Ondřej Škvor
14. července 2021 • 14:45

Příhoda: Škrtů jsme chtěli víc. Čeká méně videa i penalt po hře rukou

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedenáct hlavních rozhodčích se ve středu ráno pozdravilo na prvním semináři pod vedením nového šéfa Radka Příhody. „S každým si osobně sedneme a vše si rozebereme. Věci pozitivní i negativní,“ říká předseda českých sudích.



Radek Příhoda se svou komisí před deseti dny zveřejnil listiny rozhodčích pro první a pro druhou ligu stejně jako jména delegátů. Některá známá jména na nich však chyběla.

Z hlavních arbitrů se mezi vyvolené nevešli Emanuel Marek, Milan Matějček, Ondřej Lerch a Alex Denev. Proč? „Jeli jsme s kolegy z komise jméno po jménu a shodli jsme se na vyřazení této čtveřice. Nesplnila naše kritéria, která jsou v téhle chvíli interní,“ nechtěl být Příhoda konkrétnější.

Bylo tedy důvodem jejich vyřazení, že byli spjatí s předchozím „režimem“? „Spjatost bych neviděl. Je to prostě o důvěře, výkonnosti a přístupu,“ prohlásil předseda komise.

Stejná otázka padla i na vyškrtnutí některých delegátů. V případě čtveřice Miroslav Liba, Miroslav Tulinger, Martin Wilczek a Pavel Mareš je provázanost s minulými časy jednoznačná. „Delegáti jsou pravou rukou komise rozhodčích. Třeba druhá liga není v médiích tolik sledovaná. My mezi nimi potřebujeme mít lidi, na které se můžeme spolehnout. Aby nám dali kvalitní zpětnou vazbu. Nic bych v tom tedy nehledal, každý si tvoří svůj tým. I my,“ vysvětlil Příhoda.

Bývalý ligový rozhodčí Radek Příhoda má svou novou komisi rozhodčích. Sám bude v jejím čele
Bývalý ligový rozhodčí Radek Příhoda má svou novou komisi rozhodčích. Sám bude v jejím čele

A přiznal, že vyřadit zmíněné osoby nebylo pocitově jednoduché. „Podobná věc je vždycky nepříjemná. Ale já jsem počítal, že v této funkci nebudou začátky jednoduché.“

Přitom kdyby měl on a jeho kolegové z komise kde brát, škrtali by ještě více. „Ano, udělali bychom škrtů víc. Ale museli jsme brát v potaz, že rozhodčích není tolik. Navíc se nehrály amatérské soutěže. My ale nechceme bourat, chceme stavět. Šanci dostanou všichni a je na nich, jak s ní naloží.“

Hlavní úkol je zřejmý. Vylepšit reputaci českých rozhodčích. „Musíme v Česku zvednout důvěru v sudí. O to se musí postarat kluci na hřišti. My nemůžeme strkat hlavu do písku, pokud pochybí. Ale ani nikomu hlavu trhat nebudeme,“ řekl Příhoda. Jeho komise hodlá, alespoň první půlrok, zveřejňovat tresty za chyby.

Ze čtrnácti hlavních pro první ligu – komise nově dělí sudí na prvoligové a druholigové – chyběli ve středu na Strahově při ranních fyzických testech tři. Zkušený Pavel Franěk je zraněný, Ondřej Pechanec a Pavel Orel dostali delegace na utkání Evropské konferenční ligy.

Po zkoušce z fyzičky čeká rozhodčí seminář. Jeho součástí budou také osobní pohovory. „Sedneme si s každým hlavním a s vybranými asistenty. Pracovali jsme hodně s kolegy u videa. Rozebereme všechno. Aby sudí věděli, jak to vidíme my.“

To se týká také videa. Nová komise bude chtít, aby se VAR více vrátil k původní myšlence, tedy úspornějšímu zasahování do utkání. Podobně jako na EURO. „Ano, tak bychom to chtěli nastavit i u nás. Respektive se k tomu chceme přiblížit. Je to dobrý impuls, aby se video věnovalo jen zásadním věcem.“

Pro Příhodu je specifické, že s většinou rozhodčích se ze své nedávné kariéry velmi dobře zná. Což můžu být i na překážku. Takže kamarád, nebo na úvod práskne do stolu jako Igor Hnízdo? „My se chceme přiblížit profesionalismu. Kamarádství tam nějaké bude, ale musí mít své mantinely. Chceme se všichni posunout.“

Součástí předligového setkání budou také informace o pravidlových změnách. „Změny budou. Kdybych měl vybrat nějakou zásadní, bude se méně pískat hraní rukou,“ zmínil Příhoda.

Liga začíná příští sobotu. „Jdeme do toho s respektem. Teď se ještě dělá dobře. Pokud se ale nepovedou první tři kola… Budeme pod tlakem,“ ví Příhoda.

Plat? ještě nevím

Příhodův předchůdce Jozef Chovanec pobíral od fotbalové asociace plat kolem 140 tisíc korun měsíčně. Ještě předtím Michal Listkiewicz si přišel na 120 tisíc. Na co se může těšit nový předseda? „Já ještě nemám podepsanou smlouvu, nevím. Zjistím to až pak,“ prohlásil Radek Příhoda. Zároveň platí, že bych chtěl zprofesionalizovat celou komisi. Dosud její řadoví členové vykonávali svou práci bez nároku na odměnu.

Listina rozhodčích FORTUNA:LIGY

Jana Adámková, Tomáš Batík, Ondřej Berka, Ondřej Cieslar, Radek Dubravský, Pavel Franěk, Karel Hrubeš, Pavel Julínek, Tomáš Klíma, Jan Machálek, Pavel Orel, Ondřej Pechanec, Jan Petřík, Miroslav Zelinka.

Listina rozhodčích FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY

Dalibor Černý, Petr Dorušák, Ondřej Ginzel, Karel Hanousek, Petr Hocek, Krejsa Josef, Michal Křepský, Lukáš Machač, Vít Nedvěd, Zbyněk Proske, Marek Radina, Lukáš Raplík, Ladislav Szikszay, Tomáš Švagr, Tomáš Ulrich, Jakub Vojkovský, Vít Zaoral.

Listina asistentů profesionálních soutěží

Petr Antoníček, Zdeněk Arnošt, Jakub Bureš, Petr Caletka, Alexandr Černoevič, Zdeněk Dobrovolný, Jan Dohnálek, Radim Dresler, Milan Flimmel, Kamil Hájek, Adam Horák, Jakub Hrabovský, Jan Hurych, Petr Kotalík, Radek Kotík, Jiří Kříž, Jaroslav Kubr, Lukáš Lakomý, Martin Leška, Petr Líkař, Lukáš Matoušek, Vít Melichar, Karel Mikeska, Jakub Mojžíš, Tomáš Mokrusch, Ivo Nádvorník, Michal Novák, Jan Paták, Jiří Pečenka, Michal Pfeifer, Marek Podaný, Stanislav Pochylý, Jaroslav Poživil, Lucie Ratajová, Lukáš Slavíček, Jakub Šimáček, Jan Váňa, Simon Vejtasa, Matěj Vlček, Dan Vodrážka, Michal Volf, Milan Vyhnanovský.

Listina delegátů

Josef Babíček, Jaroslav Beneš, Michal Beneš, Josef Dvořáček, Petr Hojsík, Ivo Chytil, Radek Kocián, Petr Kolbaba, Antonín Kordula, Libor Kovařík, Tomáš Kovařík, Jan Král, Jiří Kureš, Luděk Lhoták, Kryštof Mencl, Ladislav Míka, Petr Mikel, Jiří Moláček, Pavel Peřina, Dušan Pospíšil, Radek Příhoda, Karel Vidlák, Jan Zahradníček, Libor Zeman, Miroslav Zlámal.

Listina specialistů VAR

Jiří Adam, Olga Zadinová, Tomáš Kocourek, Vít Ondráš, Václav Štěrba (poslední tři teprve čeká proškolení a následné schválení FIFA).

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud