zápasy druhého ročníku Ligy národů.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Po měsíci na plac! Sparta dřela na Strahově, trénovala i Plzeň
Video se připravuje ...

Trpišovský: Lepší než běhat v lese, ale s fotbalem to nemá nic společného
Video se připravuje ...

RUDEJ FANDA: Sparta - Barcelona 1:0! Letná řvala, Vonášek nebyl vyjukanej
Video se připravuje ...

Přímáky snů! Kdo to má nejvíc v noze? Stanciu, dělostřelec Květ nebo Potočný
Video se připravuje ...

iSport podcast: Kluby jsou zpět na hřišti. Měly by se ale povolit plnohodnotné tréninky?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud