Michal Koštuřík
Premium
25. května 2021 • 14:45

Hanácký „antiBerbr“ Nezval: hodný stréc, nebo velký fotbalový hráč?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dobrácký stréc z Hané, jemuž jde o blaho fotbalu? Anebo silný zákulisní hráč, ovládající delegáty s vizí vlastního mocenského a ekonomického profitu? Uničovský Pavel Nezval (62), jenž obhajuje pozici předsedy Řídící komise pro Moravu, má dvě tváře. Veřejnost zná tu sympatičtější, namířenou proti Romanu Berbrovi. Lidé, kteří do toho vidí víc, nabízí i jiný pohled. Ne tak hezký. V zamčené části článku s Nezvalem najdete také obsáhlý rozhovor.



Jeho rajonem jsou moravské kluby MSFL a divizí. Ty jdou Pavlu Nezvalovi na ruku. Červnové volby to potvrdí. Kdo zná zákulisí, nepochybuje. Mecenáš třetiligového Uničova bude znovu zvolen předsedou Řídící komise pro Moravu a členem Výkonného výboru FAČR. Má jediného protikandidáta. Profesionální kluby si vybraly bývalého sudího Oldřicha Racka (42). „Nemá šanci,“ shodují se zainteresovaní.

Na Moravě je Nezval mocnou postavou s dlouhými prsty. Ve fotbalové vládě už byl v období 2009-2013, pak čtyři roky vynechal. Nyní mu dobíhá další čtyřleté funkční období a kandiduje znovu. Podle všeho bude úspěšný. Ví, jak na to. Za ty roky to má obšlápnuté.

Zprofanovaný arbitr Racek, narychlo vybraný ligovými kluby, těžko sežene za tak krátkou dobu dostatek hlasů. Proděkana sportovních studií Masarykovy univerzity, za nímž stojí třeba boss Baníku Václav Brabec či vedení Zbrojovky Brno, čeká něco jako mission impossible. Už proto, že byl v roce 2008 vyřazen z listiny rozhodčích. Před utkáním České Budějovice-Baník (8. prosince 2007, 3:0) se údajně setkal s „nevhodnými“ osobami. Proslýchalo se, že na schůzce došlo k předání úplatku. „Ztratil důvěru mou i celé komise,“ vysvětloval poté její tehdejší předseda Luděk Macela.

Bývalý ligový rozhodčí Oldřich Racek
Bývalý ligový rozhodčí Oldřich Racek

Rackova kariéra se zastavila na čtyřech sezonách a třiatřiceti utkáních mezi elitou. Uškodil mu i blízký vztah s rozhodčím Robertem Hájkem, zapleteným do úplatkářské aféry „Vyšehrad“. Toho v roli předsedy Komise rozhodčích na Moravě nasazoval do extrémně vysokého počtu duelů MSFL.

Jako ligový delegát skončil Racek po třech letech. Přesto před pár měsíci

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud